Lekkere raw food recepten
14 januari 2013 
4 min. leestijd

Lekkere raw food recepten

Ik ben dan wel geen fanatiek ‘rauw’ eetster, toch denk ik wel dat deze ‘levenskunst’ je lichaam energie zal geven, je lichaam zal ontgiften en je lichaam kan genezen.  De filosofie achter raw food is dan ook, dat het voedzaam is voor zowel lichaam als geest. Verse producten bevatten levende en gezonde enzymen. Deze enzymen sterven af wanneer ze boven de 47,8 graden Celsius worden verhit. Dat is de grootste reden waarom mensen kiezen voor raw food. Wil jij het ook eens proberen? Dan heb ik twee lekkere raw food recepten voor je, die je in een handomdraai hebt klaargemaakt.

De echte rauw eter heeft thuis hoogstwaarschijnlijk een dehydrator (droogoven) staan die kan worden gebruikt om voedsel knapperig te maken. Een dehydrator is een speciaal ontworpen apparaat dat het mogelijk maakt om voedsel met meer gevarieerde structuren te creëren zoals brood of crackers. Het voedsel wordt in de dehydrator ontdaan van zijn water bij een temperatuur lager dan 48 graden. Dit is de temperatuur waarbij enzymen aangetast worden en het belangrijkste onderscheid tussen wat gekookt en wat rauw is.

Nou heb ik zelf geen dehydrator thuis en moest ik dus even goed op zoek naar recepten waarbij je de dehydrator niet nodig hebt. Ik houd van gerechten die simpel en snel klaar te maken zijn. En als het dan ook nog een smaakt ben ik helemaal gelukkig!  Ik heb twee leuke recepten gevonden waar ik een beetje een eigen draai aan hebt gegeven, omdat ik niet alle ingrediënten in huis had.  Het resultaat mag er wezen: snel, voedzaam, en erg lekker!

Dit heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen:

  • 4 courgettes
  • 5 tomaten
  • 3 rode paprika’s
  • 2 kopjes zongedroogde tomaten
  • 1 á 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel cayennepeper

En zo ga je te werk:

Schil de courgettes en snijd dan met een dunschiller in de lengte dunne plakjes eraf. Doe deze slierten in een schaal. Het mooiste is als je een speciale spiraalschiller hebt waarmee je echt spaghettislierten kunt maken. Helaas heb ik die niet en moest ik met de dunschiller aan de slag. Ik heb de plakjes daarna met een scherp mes nog iets smaller gesneden zodat het een beetje lijkt op een tagliatelle.

Maak nu de pastasaus: snijd de tomaten en paprika in stukjes en doe dit  samen met de geperste knoflook, olijfolie , peper en zout en de kruiden in de keukenmachine. Meng tot er een gladde pastasaus ontstaat. Meng dan de saus door de courgette pastaslierten en garneer met verse basilicum. Uiteraard kun je verder garneren naar je eigen smaak, ik ben zelf dol op sesamzaden.

Het verbaasde me echt hoe ontzettend snel dit klaar was! Vele malen sneller dan als je alles zou gaan koken en roerbakken. De smaak van deze pastasaus is fantastisch smaakvol, en de pasta heerlijk knapperig. Ik moest er wel even aan wennen om een pastagerecht met saus ‘koud’ te eten. Maar de smaak maakte alles goed!

Ook dit recept is klaar in een handomdraai. Je hebt nodig:

  • 1/2 kopje walnoten
  • 1/4 kopje hazelnoten of paranoten (ik heb de hazelnoten gebruikt)
  • 1/4 kopje carobepoeder of rauwe cacaopoeder
  • 1/2 kopje moerbeien of rozijnen
  • 1/2 kopje dadels zonder pit
  • wat kokosrasp

Zo maak je de koekjes:
Meng alles tot een compleet geheel in de keukenmachine. Ik vind het zelf het lekkerst als het niet al te fijn is gemalen. Mocht het mengsel iets te droog zijn uitgevallen voeg dan wat extra dadels toe en een theelepeltje water. Vorm er balletjes van die je zo door de kokosrasp heen kan rollen of druk ze plat zodat het een koekje wordt. Haal dit door de kokos heen en je hebt een heerlijk voedzaam, energierijk, tussendoortje! Gebruik je fantasie en varieer met superfoods, zoals hennepzaadjes en chiazaadjes. Ook kan je wat tarwegras poeder of gojibessen toevoegen voor een leuk en voedzaam kleurtje. Ze zijn echt om te smullen!

Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete raw food recept?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 14 Jan 2013

bedankt!voor de lekkere recepten.

Anke
Door

Anke

op 18 Feb 2013

Beide recepten staan in een ietwat andere vorm regelmatig op ons menu... Grappig dat ik ze terug tegenkom via iemand anders :-) Vooral de "pasta" is echt een aanrader!!!!! Zeker met verse kruiden en wat kappertjes... jammie :-D Gr. Anke

Vivian
Door

Vivian

op 30 Sep 2013

Geweldige rawfood recepten! Zelf ben ik ben voornamelijk fan van de voedselzandloper en 52 Rawfood Recepten van Mariska Hoppens. Vivian

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 17 Jan 2014

Leuk die rawfoodrecepten,deze is misschien ook interessant: (Doet me denken aan vanillevla en ik drink het dan ook uit een soort melkfles met brede hals) Een glas hennepmelk,halve mango, een banaan,twee of drie dadels,vanillepoeder,en een kop kokoswater alles flink blenderen, Echt heerlijk,ik zie uit naar nog meer(oer-Hollandse)rawfoodrecepten, Groeten Jacqueline

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.