datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Lezen over genezende voeding
15 mei 2012 
3 min. leestijd

Lezen over genezende voeding

Ik ben gek op boekwinkels. Als ik in de stad ben ga ik meestal wel even kijken naar iets wat me aanspreekt. Op bol.com kun je snuffelen en recensies van anderen lezen.

Af en toe een roman, thriller of lekkere chick-lit ter ontspanning. Maar vooral  kook-, gezondheids- en leefstijlboeken hebben mijn aandacht. Ik heb ook al een redelijke verzameling van dergelijke boeken.

Ramsj

Helaas zijn boeken ook prijzig en moet je keuzes maken. Er staat nog wel wat op mijn verlanglijstje. Gelukkig zijn er ook bibliotheken en Ramsj-verkoopunten. En gelukkig krijg je soms een boek zoals bij Miss Natural!

Ramsj zijn boeken die uit de reguliere handel zijn. De overgebleven voorraad wordt tegen een veel lager bedrag verkocht. (De Slegte is zo’n Ramsj-boekhandel). Trouwens ook boeken die niet recent uitgegeven zijn, kun je regelmatig voordeliger aanschaffen.

Een Ramsj-boek wat ik in bezit heb is “Genezende Voeding” van Friedrich Bohlmann. Ik zag net dat de Slegte nog één exemplaar via internet aanbood. Het is een boek uit 2004. Het is niet glossy en rijk geillustreerd, maar er staan 50 “superfoods” in uitgewerkt. Voedingsmiddelen die je als lijfwachten in kunt zetten om voor een goed gevoel te zorgen.

Genezende voeding

Citaat: Een goede stemming, een krachtig hart, een stabiele bloedsomloop, een sterk immuunsysteem en actieve spieren geven u schwung. Ook als stress, milieuvervuiling, bacteriën en virussen u belasten. Word fit met behulp van uw dagelijkse voeding!

Ook staat in het eerste deel een helder stuk voedingsleer met onder andere de 10 grondbeginselen voor een gezonde voeding.  Ook een stuk over voeding in speciale situaties (rokers, topsporters, zwangeren, vegetariërs).

Radicale diëten graven gaten in het gehalte vitale stoffen. Ze maken misschien slank, maar zijn zelden gezond. (NB: detoxen is ook slechts tijdelijk!) Gewichtsverlies kun je ook op een gezonde manier bereiken. Door de juiste keuze en meer fitheidsstoffen.

Doe de Eettype test

Doe ook eens de test uit het boek om te kijken welk eetype je bent:

 • De genieter eet graag en goed. Hecht belang aan kwaliteit en is bereid ervoor te betalen. Valkuil: hij let misschien niet genoeg op voedingsstoffen en eet misschien te veel in combinatie met een glas wijn.
 • De asceet hecht niet veel belang aan eten en drinken. Het is min of meer een noodzakelijk kwaad. Hij wil wel de juiste voedingsmiddelen nemen om niet aan te komen. Valkuil: let op dat je niet te vaak kant-en-klare maaltijden gebruikt. Gun jezelf ten minste een stuk fruit of één keer per dag een zelfgemaakt slaatje. Grijp naar de gezondste levensmiddelen die in het boek beschreven zijn (goede vetten, caloriearm, puur).
 • De bewuste weet veel over voeding en samenhang met fitheid en gezondheid. Laat zich graag inspireren. Hij voedt zich eigenlijk optimaal. Valkuil: vergeet je niet te genieten? Dat is ook een deel van je goed voelen. Wees niet té streng voor jezelf en ook niet voor anderen.
 • De onzekere eet gezonde, zuivere levensmiddelen omdat deze erg belangrijk voor hem zijn. Hij eet bepaalde dingen niet zodat ze zijn lichaam niet kunnen vergiftigen. Alleen biologisch of gecontroleerd gekweekt. Valkuil: deze angsten kunnen ertoe leiden dat je je te eenzijdig voedt. Let niet alleen op schadelijke stoffen, maar ook op de fitmakers. Veel vitale voedingsmiddelen verhogen de weerstand tegen eventuele schadelijke stoffen.
 • De traditionele eet goed want dat gaat hem aan het hart. Hij kookt goed en graag. Spijzen zoals hij is gewend smaken het best. Valkuil: wat meer afwisseling kan goed voor je zijn en misschien eet je wat weinig groente? Ga eens na hoeveel vlees je eet.
 • Het just-for-fun type gaat voor snel en eenvoudig klaargemaakt, met plezier en absoluut stressvrij! Dat hoeft niet ongezond te zijn. Veel fruit, sappen, af en toe een kleine steak of zelfs een hamburger. Valkuil: als snel eten fastfood, pizza’s, hotdogs e.d. betekent, dan heeft dat niets met stressvrij eetplezier te maken. Alternatief: in het boek eigenlijk alleen eenvoudige recepten!

Belangrijkste levensmiddelen

In het boek staan 50 van de belangrijkste levensmiddelen uitgewerkt. Hun specifieke eigenschappen, waar ze goed voor zijn en tegen welke kwalen ze kunnen helpen.

Even kort een paar.

 • Groenten (algemeen): de lekkere bron van fitheid. Basisregels om te zorgen dat de er ook ná bereiding nog voldoende fitmakende stoffen inzitten: koop alleen superverse groente, neem anders liever diepvriesproducten. Was de groente vóór het snijden. Eet veel rauwkost. Hoge temperaturen om snel te laten garen zijn beter dan lang laten sudderen bij lagere temperaturen. Groente kun je ook beter laten stoven en stomen dan in grote hoeveelheden water te laten koken. Vitaminen en mineralen worden door het water opgezogen.
 • Broccoli: de groene voorzorg tegen kanker. Tip: eet alleen de buitenste roosjes rauw, de hardere delen wel eerst koken.
 • Knoflook geneest alles.
 • Spinazie: belangrijk voor toekomstige moeders. Bevat veel foliumzuur.
 • Met veldsla gezond de winter door.
 • Frambozen reinigen het lichaam.
 • Haring voor het hart.
 • Yoghurt houdt het lichaam jong (een calciumbron voor iedereen die geen melk verdraagt).
 • Havervlokken, de topstarters voor elke dag.

En nog vele andere….

Vetten en oliën worden niet apart beschreven maar wel de kwaliteiten van omega 6 en 3.  Omega 3 zit vooral in vis en vele plantaardige vetten zoals lijn-, koolzaad- ,soja-, walnoot-, en tarwekiemolie. Omega 3 vetzuren doen ontstekingen verminderen, het bloed verdunnen en de bloeddruk dalen.

Welk Ramsj-boek kun jij aanraden?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 16 May 2012

Nog een aan te raden (Ramsj)boek, voor 5 euro bij bol.com = "De afslankclub" van Patty Harpenau. Een "lijnboek", maar dan vooral op een gezonde en natuurlijke manier.

Christel Hoeflaken
Door

Christel Hoeflaken

op 17 May 2012

Nog een Patty Harpenau titel die zeer aan te raden is, is Feel Good Food. Bij de grootste online boekenverkoper alleen nog 2ehands te verkrijgen (op dit moment vanaf 8 euro). Daarnaast Superfood Lifestyle van Steven Pratt (op bovengenoemde website te verkrijgen voor 6,90 euro); ook erg interessant! Groetjes, Christel

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading