Lever- en galreinigingskuur

Lever-en gal flushOmschrijving van mijn kuur: in de voorbereidingsdagen drink je 1 liter appelsap per dag en beperk je dierlijke eiwitten, zuivelproducten en gefrituurde voeding.

Het appelzuur zorgt ervoor dat de galstenen zachter worden makkelijker af te voeren zijn. Op de dag van de zuivering (dag 6) neem je een licht ontbijt en moet alle appelsap al in de ochtend gedronken. Na 13.30 mag er niets meer gegeten of gedronken worden om de uitscheiding van de steentjes te vergemakkelijken (water drinken mag wel). Zelf heb ik natuurlijk gekozen voor biologische appelsap.

Dag 6 van de kuur

In de avond van dag 6 neem je om 18.00 én 20.00 uur een ¾ glas met bitterzoutoplossing (gemaakt door 4 eetlepels magnesiumsulfaat op te lossen in 750 ml mineraalwater). Je kunt hier vers citroensap aan toevoegen om de bittere smaak iets te neutraliseren. Een van de belangrijkste functies van het bitterzout is het verwijden van de galkanalen zodat de stenen er gemakkelijker door kunnen. Ook verwijdert het de afvalstoffen die het doorspoelen van de stenen zouden kunnen verhinderen. Ik dacht dat ik de citroensap niet nodig zou hebben maar na een paar zeer bittere slokken heb ik het toch maar snel toegevoegd.

Om 22.00 uur ga je naast je bed staan en drink je een mengsel van grapefruitsap en olijfolie (gemaakt door 180 ml vers grapefruitsap en 125 ml koudgeperste extra vierge olijfolie te mengen, door krachtig schudden, in een afsluitbare kan). Het mengsel moet binnen 5 min. opgedronken worden. Dit mengsel was voor mij wel goed weg te drinken maar je kunt tussen de slokjes door een beetje honing nemen als het slikken niet goed gaat.

Het vrijkomen van de galstenen

Na het drinken van het mengsel doe je het licht uit en ga je direct plat op je rug op bed liggen! Dit is nodig om de galstenen te helpen vrijkomen. Omdat je hoofd hoger moet liggen dan je buik kun je het beste 1-2 kussens onder je hoofd leggen. Blijf 20 min. stil liggen en probeer niet te praten. Je kunt de stenen mogelijk voelen bewegen door de kanalen. Dit is niet pijnlijk omdat het bitterzout de kanalen openhoudt en de kanalen gesmeerd worden door de gal die tegelijk met de stenen uitgescheiden wordt. Na de 20 min. kun je gaan slapen. Ik heb in deze houding gelegen maar je kunt ook op je rechterzijde liggen met je knieën opgetrokken. Voor mij voelde het prettiger om op mijn rug te liggen.

Galstenen en gifstoffen vanuit de lever

Als je gedurende de nacht het gevoel hebt dat je naar het toilet moet, dan moet je gaan. Er kunnen al galstenen (erwtgroene of geelbruine) aanwezig zijn in de ontlasting. Donker gekleurde stenen zijn het oudst, heldere stenen zijn het nieuwst. Een krachtige, plotselinge uitstoot van galstenen en gifstoffen vanuit de lever en galblaas die het oliemengsel terugduwen in de maag, kunnen ervoor zorgen dat je misselijk wordt. In het begin heb ik continu een “geborrel” gevoeld waardoor ik niet goed kon slapen. Rond 2.00 werd ik wakker doordat ik erg misselijk was en merkte dat het bitterzout en oliemengsel hun werk deden. Ik moest dan ook een sprintje trekken naar het toilet! Dit heb ik helaas nog vaak moeten herhalen gedurende de nacht.

De volgende ochtend tussen 6.00 - 6.30 uur neem je weer een ¾ glas met bitterzoutoplossing. Je kunt hierna weer gaan slapen maar het is beter als je lichaam rechtop blijft. Wel is het goed om te rusten maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan lezen of mediteren. Voordat ik het bitterzout gedronken heb, heb ik een glas warm water gedronken tegen de dorst. Door de weinige slaap was ik erg moe en ben daarom wel terug naar bed gegaan. Ik ben niet gaan liggen maar een beetje rechtop gaan zitten.

Tussen 8.00 - 8.30 uur neem je het laatste ¾ glas met bitterzoutoplossing. Voor mij viel dit laatste glas het zwaarste en heb daarom wat extra citroensap toegevoegd.

Tussen 10.00 - 10.30 uur mag je vers geperst vruchtensap drinken. Een half uur later mag je één of twee stukken vers fruit eten. Een uur daarna mag je weer licht verteerbaar voedsel eten en tegen de avond of de volgende ochtend kun je de eerste tekenen van verbetering voelen. Om de lever en de galblaas niet al te zwaar te belasten na de reiniging kun je het beste de komende 3 dagen kiezen voor lichte maaltijden.

Mijn ervaring

De nacht van de reiniging en de twee dagen erna heb ik mezelf best beroerd gevoeld. Ik was misselijk (met name in de reinigingsnacht), voelde het heel de tijd borrelen, was erg moe (waarschijnlijk door de slechte nachtrust) en heb zeer veel tijd doorgebracht op het toilet. Ondanks dat ik geen steentjes gezien heb weet ik wel dat mijn darmen goed schoongespoeld zijn! Daarom gebruik ik nu dagelijks een lactobacteriënpreparaat ter ondersteuning voor een goede darmflora.

Ik heb het gevoel dat ik sinds de reiniging meer rust in me heb. Dit is misschien niet zo vreemd als je bedenkt dat deze organen in verbinding staan met bepaalde emoties. Daar zijn de uitdrukkingen “iets op je lever hebben” en “je gal spuwen” het bewijs van.


Wanneer je intolerant bent voor appelsap, bitterzout of olijfolie is het toch mogelijk een reiniging te doen maar worden er andere producten gebruikt met een vergelijkbare werking. Doe geen reiniging wanneer je ziek bent of niet zonder medicijnen kunt. Het bitterzout en de fruitzuren hebben een slechte invloed op je tandglazuur. Tijdens de kuur heb ik dan ook regelmatig mijn tanden gepoetst om het glazuur te beschermen maar nooit direct na het drinken van het zuur of bitterzout. Je glazuur wordt namelijk zachter en direct poetsen brengt nog meer schade aan.

Wanneer je zelf een lever- darmreiniging wilt doen zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en dat de reiniging in het weekend valt. Meer informatie is te vinden in het boek De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering geschreven door Andreas Moritz.

Ik ga in ieder geval vaker een reiniging doen zodat ik kan genieten van een goede spijsvertering en mijn galblaas kan behouden!

Hoe denk jij over een lever- en galblaasreiniging?

Handtekening-Miss-Natural
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!