datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Melk ongezond? Het vervolg!
24 januari 2013 
8 min. leestijd

Melk ongezond? Het vervolg!

Het artikel ‘Vijf redenen waarom melk ongezond is’ heeft veel aandacht getrokken en ook wat vragen opgeroepen. Dit artikel vraagt daarom om enige verdieping en nuancering. Het doel van het eerste artikel en ook van dit artikel is om een weloverwogen keuze te kunnen maken met betrekking tot het gebruik van melkproducten.

Melk is zeker niet wat het Voedingscentrum en de media propageren. Melk is absoluut niet noodzakelijk.

Een stukje evolutieleer

Ongeveer 73.000 jaar geleden zorgde een uitbarsting van de vulkaan Toba op Sumatra voor de laatste vulkanische winter die de aarde gekend heeft. De enige groep homo sapiens die dit overleefd heeft, bevond zich in Afrika. Kenia/Tanzania om precies te zijn. Van deze overlevenden stamt de hele wereldbevolking af. Tenminste, dat is de meest gangbare theorie. Maar de wetenschappers zijn het er nog altijd niet helemaal over eens. Wetenschap is immers altijd in ontwikkeling.

Van de groep overlevenden besloot een aantal om het oosten op te zoeken. Weer een andere groep trok naar het noorden, weg van de evenaar. Deze laatste groep noem ik voor het gemak de oer-Europeanen. Naarmate deze oer-Europeanen steeds noordelijker gelegen gebieden bereikten, nam de hoeveelheid zonlicht  af en daarmee ook de hoeveelheid vitamine D die ze konden aanmaken onder invloed van zonlicht.

Vitamine D is onder andere nodig voor de calciumhuishouding en dus voor de botten. Om toch zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen nemen moest de huid lichter zijn. Maar hoe noordelijker, hoe minder effectief zonlicht er was, hoe minder vitamine D en hoe slechter de botten. Het geboortekanaal van een vrouw bestaat voornamelijk uit botten. De misvormde botten zorgden tijdens de bevalling voor sterfte van moeder en kind. De aannames zijn dat toen een groot deel van de oer-Europeanen gestorven is.

Melk in de evolutie

Gelukkig was de redding nabij, want ongeveer tienduizend jaar geleden begon de oer-Europeaan met landbouw en veehouderij. Ze dronken de melk van hun vee, ook koemelk dus. Alleen de mensen die in staat waren lactose op te nemen en zo ook de calcium en vitamine D uit de melk, hebben overleefd. Deze mensen hadden het lactase-persistentie-gen. Dit gen ligt in de buurt van het gen voor blauwe ogen, het gen voor een lichte huid en het gen voor blond haar, en die vier werken samen. Het is geen toeval dat Scandinaviërs blond haar en blauwe ogen hebben!

Maar nu zijn we enkele duizenden jaren verder. Ik heb geen koe in mijn tuin staan. Jij wel? De melk die de oer-Europeaan toen dronk, was een hele andere melk dan de melk van de moderne koe. Er is geen vergelijking. Die melk was echt niet gepasteuriseerd, gehomogeniseerd of gesteriliseerd. Die melk kwam niet van koeien die soja of maïs aten. Die melk was melk die de oer-Europeaan kon gebruiken en ook echt nodig had voor overleving.

De band die de mens vroeger had met zijn koeien, is verdwenen. Nederlandse melk wordt geëxporteerd en in de Nederlandse supermarkt vind je Duitse melk. Moet je dan maar rauwe melk drinken? Ik weet het niet. Misschien is dat wel de minst slechte optie. Er zijn immers nomadenstammen die zo ongeveer leven op rauwe melk. Maar dan moet je echt wel biologische melk hebben van koeien die lekker kunnen grazen in de wei, zoals het hoort.

Vitamine D

Hoewel rauwe melk dichterbij de natuur is, zijn er wel risico’s aan verbonden. Pasteuriseren en steriliseren zijn natuurlijk bedoeld om mogelijke ziekteverwekkers uit te roeien. Uit onderzoek is wel gebleken dat kinderen die op een boerderij leven en rauwe melk drinken, minder last hebben van allergieën.

Hoe dan ook, rauwe melk koop je niet zomaar in de supermarkt. En ja, we leven nog steeds best wel noordelijk. Dus vitamine D blijft een probleem. Voeding (zalm, makreel, haring, eieren) helpt, maar is niet voldoende. Volgens vele experts zijn de adviezen van het Voedingscentrum veel te laag. Tien microgram per dag is ‘de max’, maar volgens dit artikel zou 50 microgram veel juister zijn. Maar dat is een andere discussie.

Gefermenteerde melkproducten

Yoghurt, kwark, crème fraîche, kefir, biogarde etcetera behoren tot de groep gefermenteerde melkproducten. Eigenlijk is het gewoon rotte melk of room. Dat klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar het is wat het is. Er zijn bacteriën (lactobacillen) bij gekomen of gedaan en die zijn aan de slag gegaan met de lactose. De bacteriën breken de lactose af waarbij melkzuur ontstaat.

Doordat de melk zuurder wordt, verandert de structuur van de eiwitten die erin zitten. Dat zorgt voor een klonterige substantie. Vandaar dat oude melk zuur smaakt en klonterig is. Een bedorven pak melk gooi je weg, maar yoghurt wil je wel drinken. Eigenlijk best raar, als je het zo bekijkt. Yoghurt uit een pak is meestal geen klonterig geheel, maar een glad mengsel. Kun je nagaan hoeveel chemische bewerkingen de melk heeft moeten ondergaan om zo mooi uit een pak te kunnen stromen?

De bacteriën in yoghurt zouden kunnen werken als probiotica, maar hoeveel zouden er nog in leven zijn na alle chemische bewerkingen en nadat ze door je maag zijn geweest met een veel zuurder milieu? Ja, dat is een erg suggestieve vraag, maar denk er maar eens over na. Je maagzuur is bedoeld om indringers te vernietigen.

Wetenschappelijke bewijzen geven ook geen uitsluitsel. Het ene onderzoek zegt dat de bacteriën in yoghurt de vertering verbeteren, maar weer een ander onderzoek ondersteunt dit niet. Het is wel zo dat het fermenteren van melk de hoeveelheid lactose verminderd. Het voert iets te ver door om het ook te gaan hebben over de verschillende bacteriestammen en over linksdraaiend en rechtsdraaiend, maar ook dit speelt een rol. Mijn conclusie is dat gefermenteerde (verse) melkproducten beter of minder ongezond zijn dan gewone halfvolle melk bijvoorbeeld.

Kefir

Kefir is een bijzondere in het rijtje van gefermenteerde melkproducten. Het staat voornamelijk bekend als licht alcoholische melkdrankje. Melkkefir is rijk aan probiotica, vitamines en mineralen en daarmee eigenlijk best een gezonde drank. De hoeveelheid alcohol is niet bijzonder hoog, namelijk 0,06 – 3%. Dit is afhankelijk van de duur van het fermentatieproces: hoe langer dit duurt, hoe meer alcohol erin zit. Kefir wordt gemaakt van/door kefirkorrels. De bacteriën in de korrels verteren de melksuikers, waardoor een licht-zure smaak ontstaat. Deze korrels kun je toevoegen aan melk van elk dier of zelfs aan kokosmelk of amandelmelk.

En wat nu?

Of je wel of geen melk drinkt, hangt natuurlijk op de eerste plaats af van of je lactose kunt verteren of niet. En als je het kunt verteren, wordt lactose afgebroken tot glucose en galactose, oftewel er moet insuline vrijkomen. Insuline is niet alleen een hormoon dat je glucosehuishouding reguleert, maar ook je vetaanmaak stimuleert. Daarnaast blijft de hoeveelheid caseïne in koemelk blijft te hoog voor de mens. Dus ja, what to do?

Ik zal absoluut niet zeggen dat je nooit meer melk mag drinken. Een glas melk zal zeker niet alle calcium uit je botten zuigen, maar geniet met mate. Een cappuccino vind ik ook gewoon erg lekker en dat geldt ook voor een blokje oude kaas. Maar gefermenteerde melkproducten genieten wat mij betreft de voorkeur boven ‘gewone’ drinkmelk. Maar ja, het blijft koemelk, iets wat niet (meer) geschikt is voor het menselijk lichaam.

Je hebt kunnen lezen wat melk doet in mijn vorige artikel. Dus je kunt nu een weloverwogen keus maken. Feit is dat de een anders reageert op melk dan de ander. Wel is het duidelijk dat voor heel veel mensen, mijzelf incluis, het stoppen met melk een vorm van gezondheidswinst oplevert.

Als er morgen een onderzoek gepubliceerd zou worden gebaseerd op 100.000 ‘negroïde’ mensen met de conclusie: Dagelijkse consumptie van twee glazen halfvolle melk veroorzaakt geen hoofdpijn!, zou ik zeggen: “Dat is leuk, maar bij mij dus wel.” Geen enkel wetenschappelijk bewijs kan jouw persoonlijke ervaring weerleggen. Dus ik zou zeggen: test het uit en ga een maandje melkloos!

Wetenschappelijk bewijs

De wetenschappelijke bewijzen over bovenstaand schrijven zijn niet sluitend. Wat mij opgevallen is, is dat artsen veel doen wat niet wetenschappelijk bewezen is, maar wat algemeen gebruik is geworden door jarenlange ervaring. En dan heb ik het ook over medicamenteuze interventies.

Zo kun je in de NHG-standaard Acne lezen dat voeding niks te maken heeft met acne. Lees je verder, dan blijkt dat deze conclusie gebaseerd is op het weinige onderzoek dat hiernaar verricht is. Maar behandeling met een agressief middel als tretinoïne is wel prima. Maar wanneer je dat onder de loep neemt, blijkt de keuze voor dit middel vooral te berusten op ervaring en een relatief lagere prijs. Hoe het precies werkt, is onbekend, maar het is in ieder geval beter dan placebo. Naar de oorzaak van de klacht wordt echter niet gekeken.

Medicatie met alle bijbehorende bijwerkingen wordt relatief gemakkelijk voorgeschreven, ook wanneer bewezen is dat het niet werkt of niet bewezen is dat het werkt. Maar wanneer het om een voedingsinterventie gaat, wordt er ineens heel kritisch naar een onderzoek gekeken.

Jammer is dat, maar dat verklaart misschien wel waarom onderstaande artikelen door ernstige critici als niet bruikbaar zouden kunnen worden bestempeld.

Literatuur:

 • Fenton TR, Eliasziw M, Lyon AW, Tough SC, Hanley DA. Meta-analysis of the quantity of calcium excretion associated with the net acid excretion of the modern diet under the acid-ash diet hypothesis. Am J Clin Nutr. 2008 Oct;88(4):1159-66.
 • Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health. 1997 Jun;87(6):992-7.
 • Feskanich D, Willett WC, Colditz GA. Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2003 Feb;77(2):504-11.
 • Tseng M, Breslow RA, Graubard BI, Ziegler RG. Dairy, calcium, and vitamin D intakes and prostate cancer risk in the National Health and Nutrition Examination Epidemiologic Follow-up Study cohort. Am J Clin Nutr. 2005 May;81(5):1147-54.
 • Huncharek M, Muscat J, Kupelnick B. Colorectal cancer risk and dietary intake of calcium, vitamin D, and dairy products: a meta-analysis of 26,335 cases from 60 observational studies. Nutr Cancer. 2009;61(1):47-69.
 • Brannon PM, Carpenter TO, Fernandez JR, Gilsanz V, Gould JB, Hall KE, Hui SL, Lupton JR, Mennella J, Miller NJ, Osganian SK, Sellmeyer DE, Suchy FJ, Wolf MA. NIH Consensus Development Conference Statement: Lactose Intolerance and Health. NIH Consens State Sci Statements. 2010 Feb 24;27(2).
 • Bartley J, McGlashan SR. Does milk increase mucus production? Med Hypotheses. 2010 Apr;74(4):732-4.
 • Luopajärvi K, Savilahti E, Virtanen SM, Ilonen J, Knip M, Akerblom HK, Vaarala O. Enhanced levels of cow’s milk antibodies in infancy in children who develop type 1 diabetes later in childhood. Pediatr Diabetes. 2008 Oct;9(5):434-41.
 • El-Hodhod MA, Younis NT, Zaitoun YA, Daoud SD. Cow’s milk allergy related pediatric constipation: Appropriate time of milk tolerance. Pediatr Allergy Immunol. 2009 Jun 25.
 • Rona, RJ. (2007). The prevalence of food allergy: a meta-analysis. J Allergy Clin Immunol, 120(3):638-46.
 • Debarry, J. (2007). Acinetobacter lwoffii and Lactococcus lactis strains isolated from farm cowsheds possess strong allergy-protective properties. J Allergy Clin Immunol, 119(6):1514-21.
 • Radon, K. (2004). Farming exposure in childhood, exposure to markers of infections and the development of atopy in rural subjects. Clin Exp Allergy, 34(8):1178-83.
 • Elliott R.B, Harris D.P, Hill J.P, Bibby N.J, Wasmuth H.E, (1999). Type I (insulin-dependent) diabetes mellitus and cow milk: casein variant consumption. Diabetologia. 42(3), 292-6.
 • Laugesen M, Elliott R, (2003). Ischaemic heart disease, Type 1 diabetes, and cow milk A1 beta-casein. N Z Med J. 116(1168), U295.
 • Zoghbi S, Trompette A, Claustre J, El Homsi M, Garzon J, Jourdan G, et al. (2006). beta-Casomorphin-7 regulates the secretion and expression of gastrointestinal mucins through a mu-opioid pathway. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 290(6), G1105-13.
Drink jij melk? Waarom wel/niet?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Ellen
Door

Ellen

op 24 Jan 2013

Ik drink geen melk, omdat ik er eigenlijk gewoon geen behoefte aan. Ik eet wel biogarde 3-4 keer per week en ik heb het idee dat mijn darmen daar wel baat bij hebben. Daar tegen over merk ik juist dat als ik teveel kaas eet, juist weer buikpijn krijg... Dus... gematigd met de kaas en de yogurt werkt prima voor mij (zover ik weet)

Liz
Door

Liz

op 24 Jan 2013

Precies mijn ervaring! Ik eet nu 20+ of 30+ kaas (1, max. 2 plakjes per dag) en merk dat dat prettiger is dan een 48+ kaas! Die geeft namelijk veel meer buikpijn!

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 24 Jan 2013

Kaas bestaat voornamelijk uit caseïne. 48+ kaas bevat net wat meer caseïne dan minder vette kaas. Dat zou de klachten wel kunnen verklaren.

Liz
Door

Liz

op 24 Jan 2013

Van huis uit heb ik 'de schijf van vijf' altijd heel streng meegekregen. En daar hoorde melk zeker bij. 'S ochtends had ik echter steeds zo'n brandend gevoel in mijn maag. Artsen hebben geprobeerd dat aan allerlei verschillende dingen te wijten.....maar nooit aan melk. En ja, ik was toen nog naïef genoeg om het oordeel van een arts te vertrouwen. Dus jarenlang (en dan heb ik het over zo'n 27 jaar!) bleef ik melk drinken en nam ik de maagpijn voor lief. Halverwege vorig jaar werd ik ziek en sindsdien slik ik zware pijnstillers. Melk smaakte me niet meer en ik besloot er mee te stoppen. WAUW! Wat een verademing! Sinds ik gestopt ben met het drinken van melk heb ik geen maagpijn meer! En ook heb ik minder snel last van hypo's (ik heb hypoglycemie) Daarnaast ben ik eindelijk afgevallen, iets wat de afgelopen 11 jaar niet wilde lukken. En niet zo'n beetje; nee 18 kg! :D Blij!! Je begrijpt; voor mij absoluut geen melk meer! Pas probeerde ik weer een glaasje en ja hoor, meteen weer pijn. Omdat ik wel denk dat calcium uit zuivel producten ergens wel een beetje goed is, gebruik ik wel boter op mijn brood en eet ik Griekse yoghurt. Mijn pa heeft al heel lang problemen met zijn prostaat. Eerst hebben wij hem van de aspartaam af geholpen (toen trad er een lichte verbetering op) en nu probeer ik hem van de melk af te krijgen. Laat hem dat iig proberen! Je weet maar nooit! Voor een jaar geleden had ik niet gedacht dat ik nog eens zo anti-melk zou worden.....maar eindelijk zijn mijn ogen geopend en ben ik het eens met de uitspraak van mijn man: "Koemelk is gemaakt om een kalf zsm (in zeer korte tijd) te laten groeien. Een mens is gemaakt om veel langzamer op te groeien, dus die groeihormonen kunnen nooit goed zijn voor de mens!" Dat denk ik ook.... En wat je al zegt; probeer gewoon eens een maand melk-loos te gaan. Verbetert er niks en mis je de melk? Dan drink je het toch gewoon weer (met mate). Maar misschien voel je je wel stukken beter (net als ik)!!

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 27 Jan 2013

Het drinken van melk is in verband gebracht met prostaatkanker. Dus het is absoluut een goed plan om je vader van de melk af te helpen. Succes daarmee!

Karin
Door

Karin

op 24 Jan 2013

Ik kreeg de tip om met melk te stoppen omdat ik veel last had van hooikoorts. Ik dronk ongeveer twee glazen karnemelk per dag en een schaaltje yoghurt en ik at kaas op mijn brood. Met de kaas lukte me niet, maar met al het andere was ik radicaal gestopt en de hooikoorts klachten werden vele malen minder. Ik was dol op karnemelk, maar na het stoppen heb ik het geen moment gemist. Stoppen met de kaas, dat vind ik te jammer. Maar ik koop inmiddels wel biologische, boeren (rauwemelkse) kaas en die smaakt vele malen lekkerder. Want ik geloof wel dat vooral die intense bewerking de melk zo ongezond maakt.

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 27 Jan 2013

Zo zie je maar weer wat melk veroorzaakt en/of in stand houdt. De industriële bewerkingen helpen, behalve tegen bacteriën, zeker niet de melk gezonder te maken.

Hella
Door

Hella

op 24 Jan 2013

Sinds een jaar drink ik ook geen melk meer. Daarvoor had ik altijd kleine witte puistjes in mijn gezicht. Nu ik melkloos ben heb ik ze nooit meer. Soms als het niet anders kan, dan drink ik nog wel eens een capuccino met melk en dan heb ik meteen de volgende dag weer die puistjes. Ik heb een zoon van 16, die geen melk drinkt (als kind wel heel veel) en ook bv havermout in de ochtend (met havermelk). Hij heeft nauwelijks last van acne. Heel af en toe een puistje. Ben er best wel trots op: een puber met zo'n gave huid. Groeten van Hella

Hella
Door

Hella

op 24 Jan 2013

Sinds een jaar drink ik geen melk meer. Eerst altijd kleine witte puistjes in mijn gezicht en nu nooit meer. Heel soms, drink ik nog een capuccino met melk en dan heb ik meteen de volgende dag weer die puitjes. Mijn zoon van 16 drinkt ook geen melk en heeft geen last van acne. Heel af en toe een puistje. Ben er trots op: een puber met een gaaf gezicht.

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 27 Jan 2013

Dat is zeker iets om trots op te zijn Hella!

IMG
Door

IMG

op 24 Jan 2013

Eigenlijk gaat het artikel alleen maar over koeienmelk. Jammer dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen koeienmelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, ezelinnenmelk e.d. Geitenmelk is tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten te verkrijgen en ten opzichte van koeienmelk: - veel beter te verteren - veel minder allergeen - voedzamer - veel smakelijker (naar mijn mening). Wereldwijd wordt er ook meer geitenmelk dan koeienmelk gedronken. Meer info: www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=525&id=624&page=9

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 27 Jan 2013

Dat ben ik helemaal met je eens. Geitenmelk is beter dan koemelk, maar het gros van de mensen drinkt nou eenmaal koemelk. Dat is wat we hebben geleerd. Vandaar dat beide artikelen alleen over koemelk gaan. Hoewel geitenmelk beter is dan koemelk, blijf ik erbij dat mensenmelk voor baby's van mensen is en geitenmelk voor baby's van geiten. Volwassenen hebben geen melk nodig, dat is iets voor baby's.

marloes
Door

marloes

op 29 Apr 2014

Het is me duidelijk, je hebt goede artikelen geschreven en t klopt als een bus. Maar nu... wat te doen met je eigen mensen baby van 10 maanden, die nog 2 keer per dag borstvoeding krijgt , maar de 3e keer lukt mama niet meer.... ik geef hem geitenmelk, is dat dan het beste alternatief? Of is dat nutrilon, wat eigenlijk weer koemelk bevat....? ik zoek me een ongeluk, maar niemand die mij hier in kan adviseren of kan helpen. Hij drinkt al een week geitenmelk, zonder problemen hoor, maar is t wel goed?

Mayke
Door

Mayke

op 24 Jan 2013

Lekker uitgebreid stuk :) Heb het wederom met plezier gelezen Jenaida :) Ik drink al jaren geen melk, ik heb een zuivel-intollerantie, hier ben ik achter gekomen tijdens elektro-acupunctuur, ik had vaak buikpijn, diaree, veel slijm in mijn keel en last van benauwdheid, nu ik deed niet meer drink en eet, gaat het stukke beter :) zo nu en dan eet ik nog een stukje geitenkaas,uit het vuistje of verwerkt in een maaltijd of in de wortelkoekjes,stom he, vind het gewoon lekkerrr ;) alle kaas vind ik lekker trouwens :)

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 27 Jan 2013

Ja, ik heb nogal moeite met kort en bondig zijn. :) Ik ben ook fan van geitenkaas en een lekker blokje oude kaas zo af en toe, heerlijk! Af en toe genieten moet kunnen, maar 's ochtends brood met kaas en een glas melk en 's middags hetzelfde is vragen om problemen. Dat heb jij aan den lijve ondervonden. Gelukkig is dat voorbij.

Sha
Door

Sha

op 25 Jan 2013

Ik drink eigenlijk nooit melk, het staat me tegen. Ik gebruik wel andere zuivel zoals kaas en yoghurt. Maar wat ik me nu afvraag, ik heb een zoontje van net 1 jaar oud. Op het kinderdagverblijf en op het consultatiebureau zeggen ze dat kinderen na hun eerste verjaardag bij voorkeur overgaan op halfvolle melk, ook dit staat me tegen dus ik geef hem nog steeds Nutrilon. Geld dit bovenstaande verhaal ook voor kleine kinderen en wat zou ik mijn zoontje als alternatief kunnen geven?

IMG
Robin Demey
Jenaida van Wijk
Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 27 Jan 2013

Bovenstaand verhaal geldt zeker ook voor kinderen. Met hun kwetsbare darmen is dit nog belangrijker dan voor volwassenen; snotneuzen, eczeem, astma. Hoort het bij de peutertijd of zou het ook met melk te maken kunnen hebben? Moedermelk tot de leeftijd van minimaal twee jaar is wat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. Voor de meeste moeders is dit onbegonnen werk en een peuter aan de borst is ook niet bepaald een aanlokkelijk beeld... Bij ons gingen ze (naast heel lang mama-melk) al vrij vroeg aan de groene smoothies, kokosmelk en amandelmelk. Maar als je je kind toch melk van een ander dier wilt geven, is geitenmelk de beste keuze, zoals IMG al meerdere malen heeft laten weten. Succes met je zoektocht!

Therese
Door

Therese

op 27 Jan 2013

In de reacties komt duidelijk naar voren dat het toch heel moeilijk is om van de kaas af te blijven. Er zijn gelukkig heel veel alternatieven, maar het is even zoeken en proeven. Ik heb een goed adres gevonden: www.unlimitedhealth.nl hier vindt je ontzettend veel alternatieven in de vorm van kaasjes, smoothies etc. Er is zoveel en veel lekkerder dan al die bewerkte zuivel.

Inge
Door

Inge

op 02 May 2013

Als ik het goed begrepen heb, is er een verschil tussen rotten en verzuren. Fermenteren is dan dus niet hetzelfde als rotten. En als je zelf yoghurt maakt is die ook helemaal niet klonterig. Daar zijn geen rare toevoegingen voor nodig.

Bertina
Door

Bertina

op 18 Nov 2013

Ik heb vaker gehoord dat melk slecht voor je zou zijn, vandaar dat ik op dit artikel uit kwam. Nu heb ik een probleem: want ik ben verzot op melk! Ik drink dit veel liever als frisdrank oid. Ik drink dan ook zo'n 6-8 L per week! Serieus, ik heb geprobeerd om te stoppen met melk n.a.v. dit artikel. Ik dacht: kwaad kan het niet. Nou, na 1 week werd ik al gek! Ik kreeg JUIST maagzuur en hoofdpijn. Alles is tegenwoordig slecht voor je. En er zal heus wel veel van waar zijn; maar ik vrees dat er dan nog weinig voor me over blijft. En een alternatief voor koemelk? VRESELIJK! Ik heb veel geprobeerd: kokosmelk, geitenmelk en sojamelk (van een vriendin met intolerantie voor lactose) maar de smaak staat me niet aan. Ik wilde gewoon even de andere kant van het verhaal laten horen. Ik kan niet zonder melk. En zal er ook niet mee stoppen/matigen.

Joris
Door

Joris

op 18 Apr 2014

Ik ben het eens met de twijfelachtige gezondheidsclaims van melk. Daarbij is het bijna misdadig te noemen dat de zuivelindustrie samen met de overheid melk 40 jaar lang heeft gepromoot tot iets wat je echt nodig hebt. Generaties geloven nu dat melk gezond is. Dat geloof brokkelt gelukkig langzaam af nu. Ik ben een liefhebber van goede rauwmelkse boerenkaas, gezond of niet, dat voegt echt iets toe aan mijn leven. Het doel van eten is voor mij naast gezondheid vooral genieten. Als je door extreem verantwoord eten amper meer geniet van eten schiet het zijn doel voorbij vind ik. Ik lees hier niets over de rol melkvet, zonder caseine of lactose (zoals room, creme fraiche). Ik merk dat mijn maag in tegenstelling tot melk, prima reageert mijn muesli-recept (grote eetlepel creme fraiche, 1 banaan, 1 appel, halve avocado, handjevol noten, handjevol geplette haver, aanvullen met water). Ik denk dat verzagigde vetten in de vorm van echte boter of room zo slecht niet zijn, beter ook dan veel soja vervangers.

Nelleke
Door

Nelleke

op 02 Sep 2018

Ik ben het helemaal met je eens

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading