Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Hoe veilig is nagellak? WIN gifvrije nagellak en ontdek voeding voor gezonde nagels!

Nagellak bestaat al heel lang. Oorspronkelijk komt nagellak uit China, waar het 5000 jaar geleden al werd gebruikt. Zwarte (en rode) nagellak was gereserveerd voor het Chinese koningshuis, totdat in de jaren ’70 van de vorige eeuw de punkcultuur opkwam en zwarte nagels weer trendy werden. Maar hoe veilig is het gebruik van nagellak nu eigenlijk?

Tot in de twintigste eeuw werd bij de techniek voor het produceren van nagellak van welke kleur dan ook voornamelijk gebruikgemaakt van eiwit, bijenwas en plantaardige kleurstoffen. Maar pas door de komst van moderne chemicaliën en, onlangs, de introductie van fotopolymerisatie hebben vrouwen het manicureproduct van hun dromen tot hun beschikking: mooie en sterke gelnagellak in rijke kleuren. En dat alles voor een redelijke prijs.

Gelnagellak

In 2016 bezocht ongeveer 23 procent van alle vrouwen een nagelsalon voor een gelmanicure. Gelnagellak is populair bij vrouwen van alle leeftijden, maar vooral bij vrouwen van 25 tot 35 jaar. De meeste vrouwen laten hun nagels elke 2 tot 3 weken doen, en volgens het Britse marketingbureau Mintel veranderde een gemiddeld tienermeisje tussen de 12 en 17 jaar in 2013 bijna vijf maal per maand van gelnagellak.

Miss-Natural-nagellak-actie-BOHO

Giftige trio in nagellak

Gelnagellak blijft langer zitten dan gewone nagellak, die gemaakt is van nitrocellulosehars. Gemiddeld houdt gelnagellak twee tot drie weken tot een maand, afhankelijk van groei en verzorging van de nagels. Gewone nagellak blijft maar een paar dagen zitten. Op het eerste gezicht lijkt gelnagellak weinig nadelen voor de gezondheid te hebben. In gelnagellak zit het ‘giftige trio’ van dibutylftalaat (DBP), tolueen en formaldehyde, net als in de meeste gewone nagellak. Sommige fabrikanten van gelnagellak hebben deze stoffen uit hun producten verbannen, maar de meesten hebben dat (nog) niet gedaan. DBP dringt via het nagelbed en de nagelriem in het lichaam door. Het is bekend dat het giftig is voor de voortplanting en groei.1 Tolueen is een oplosmiddel en een vluchtige organische stof die in verven en lakken zit. Het kan nierfalen, schade aan de lever en galwegen, en een ernstige spieraandoening veroorzaken.2 Formaldehyde is een bekend zenuwgif.3

Voor deze ftalaten is de nagellakindustrie alternatieven gaan gebruiken als trifenylfosfaat (TPHP), dat ook als weekmaker in plastics voorkomt. Onderzoek heeft aangetoond dat ook TPHP schadelijk kan zijn. Het kan de hormoonbalans verstoren, en ook de koolhydraat/glucose- en vetstofwisseling. Ook kan het ons DNA-herstelmechanisme verstoren, en al bij lage concentraties de normale stofwisseling en celcyclus.4

“In nagellak zit het ‘giftige trio’ van dibutylftalaat, tolueen en formaldehyde”

Een andere chemische stof die in veel gelproducten voor nagels zit, is gebutyleerd hydroxyanisol (BHA), een wasachtige antioxidant die mogelijk de hormoonbalans verstoort. Deze stof zit in voedselverpakkingen, geneesmiddelen en cosmetica, en veroorzaakt tumoren bij knaagdieren. Wanneer de stof aan voedsel zou worden toegevoegd, dan zou hij ook bij mensen tumoren in de slokdarm kunnen veroorzaken.5 Uit het etiket valt niet altijd op te maken of een van deze giftige stoffen in gelnagellak (of een ander nagelproduct) zit. In Nederland is het verplicht de ingrediënten op het etiket te vermelden, maar alleen als er voldoende ruimte op de verpakking is.6 In Amerika hoeft de samenstelling van nagelproducten niet te worden vermeld. Op de nagellak die de salons daar gebruiken, staan de ingrediënten niet verplicht op het etiket. En zelfs als er ingrediënten op een product vermeld staan, is dat geen garantie dat ze er allemaal opstaan.

Uit onderzoek van de Duke Universiteit in North Carolina en de non-profit milieuwerkgroep EWG (Environmental Working Group) bleek dat bij twee van de acht nagellakken die TPHP bevatten, dit niet op het etiket stond. De stof werd echter wel teruggevonden in het lichaam van alle vrouwen die voor het onderzoek de nagellak hadden gebruikt.7

Plastic met een andere naam

Gels vallen in de categorie acrylverbindingen, een speciale klasse monomeren (enkele moleculen) en oligomeren (enkele monomeren aan elkaar), die zich gemakkelijk aan andere moleculen binden om zo een polymeer te vormen. Deze half vloeibare gels van monomeren en oligomeren worden tijdens het drogen bestraald met ultraviolet A-licht (uv A). Stoffen in de gels absorberen het uv A-licht en brengen daarmee een kettingreactie met vrije radicalen op gang.

“Iemand die een uv-lamp gebruikt bereikt de aanbevolen UV grens binnen 10 minuten”

Deze reactie zorgt ervoor dat de monomeren en/of oligomeren zich aan elkaar binden, waardoor een extreem hard polymeer ontstaat. Gels bevatten ook chemische stabilisatoren om verkleuring te voorkomen, remmers om te voorkomen dat de gel al in het flesje polymeren vormt, en pigmenten voor de kleur. De Internationale commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming (ICNIRP) heeft voor mensen die buiten werken een grens van 8 uur vastgesteld voor blootstelling aan uv-stra-ling. En toch heeft een onderzoek aan het licht gebracht dat iemand die een uv-lamp gebruikt voor het uitharden van nagels deze aanbevolen grens binnen 10 minuten bereikt.8 En de blootstelling aan uv A wordt bij elke behandeling hoger.

Nagelherstellers uit je keukenkast

Je kunt een heleboel doen om je nagels in topconditie te houden. Hiervoor kun je natuurlijke producten gebruiken die je waarschijnlijk al in je keukenkast hebt staan!

Nagelinfecties of droge nagels

Theeboomolie en onbehandelde kokosolie bestrijden bacteriën en schimmels, en helpen bij de behandeling van nagelinfecties. Voeg theeboomolie toe aan een van de hieronder vermelde oliën, want die brengen ook vocht in en versterken de nagels.

Week je vingertoppen in warme olijfolie, kokosolie, lijnolie of vitamine E-olie en masseer de nagels ongeveer 15 minuten, voordat je naar bed gaat. Spoel de nagels niet af met warm water, maar draag katoenen handschoenen in bed en laat de olie de hele nacht verder intrekken.

Meng onbewerkte appelciderazijn met een gelijke hoeveelheid warm water voor een gezond nagelbad met veel essentiële micronutriënten; dit kan ook helpen om schimmelinfecties te behandelen en te voorkomen.

Nagellak reinigen of verwijderen

Bakingsoda is een uitstekende nagelreiniger: scrub voorzichtig met een natte tandenborstel op en onder de nagels.

Citroensap en witte azijn werken samen als nagellakremover. Neem van elk één eetlepel en week uw nagels gedurende 5-10 minuten in dit mengsel. Doop er dan een wattenbol in en verwijder voorzichtig de nagellak. Bekijk ook zeker natuurlijke nagellak remover >>>

Nagels lakken zonder zorgen

Gebruik natuurlijke, niet-giftige nagellak. Gelnagellak die uithardt zonder uv-licht. Er zijn enkele van deze gels op de markt (maar het blijft nodig om het etiket goed te lezen vanwege mogelijke gifstoffen). Testen hebben aangetoond dat deze nagellak vier of vijf dagen blijft zitten. Er is tegenwoordig veel keus in niet-giftige nagellak. Onze favorieten zijn de lakken met de minste hoeveelheid chemicaliën. Zoals de vegan nagellak van BOHO die je kunt winnen bij Miss Natural!

BOHO-actie-met-Miss-NaturalWin natuurlijke nagellak van BOHO!

Beken kleur dit voorjaar met de Gypsy Folk nagellak van BOHO! De nagellakken van BOHO zijn verrijkt met 67,5% tot 73,5% natuurlijke ingrediënten, zodat ze zacht zijn voor je nagels en ze dus niet alleen van een prachtige, glanzende kleur voorzien, maar tegelijkertijd ook verzorgen. De formule is sneldrogend en bevat bovendien een filter om verkleuring van de nagels te voorkomen. Bekijk hier alle kleuren >>>

Laat in een reactie onderaan dit artikel weten wat jouw favoriete kleur nagellak is en wie weet lak jij jouw nagels deze zomer gifvrij!

Geen giftige nagellak voor kinderen!

Probeer voor kinderen een kindernagellak. Er bestaat niet-giftige, hypoallergene nagellak speciaal voor kinderen. Vraag ernaar in de winkel. Laat kinderen niet met nagellak spelen die giftig voor ze is.

Lees altijd het etiket

Zelfs als er staat ‘zuiver of natuurlijk’, betekent dat niet altijd wat je denkt; het uiterst giftige cyanide is tenslotte ook een ‘zuiver natuurlijke’ koolstofverbinding. Pas op voor ingrediënten zoals TPHP, tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat (DBP).

Een recept voor gezonde nagels

Wilt je gezonde nagels die er natuurlijk uitzien? Collageen uit botten en keratine in nagels zijn beide structurele eiwitten, en gezonde nagels wijzen op gezonde botten. Zoals veel dingen in het leven is de beste basis voor gezonde nagels (en botten) een gezond dieet met een hoge mate van hydratatie.

“Donkergroene bladgroenten bevatten veel calcium en magnesium en zijn essentieel voor gezonde botten en nagels”

AvocadoVoeding voor gezonde nagels

 • Eiwitten, zoals in biologisch mager vlees en kip
 • Voedsel dat rijk is aan vitamine B12, omega 3-vetzuren en zink, zoals zalm, ansjovis, haring, makreel en oesters
 • Noten, eieren en bonen bevatten veel biotine en vitamine E; eieren bevatten ook veel vitamine D
 • Lijnzaad bevat de meeste micronutriënten die nodig zijn voor gezonde nagels, plus omega 3-vetten
 • Haver is een uitstekende bron van micronutriënten zoals koper, zink, mangaan, silica en vitaminen van het B-complex
 • Donkergroene bladgroenten zoals spinazie, kool, snijbiet, paardenbloem, groene bonen en broccoli bevatten veel calcium en magnesium, die essentieel zijn voor gezonde botten en nagels
 • Zaden, bananen, avocado’s en chocola zijn uitstekende bronnen van magnesium
 • Groene thee zit vol met antioxidanten die goed zijn voor sterke nagels
 • Veel bronwater, en geen dranken waarvan je uitdroogt, zoals koffie en alcohol.

Dit artikel verscheen eerder in Medisch DossierMiss-Natural-BOHO-nagellak-actie

Neem jouw gezondheid in eigen hand en ontvang nu 10 nummers van Medisch Dossier voor slechts € 49,95, dat is ruim 25% korting! Je hebt dan ook toegang tot het online archief waar je alle publicaties van de afgelopen 14 jaar kan lezen.

Ga naar www.medischdossier.org/jaarabo en meld je aan met de kortingscode: missnatural

Literatuur en bronnen

 1. J Toxicol Environ Health B Crit Rev, 2009; 12: 225-49
 2. BMC Emerg Med, 2015; 15: 19
 3. Rev Environ Contam Toxicol, 2010; 203: 105-18
 4. Sci Rep, 2016; 6: 21827
 5. Food Chem Toxicol, 1988; 26: 717-23
 6. www.isditproductveilig.nl/cosmetica
 7. www.ewg.org/research/nailed/nail-polish-chemical-doubles-furniture-fire-retardant
 8. J Am Acad Dermatol, 2013; 69: 1069-70

www.youveeshield.com

www.dermatologyandlasercenterofchapelhill.com

www.humeniukdermatology.com

miss-natural-eat-dance-love

Laat in een reactie onderaan dit artikel weten wat jouw favoriete kleur nagellak is en wie weet lak jij jouw nagels deze zomer gifvrij!

Deel jouw mening

Comment Section

23 reacties op “Hoe veilig is nagellak? WIN gifvrije nagellak en ontdek voeding voor gezonde nagels!


Door C.Vree op 23 januari 2019

Mooi dat dat bestaat ,nagellak zonder gifstoffen.


Door Marjolein op 27 juni 2018

Mijn favoriete nagellak is Corail! 🙂 super interessant artikel!


Door Maxime op 18 juni 2018

Graag zou ik de Demeter kleur winnen! Alleen maar beter die bio/natuurlijke nagellak en nog mooie kleuren ook!


Door Annemarie op 7 juni 2018

Mijn favoriete kleur nagellak is Corail. Lekker zomers!


Door Petra op 29 mei 2018

Mijn favoriete kleur gifvrije nagellak is corail.
Zou hem heel graag winnen.


Door Marjolein op 27 mei 2018

Corail


Door T.Turksma op 23 mei 2018

Ik vind jullie nagellak prachtig, voor mij is sneldrogend ideaal, en dan de filter om verkleuring te voorkomen, dank U wel (paars)


Door Hanna Roos op 18 mei 2018

Raar dat ik nooit aan goede nagellak denk, terwijl ik met make-up en shampoo wel altijd alert ben en zo natuurlijk mogelijke producten wil hebben. Bedankt! Ik zou graag eens de red rose willen proberen: ik ben erg benieuwd naar de nagellak van boho!


Door Carla op 16 mei 2018

16 Nomade lijkt mij een heel mooi kleurtje


Door Joyce op 14 mei 2018

Ik vind Boho – Nagellak 23 – Nymphe het mooist. Ik houd van kleuren met een paarse tint erin.


Door Mj Menning op 11 mei 2018

Dag, het lijkt me gaaf de nagellak red rose te winnen!


Door Mirjam van der panne op 11 mei 2018

Wil heel graag de boho grey winnen …. mooi kleurtje


Door Marloes op 9 mei 2018

Doe eens gek
Doe eens ’s zomers
Doe eens Dragonfly
Wat een prachtige kleur!!


Door Paula van Dorp op 9 mei 2018

Gaaf, ik was al opzoek naar meer natuurlijke nagellak, aangezien ik steeds natuurlijker producten gebruik (vind mijn lichaam zoveel fijner😇).
Ik vind de Pave wel erg mooi 😍, die zou ik graag willen hebben.


Door Daphne op 2 mei 2018

Ik ben echt gek op de nagellakjes van BOHO. Ik werk in een natuurwinkel waar ze sinds kort deze lakjes ook verkopen. Ik heb er al twee en vind ze geweldig! Ik ben bijna 18 jaar en ga over een paar maandjes studeren. Wat ik meeneem zijn sowieso mijn twee lakjes van BOHO. Het liefst voeg ik aan mijn beperkte collectie ook nog de gele lak van BOHO toe (en ik duim om de vijf lakjes die jullie weggeven 😉 )


Door Anita H. op 1 mei 2018

Mijn favoriet is Nagellak 24 – Plume.


Door Annemarie Noldus op 1 mei 2018

O jee, ik lak mijn nagels elke dag – wat nu? Misschien kan ik ze een beetje rust gunnen met Boho’s Red Rose… 🙂


Door Linda op 30 april 2018

Oh ja! Ik wil de overstap maken naar gifvrije nagellak. Koraalroze is mijn favoriete kleur!


Door Alinda op 30 april 2018

Mijn favoriete kleur is Revolution. Tijd voor een revolutie op nagellak gebied! Nog te veel mensen realiseren zich niet hoeveel schadelijke stoffen er in hun make-up zitten…


Door Anja op 29 april 2018

Mijn favoriete kleur gifvrije nagellak is Essence


Door Britt op 29 april 2018

Jeetje wat een eyeopener! Bedankt voor het delen! Mijn favourite kleur is koraalroze. Erg mooi kleurtje voor de zomer!


Door Betty Joann de Rover op 28 april 2018

Mijn favoriete kleur gifvrije nagellak van Boho is Plume 🙂


Door Anita Princen op 28 april 2018

Mijn favoriete kleur gifvrije nagellak is NYMPHE.
Wat geweldig dat dit bestaat!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!