datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natrena Stevia van Douwe Egberts wint het Gouden Windei 2013
03 oktober 2013 
2 min. leestijd

Natrena Stevia van Douwe Egberts wint het Gouden Windei 2013

De afgelopen weken kon je stemmen wie de prijs voor het meest misleidende product van 2013 verdient: het Gouden Windei. Vandaag werd bekend dat deze prijs gaat naar Natrena Stevia Kristalpoeder. De bus bestaat voor 97% procent uit het goedkope vulmiddel maltodextrine en bevat slechts 3% stevia. Reden genoeg voor velen om dit product uit te roepen tot meest misleidende product van 2013 .

De vierde Gouden Windei verkiezing kreeg net als voorgaande jaren veel aandacht. Ruim 14.000 consumenten stemden op de grootste misleider van 2013. Natrena Stevia Kristalpoeder werd op de voet volgt Albert Heijn met zijn puur&eerlijk Zalm in bladerdeeg. Voedselwaakhond foodwatch reikt de prijs vandaag, 3 oktober 2013, om 9:00 uit bij het hoofdkantoor van Douwe Egberts in Utrecht.

Natrena Stevia Kristalpoeder: de misleiding

Nog nooit ontving foodwatch zo veel klachten van consumenten als over Natrena Stevia Kristalpoeder. Met 3927 stemmen werd dit product verkozen tot de grootste misleider van 2013. De bus met zoetstof bevat slechts 3% Stevia en 97% maltodextrine, een goedkoop, zoet vulmiddel gemaakt van zetmeel. Toch is Natrena Stevia Kristalpoeder extreem duur: je betaalt € 3,79 voor een pot met slechts 1,35 gram Stevia. Diezelfde hoeveelheid kost je elders maar € 0,30. “Het zou eerlijk zijn als Douwe Egberts op de voorkant van de verpakking zou zetten ‘Maltodextrine met 3% Stevia’. Er staat nu alleen in grote letters ‘Stevia’ op. Dat is misleidend. Daarnaast betaal je bij Douwe Egberts voor deze hoeveelheid Stevia wel 12 keer zo veel als via andere kanalen. Dat kan ik niet anders noemen dan uitbuiting van consumenten die een verantwoorde keuze willen maken”, aldus Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch.

Tweede plaats voor Albert Heijn

Met slechts 66 stemmen minder staat de puur&eerlijk Zalm in bladerdeeg van Albert Heijn op de tweede plaats. “Albert Heijn kruipt door het oog van de naald, maar verdient zeker een vermelding. Het is eigenlijk een gedeelde eerste plaats, gezien het kleine verschil in stemmen”, zegt Meike Rijksen. De diepvries Zalm in bladerdeeg blijkt namelijk verre van puur&eerlijk. Alleen de 21% zalm is duurzaam gevangen. Aan de andere 79% ingrediënten stelt Albert Heijn geen eisen. Die zijn dan ook niet biologisch en sommige zijn bovendien dieronvriendelijk geproduceerd. Eerder vroegen duizenden consumenten al aan Albert Heijn om puur&eerlijk écht puur en eerlijk te maken. Albert Heijn besloot om deze consumenten te negeren. Dit leverde hen een nominatie voor de Gouden Windei verkiezing op.

De Energy Shot van Red Bull kreeg met 3132 stemmen de derde plaats. De Hema Slagroomtaart eindigde met 2166 stemmen op de vierde plek en het beroemde perenijsje van Ola kreeg de minste stemmen: 1236.

Grootschalige misleiding

Voedselwaakhond foodwatch organiseert jaarlijks de Gouden Windei verkiezing om de problematiek van grootschalige misleiding in de supermarkt zichtbaar te maken voor het grote publiek. De genomineerden voor de Gouden Windei zijn dan ook niet de enigen die consumenten afschepen met misleidende en onvolledige informatie. Meike Rijksen stelt: “Het is hoog tijd dat de misleiding stopt. Dat vinden duizenden consumenten met ons.”

Vind jij Natrena Stevia ook de grootste misleider van 2013? Op wie had jij gestemd?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading