Bij een gezonde levensstijl horen uiteraard ook gezonde en natuurlijke snacks. De snacks die je in de supermarkt koopt, bevatten vaak veel suikers en vetten. Als je goed op je gezondheid let, zul je dit zoveel mogelijk proberen te vermijden. Dat is niet altijd even makkelijk, vooral als je nog niet helemaal thuis bent in de natuurlijke levensstijl. Toch hoeft natuurlijk snacken niet moeilijk te zijn! Ik geef je graag enkele tips.
Fruit: altijd goed
Wat altijd goed is, is natuurlijk fruit. Alle soorten zijn eigenlijk goed. Zelfs bananen en druiven zijn goede keuzes. Wat lekker is en ook leuk voor de afwisseling, is om zoveel mogelijk soorten te variëren. In de zomermaanden kan dit makkelijker dan in de wintermaanden, maar ook dan is er behoorlijk wat variatie te bedenken. Lekkere suggesties zijn:
- gewoon een stuk fruit
- een fruitsalade van diverse soorten fruit
- een verse fruitsmoothie
- fruitijsjes maken
- appelchips
Zo maak je de ijsjes: pureer een doosje bevroren vruchten met wat water. Giet het dan in wat ijsvormpjes. Zet het stokje erop en zet het voor een paar uur in de vriezer. Op een gemakkelijke manier heb je zo gezonde ijsjes. Ook heel leuk om je kinderen te maken. Ik heb het recept voor de appelchips via mijn zus.
Zo maak je de appelchips: was drie appels goed en snijd ze in heel dunne plakjes. Verwarm de oven voor. Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Meng wat kaneel met (palm)suiker. Leg de plakjes appel op het bakpapier. Sprenkel wat van het kaneelmengsel over de appelstukjes. Zet ze voor een uur in de oven op 95 graden. Na een uur haal je de plakjes even los. Zet dan nog voor twee uur in de oven en je appelchips is klaar!
Groenten als natuurlijke snacks
Ook gezond en altijd wel voorradig is groenten. Je kunt hiervoor verschillende soorten rauwkost gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan romatomaatjes, komkommer, radijsjes, paprika, bleekselderij. Je kunt gewoon wat groenten in reepjes snijden en lekker opeten. Zelf zet ik thuis regelmatig een schaaltje neer rond een uurtje of vijf. Dat is vaak precies het tijdstip dat veel mensen trek beginnen te krijgen. Door rauwkost te eten voordat je aan het avondeten gaat, zet je je stofwisseling al lekker aan het werk. Je avondeten wordt daardoor gemakkelijker verteerd. Dat is wel zo fijn.
Je kunt ook een lekkere dip maken voor erbij. Zelf maak ik voornamelijk in de zomermaanden een dip. Hiervoor heb je nodig: zachte geitenkaas, wat melk, zoete chilisaus en pesto. Zo maak je het: meng de geitenkaas met de melk voorzichtig door elkaar. Neem een klein doorzichtig glaasje, vul dit met een laagje geitenkaas, dan een laagje pesto, dan geitenkaas en wat chilisaus druppel je erover heen. Even in de koelkast laten staan en bij de rauwe groenten serveren.
Of wat denk je van een eigengemaakte humus? Uiteraard kun je ook de suikervrije humus uit de supermarkt kopen, maar zelf maken is natuurlijk leuker! Humus is heerlijk op je boterham, cracker of gewoon met wat verse rauwkost. Om zelf humus te maken heb je het volgende nodig: een blik kikkererwten, 2 teentjes knoflook, 4 el citroensap, 100 ml water, 2 el tahini, 2 el olijfolie. Bereiding: laat de kikkererwten goed uitlekken. Pureer alle ingrediënten met een staafmixer tot een smeuïg mengsel.
Wat ook lekker is, heb ik zelf op de Nationale Gezondheidsbeurs ontdekt, is chips gemaakt van boerenkool. Ik heb daar een spicy soort geproefd, echt heerlijk. Je kunt dit ook zelf maken, op het internet kun je hiervoor diverse recepten vinden. Je kunt dit ook kant-en-klaar kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Unlimited Health.
Noten met een bite
Noten en zaden zijn heel gezond. Ze bevatten wel veel vetten, maar dat zijn onverzadigde vetten. Dit zijn de gezonde vetten, die zorgen dat je cholesterol niet te hoog wordt. Je kunt dus met een gerust hart een handje nootjes eten. Heel lekker is om zelf een bite te geven aan je noten. Hiervoor koop je – bijvoorbeeld op de markt of bij de natuurwinkel – verse en ongezouten noten. Je kunt ze mengen met wat kruiden en olijfolie. Verwarm de oven voor op 175 graden, leg een vel bakpapier op een plaat. Spreid hierover de noten uit en zet voor ongeveer 20 minuten in de oven. Af en toe even checken of het niet te hard gaat en eventueel wat om te scheppen.
isabel van meurs
op 03 Feb 2013sanne
op 04 Feb 2013Layla Pansier
op 04 Feb 2013Mayke
op 05 Feb 2013christa
op 07 Mar 2013Anna
op 13 Jul 2015