datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijke suikervervangers voor de gezonde, zoete trek!
19 september 2013 
4 min. leestijd

Natuurlijke suikervervangers voor de gezonde, zoete trek!

Je bent  in de Week zonder Suiker al heel wat lekkere recepten tegen gekomen. Recepten voor het avondeten of de lunch, maar ook voor zoete baksels. Want, in tegenstelling tot wat velen denken, kun je zonder suiker prima bakken. Er zijn verschillende natuurlijke suikervervangers die je hiervoor kunt gebruiken, die je in dit artikel zult tegenkomen.

Dit lijstje is overigens niet alleen handig als je zin hebt om te bakken, maar ook als je trek hebt in een zoet tussendoortje of in zoet beleg op je boterham.

De meeste natuurlijke suikervervanger: fruit

De meest natuurlijke én beste vervanger die er bestaat! Fruit kun je zo uit de hand eten als tussendoortje. Maar je kunt het ook gebruiken bij het bakken van taart, cakes en andere lekkere dingen.

Wanneer ‘fruitsuiker’, zoals fructose, wordt onttrokken uit de vrucht, dan is dit ook geraffineerde suiker. Dit komt omdat het zoete uit de vrucht wordt gehaald en er geen vezels, vitamines en mineralen meer aanwezig zijn. Vermijd de zakjes fructose in de winkel dus. Alleen fruit in z’n gehele vorm is een echte natuurlijke vorm van suiker!

Gedroogde vruchten

Met gedroogde vruchten kun je taarten en koekjes eenvoudig net iets zoeter te maken. Of je kunt ze gewoon als tussendoortje eten! Je hebt bijvoorbeeld rozijnen, abrikozen, dadels, bessen, pruimen, etc. Sommige supermarkten verkopen gedroogde vruchten met toegevoegde suiker, die moet je zien te vermijden, gedroogde vruchten zijn van zichzelf al zoet genoeg. Let dus goed op de etiketten!

Zoeten met honing

Pure honing vind je in de natuurvoedingswinkel en die is nog biologisch ook. In de supermarkt is er vaak suikerwater aan de honing toegevoegd en dat willen we natuurlijk niet. Vandaar dat die honing ook een stuk goedkoper is. De biologische honing is goed en lekker, maar eet het niet teveel, want je bloedsuikerspiegel stijgt er van. Maar als je het met mate gebruikt, is het een prima vervanger.

Biologische stropen

Er bestaan een heel aantal variaties aan stropen op de markt, zoals:

  • Maïsmoutstroop
  • Agavestroop
  • Rijststroop
  • Dadelstroop
  • Maple syrup/ Ahoorn siroop

Deze stropen zijn zeker beter dan de geraffineerde suiker. Per stroop verschilt de zoetkracht.

Wel geldt voor alle stropen dat het toch licht bewerkte producten zijn. Geen perfecte vervanging dus! Deze stropen kun je best eens nemen, bijvoorbeeld bij het maken van koekjes of cake, maar gebruik het wel met mate. Alle stropen zijn te koop in de natuurvoedingwinkels.

Tip: mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel kiezen vaak voor agavestroop, omdat dat de bloedsuikerspiegel niet zo doet schommelen.

Jam en appelstroop

In de natuurvoedingswinkels vind je jam, bijvoorbeeld Zonnefruit van Zonnatura, waar geen suiker aan is toegevoegd. Dit is een goed alternatief voor op de boterham. Jam wordt natuurlijk gemaakt van fruit. Fruit blijft de meest pure en onbewerkte vorm, en heeft daarom de voorkeur, maar jam op brood kan best! Ook appelstroop vind je in de natuurvoedingswinkels zonder toegevoegde suikers. Lekker voor op brood, maar ook prima te gebruiken om koekjes, cakes en taarten mee te zoeten.

Oerzoet, palmsuiker, kokosbloesemsuiker

Oerzoet, palmsuiker en kokosbloesemsuiker zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Deze ‘suikers’ zijn licht bewerkt, maar zo ongeraffineerd mogelijk. Volgens de fabrikant bevat het alle vezels, vitaminen en mineralen nog. Het heeft wel een specifieke smaak en is om die reden niet altijd handig om te gebruiken. Maar voor het bakken van taart of cake kan het heel gemakkelijk zijn. Ook voor deze varianten geldt: gebruik met mate!

Tip: van palmsuiker en kokosbloesemsuiker stijgt je bloedsuikerspiegel minimaal, vanwege de lage glycemische index. Ideaal voor mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel en eventueel diabeten.

Stevia, de ‘nieuwe’ natuurlijke zoetstof

Deze nieuwkomer is een aantal jaar geleden goedgekeurd en kan daardoor eindelijk verkocht worden in ons land. Stevia is plantaardig en erg zoet. Japanners gebruiken het al jarenlang, en nu mag het dus ook in Europa. Echte nadelen van deze stof zijn nog niet bekend. Het is te koop in de natuurvoedingswinkel en online in vloeibare en poedervorm. Het lijkt erg prijzig, maar de zoetkracht is behoorlijke heftig, dus je doet erg lang met een potje. Ook in supermarkten zie je het steeds vaker, maar deze stevia varianten zijn meestal niet helemaal natuurlijk en bevatten chemische toevoegingen. Let dus goed op!

Tip: bij het bakken van taart en cake kun je stevia met oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker combineren, zodat je wat substantie hebt (de oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker) en ook nog lekker zoet (stevia).

Geniet altijd met mate

Natuurlijke suikervervangers geven je de mogelijkheid om enigszins verantwoord en suikervrije te ‘snoepen’. Je lichaam reageert er veel beter op dan op suiker en dat is mooi! Maar het is helaas geen magisch wondermiddel. Ook met de suikervervangers is het de bedoeling dat je er met mate van geniet. Zorg er gewoon voor dat je het gebruikt voor je muffins, taarten, cakes en snoepjes die je allemaal zelf maakt. De kans is groot dat je niet elke dag een cake naar binnen werkt, als je die suikervrije cake zelf moet maken. Geen probleem dus!

Maar laat het er niet insluipen dat je de wat-minder-goede-producten toch steeds vaker neemt, zoals vruchtensappen, koekjes, snoepjes en andere bewerkte producten uit de (bio)winkel. Zelfs als deze natuurlijk gezoet zijn, zonder suiker dus. Deze producten zijn op zichzelf niet echt een gevaar, maar wel als ze in je dagelijkse voedingspatroon belanden. Je kunt ze best een keertje kopen, maar om jezelf te beschermen: eet dagelijks veel fruit, drink water, drink alleen zelfgemaakte sappen waarbij je de gehele vrucht gebruikt en bak je suikervrije koekjes, snoepjes, cakes en taarten zelf! Blijf bij die veilige grens. Dat is meteen ook beter voor je portemonnee!
Gebruik jij regelmatig natuurlijke suikervervangers? Welke?
Handtekening-Miss-Natural

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Angela
Door

Angela

op 19 Sep 2013

Rietsuiker is toch ook ongeraffineerd? Wat is er mis mee? Maar wel veel goedkoper dan bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker! Bovendien vind ik het term suikervrije week niet echt passen want je vervangt " ongezonde raffineerde suikers" met "gezondere natuurlijkere suikers" maar het blijft toch uiteindelijk suiker hoor!

michel
Door

michel

op 03 Oct 2013

Beste Angela, Suiker is met name een probleem door de hoge glycemische index. Het is een vrij theoretisch verhaal maar hopelijk begrijpbaar. Lees de volgende link maar eens door..... http://www.steviahouse.nl/infocentrum/alles-over-suiker/glycemische-index/ Stevia is in dat opzicht als "natuurlijke suikervervanger" dus echt anders dan andere "natuurlijke suikervervangers" en daarmee denk ik een bijzonder goed alternatief. De smaakt, tja daar valt niet over te twisten maar een kwestie van wennen. Gun jezelf de tijd om je smaakszintuigen die (vaak al decennia) volledig ingesteld zijn op suiker de tijd van gewenning te geven. En overigens is de smaak van stevia vollop in ontwikkeling. Succes met je keuze.

Karin
Door

Karin

op 04 Feb 2014

En daar ben ik het volkomen mee eens! Ik begrijp niet dat je -als je suikervrij' wilt promoten- dan allerlei vervangers gaat aanraden. Suiker is suiker, in welke vorm dan ook, zelfs honing. Ik eet zelf bijna suikerloos, wel zoete groenten en fruit want daar vind ik niets mis mee; ook rauwe noten smaken zoet. Sommige soorten zijn inderdaad minder bewerkt en daarmee minder ongezond, maar om het nou "zonder suiker" te noemen gaat me wat ver.

marjon lanting
Door

marjon lanting

op 11 Jan 2014

De oorspronkelijke bedoeling van stevia is dat je een blaadje eet van de groene levende plant en dat je daarna je drankje drinkt. Die proeft dan heel zoet. Het blaadje heeft nl niet die sterke (vieze) smaak als die van de concentraten. Dus op naar de Tuinwinkel in het voorjaar om een steviaplantje te halen. Er zijn vele soorten, dus kijk welke je niet te taai vindt. Let op: het plantje kan niet buiten in de winter. Succes.

Luc
Door

Luc

op 10 Feb 2015

Ik vind deze site erg verwarrend. Er wordt suikervrij eten geclaimd, want dat is gezond, maar even zo vrolijk producten en recepten vol suiker geadviseerd, want dat is gezonder. Hoe kan dat? Honing, agave, palmsuiker, rietsuiker etc: zij bestaan allemaal uit suiker (glucose/fructose). En om fructose als gezond(er) te bestempelen omdat de GI ervan wat lager is, is je reinste onzin. Verder: wat is het probleem met raffineren? Heeft iemand gezocht naar het raffinageproces, of domweg aangenomen dat het slecht is? het maken van suiker is niet heel ingewikkeld en wordt al eeuwenlang gedaan dmv toepassing van dezelfde principes en stappen, zonder daarvoor "enge" chemicalien te hoeven gebruiken. Is er kortom iemand met een voedingskundige / wetenschappelijke achtergrond bij deze site aanwezig of worden we hier door de klok en de klepel geleid?

Chris
Door

Chris

op 09 Feb 2016

Stevia in poedervorm limit erg aantrekkelijk in gebruikt. BUT: wanneer me de informatie op de potten goed leest staat daar: fructose met toevoeging van 2% stevia. Heel hartelijk bedankt good de interessante mails en feel success Chris

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine