datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijke voeding in een onnatuurlijke omgeving
19 januari 2014 
3 min. leestijd

Natuurlijke voeding in een onnatuurlijke omgeving

Ondanks diverse berichten in de media dat er steeds meer biologisch wordt gegeten, is een natuurlijke levensstijl nog steeds een behoorlijke uitdaging. Ik herinner me nog goed de vele vragen die ik kreeg toen ik twee jaar geleden van start ging met de cursus 40 dagen zonder suiker. Een paar vragen die me gesteld werden: ‘mag je dan ook geen fruit meer? Daar zit toch suiker in?’ ‘Zit er echt suiker in vleeswaren?’ en zo kan ik nog even door gaan. Mensen hebben vaak geen idee. En soms geloven ze het zelfs niet. Dat is nog maar een van de vele uitdagingen die je tegenkomt wanneer je besluit voor een natuurlijke levensstijl te gaan.

Overal suiker

De cursus was voor mij een eyeopener. Ik wist natuurlijk al dat de voedingsmiddelen industrie in veel producten suiker toevoegt. Er wordt ook altijd gezegd dat mensen een aangeboren behoefte hebben aan zoet en vet. Het is niet zo gek dat het lastig is om geen suiker te eten als het al begint bij de potjes babyvoeding. Zelf heb ik voor mijn jongens het eten altijd zelf klaargemaakt. Hoe makkelijk is het om een beetje apart te houden en dit te pureren. Op deze manier wennen je kinderen ook aan de verschillende smaken. Maar ik was bijzonder verbaasd te merken dat echt in zo ontzettend veel producten suiker wordt toegevoegd. Waarom zou er bijvoorbeeld in vleeswaren in vredesnaam suiker zitten?

Boodschappen doen

Ook in de supermarkten wordt het ons lastig gemaakt. Soms heb je het geluk dat er een biologische supermarkt of natuurvoedingswinkel in de buurt is. Maar vaker moet je het met de biologische producten in een supermarkt doen. En meestal loop je daar als je uit je werk komt, met je kinderen bent of snel door de winkel moet omdat je nog andere afspraken hebt. Heb je dan geen briefje paraat, dan ben je al snel ‘slachtoffer’ van de supermarkt. Jengelende kinderen zien op ooghoogte allerlei producten met bekende figuren van tv, bij de kassa vindt je bakken met aanbiedingen en dit zijn niet de gezonde producten die hier op je liggen te wachten. Het is dan lastig om geconcentreerd te blijven op enkel datgene wat je nodig hebt. Ik ben in de gelukkige positie dat mijn man de weekboodschappen haalt. Ik maak dan een lijstje voor hem en een planning wat wij de komende week gaan eten. En mijn man is zo’n type dat zelden iets meeneemt dat niet op het briefje staat. Dat is wel heel fijn!

Natuurlijke voeding op het werk

Maar dit heb je nog allemaal zelf in de hand. Hoe moet het nu als je op je werk bent? Zo staat er bij mij op het werk een behoorlijk grote trommel die zeer regelmatig wordt aangevuld met allerlei snoepgoed. Je moet sterk in je schoenen staan om daar vanaf te blijven. Wat helpt is om je werkdag goed voor te bereiden door vooraf te bedenken wat je wilt gaan eten en dit mee te nemen. Denk aan een gezonde lunch als een heerlijke salade of gezond belegde volkorenbroodjes die je al hebt klaargemaakt. Maar ook je tussendoortjes kun je alvast meenemen. Je kunt dan zelf kiezen wat bij jou past en je komt niet in de verleiding om toch te bezwijken voor de zoete dingen die er liggen. Vaak hoor ik in mijn praktijk ook de vraag: ‘wat nu als er een collega jarig is? Ik vind het vervelend om nee te zeggen.’ Ik zeg dan altijd dat je beleefd kunt bedanken en gewoon je eigen plan trekken. Waarom zou je iets nemen wat je eigenlijk niet van plan was? Alleen maar omdat iemand zijn best heeft gedaan in de keuken? Trek je eigen plan en eet op het moment van trakteren desnoods je meegebrachte tussendoortje. Dan sta je niet met lege handen als je dat vervelend vindt.

Op verjaardagen en andere feesten

Ook bij feestjes of verjaardagen bij een ander heb je niet altijd in de hand wat er wordt geserveerd. Vaak weten mensen wel dat jij een natuurlijke levensstijl hebt en zullen ze er rekening mee houden, is mijn ervaring. Je kunt bij familie of vrienden natuurlijk ook gewoon vragen of ze daar rekening mee kunnen houden. Verder ben je natuurlijk ook altijd zelf nog degene die besluit om iets te nemen of iets te laten staan. Ben je bang voor de verleiding? Zorg dan dat je van tevoren een gezonde en goed gevulde maaltijd nuttigt, zodat je lekker vol zit. Bij een feestje in je eigen huis heb je de zaak beter in de hand. Het is grappig te zien dat een simpel hapje bestaande uit verschillende soorten rauwkost dat je zelf hebt gemaakt vaak gretig aftrek vindt bij je gasten.

Kies voor jezelf

Belangrijk is om altijd je eigen plan te trekken. Je hebt uit een overtuiging gekozen voor een gezonde levensstijl, welke dat ook is. Dat mensen je soms vreemd aankijken, zegt meer over hen dan over jou. Jij bent gewoon goed bezig en denkt na over wat je doet en eet. En eigenlijk vinden anderen je toch ook wel goed bezig: jij hebt namelijk de keuze gemaakt om je te verdiepen in een gezonde levensstijl en je doet ook nog eens je best om dit te doen. Waarom? Omdat jij je er prettig bij voelt!

Hoe ga jij met moeilijke momenten of kritiek om?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 17 Jan 2013

Heel mooi omschreven en inderdaad wie is er hier de freak? Iemand die zonder er bij na te denken alles is zijn gezicht stopt of iemand die bewust nadenkt over wat er in het lichaam komt?

Rachel
Door

Rachel

op 17 Jan 2013

Het leuke is dat als je gezond eet en weet wat er allemaal voor troep in ongezonde producten zit, je het helemaal niet meer wil eten! Dat is mijn ervaring. Ik was echt een snoepkont, ik at altijd wel het laatste gebakje of chocolaatje en ik wilde altijd wel een toetje. Nu niet meer! Nu ik weet wat gezonde voeding voor mij doet, laat ik de rest wel staan. Gelukkig maar, want het is inderdaad een uitdaging om in een ongezonde omgeving je bij je gezonde patroon te houden. Maar houd in gedachten dat je goed voor je lijf zorgt en daar mag je heel trots op zijn!

Sandra
Door

Sandra

op 20 Jan 2014

Ik heb een proefweek "zonder suiker" gedaan; verrekte moeilijk want inderdaad overal wordt suiker ingedaan. Om ook mijn kinderen (11 en 9 jr) tot inzicht te laten komen heb ik met behulp van het afwegen van scheppen suiker laten zien hoeveel suiker er in bijv. een toetje zit. Schrikbarend!!! Want zoveel pure suiker zou je normaal niet eten. Mijn zoon, eigenlijk net als ik, een zoetekauw heeft het er moeilijk mee. We gaan langzaam proberen te minderen met suiker. We zullen moeten afkicken....

marlies
Door

marlies

op 21 Jan 2014

Ik ben zó blij dat ik dit nu allemaal weet! Sinds mijn 40 dagen zonder suiker merk ik veel verschil en ik leer elke dag nog bij of probeer nieuwe recepten. Precies, ik eet geen suiker omdat ik me er lekker bij voel. Daar kan toch geen argument tegenop!

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine