Natuurlijke voeding in een onnatuurlijke omgeving
Ondanks diverse berichten in de media dat er steeds meer biologisch wordt gegeten, is een natuurlijke levensstijl nog steeds een behoorlijke uitdaging. Ik herinner me nog goed de vele vragen die ik kreeg toen ik twee jaar geleden van start ging met de cursus 40 dagen zonder suiker. Een paar vragen die me gesteld werden: ‘mag je dan ook geen fruit meer? Daar zit toch suiker in?’ ‘Zit er echt suiker in vleeswaren?’ en zo kan ik nog even door gaan. Mensen hebben vaak geen idee. En soms geloven ze het zelfs niet. Dat is nog maar een van de vele uitdagingen die je tegenkomt wanneer je besluit voor een natuurlijke levensstijl te gaan.
Overal suiker
De cursus was voor mij een eyeopener. Ik wist natuurlijk al dat de voedingsmiddelen industrie in veel producten suiker toevoegt. Er wordt ook altijd gezegd dat mensen een aangeboren behoefte hebben aan zoet en vet. Het is niet zo gek dat het lastig is om geen suiker te eten als het al begint bij de potjes babyvoeding. Zelf heb ik voor mijn jongens het eten altijd zelf klaargemaakt. Hoe makkelijk is het om een beetje apart te houden en dit te pureren. Op deze manier wennen je kinderen ook aan de verschillende smaken. Maar ik was bijzonder verbaasd te merken dat echt in zo ontzettend veel producten suiker wordt toegevoegd. Waarom zou er bijvoorbeeld in vleeswaren in vredesnaam suiker zitten?
Boodschappen doen
Ook in de supermarkten wordt het ons lastig gemaakt. Soms heb je het geluk dat er een biologische supermarkt of natuurvoedingswinkel in de buurt is. Maar vaker moet je het met de biologische producten in een supermarkt doen. En meestal loop je daar als je uit je werk komt, met je kinderen bent of snel door de winkel moet omdat je nog andere afspraken hebt. Heb je dan geen briefje paraat, dan ben je al snel ‘slachtoffer’ van de supermarkt. Jengelende kinderen zien op ooghoogte allerlei producten met bekende figuren van tv, bij de kassa vindt je bakken met aanbiedingen en dit zijn niet de gezonde producten die hier op je liggen te wachten. Het is dan lastig om geconcentreerd te blijven op enkel datgene wat je nodig hebt. Ik ben in de gelukkige positie dat mijn man de weekboodschappen haalt. Ik maak dan een lijstje voor hem en een planning wat wij de komende week gaan eten. En mijn man is zo’n type dat zelden iets meeneemt dat niet op het briefje staat. Dat is wel heel fijn!
Natuurlijke voeding op het werk
Maar dit heb je nog allemaal zelf in de hand. Hoe moet het nu als je op je werk bent? Zo staat er bij mij op het werk een behoorlijk grote trommel die zeer regelmatig wordt aangevuld met allerlei snoepgoed. Je moet sterk in je schoenen staan om daar vanaf te blijven. Wat helpt is om je werkdag goed voor te bereiden door vooraf te bedenken wat je wilt gaan eten en dit mee te nemen. Denk aan een gezonde lunch als een heerlijke salade of gezond belegde volkorenbroodjes die je al hebt klaargemaakt. Maar ook je tussendoortjes kun je alvast meenemen. Je kunt dan zelf kiezen wat bij jou past en je komt niet in de verleiding om toch te bezwijken voor de zoete dingen die er liggen. Vaak hoor ik in mijn praktijk ook de vraag: ‘wat nu als er een collega jarig is? Ik vind het vervelend om nee te zeggen.’ Ik zeg dan altijd dat je beleefd kunt bedanken en gewoon je eigen plan trekken. Waarom zou je iets nemen wat je eigenlijk niet van plan was? Alleen maar omdat iemand zijn best heeft gedaan in de keuken? Trek je eigen plan en eet op het moment van trakteren desnoods je meegebrachte tussendoortje. Dan sta je niet met lege handen als je dat vervelend vindt.
Op verjaardagen en andere feesten
Ook bij feestjes of verjaardagen bij een ander heb je niet altijd in de hand wat er wordt geserveerd. Vaak weten mensen wel dat jij een natuurlijke levensstijl hebt en zullen ze er rekening mee houden, is mijn ervaring. Je kunt bij familie of vrienden natuurlijk ook gewoon vragen of ze daar rekening mee kunnen houden. Verder ben je natuurlijk ook altijd zelf nog degene die besluit om iets te nemen of iets te laten staan. Ben je bang voor de verleiding? Zorg dan dat je van tevoren een gezonde en goed gevulde maaltijd nuttigt, zodat je lekker vol zit. Bij een feestje in je eigen huis heb je de zaak beter in de hand. Het is grappig te zien dat een simpel hapje bestaande uit verschillende soorten rauwkost dat je zelf hebt gemaakt vaak gretig aftrek vindt bij je gasten.
Kies voor jezelf
Belangrijk is om altijd je eigen plan te trekken. Je hebt uit een overtuiging gekozen voor een gezonde levensstijl, welke dat ook is. Dat mensen je soms vreemd aankijken, zegt meer over hen dan over jou. Jij bent gewoon goed bezig en denkt na over wat je doet en eet. En eigenlijk vinden anderen je toch ook wel goed bezig: jij hebt namelijk de keuze gemaakt om je te verdiepen in een gezonde levensstijl en je doet ook nog eens je best om dit te doen. Waarom? Omdat jij je er prettig bij voelt!
Hoe ga jij met moeilijke momenten of kritiek om?