arrow_drop_up arrow_drop_down

THRIVE II: This Is What It Takes

19 april 2013 

OERsterk Koken maakt van koken een (gezond) feestje!

De inkt is bij wijze van spreke nog nat; zo recent is het nieuwe boek van Richard de Leth. Op 2 april was de boekpresentatie van het nieuwe boek, wat hij samen met Jolanda Dorenbos schreef: OERsterk Koken. Een logisch vervolg op OERsterk, het boek waarover je onlangs een recensie op Miss Natural kon lezen. Op 3 april lag het boek al in mijn brievenbus en net als het eerste boek heb ik ook OERsterk Koken in ‘no-time’ uitgelezen. OERsterk Koken is een mooi vormgegeven kookboek. Het is voorzien van een hardcover. Handig, want het zal vaak open liggen als je één van de vele heerlijke recepten uit dit boek gaat maken.

OERsterk Koken en OER-eten

Zoals de titel al deels verklapt, is OERsterk Koken gebaseerd op de paleo / oerdieet leefwijze. Voldoende gezonde vetten, eiwitten en de koolhydraten wat meer beperkt. Recepten met bijvoorbeeld gewone aardappels, pasta of rijst kom je in dit boek niet tegen. Daarentegen wel gezond fastfood! Wat dacht je van frietjes, pizza of kipnuggets? Heerlijk toch! Maar… wel volgens de OERsterk principes, want de frietjes worden gemaakt van pastinaak.

De indeling

Het boek is handig ingedeeld. Het start met wat basisinformatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan recepten om brood te kunnen vervangen. Wat zijn juiste bindmiddelen? En: hoe maak ik diverse soorten lekkere bouillon? Daarna tref je recepten aan voor:

 • Ontbijt
 • Lunch
 • Soepen
 • Salades
 • Voorgerechten
 • Hoofdgerechten
 • Toetjes
 • Fastfood
 • Verjaardagen
 • Feestdagen
 • Snacks en lekkers
 • Kruidenmengsels
 • Sauzen en dips
 • Dranken

Bij de recepten staan symbolen die staan voor lente, zomer, herfst of winter. Deze hebben als doel  voor de lezer duidelijk te maken  of de ingrediënten volgens de seizoenen (lokaal) verkrijgbaar zijn.

Elke categorie heeft zijn eigen kleurtje, wat je ook kunt zien als het boek dicht is. Blader je het boek snel door, dan zie je in deze kleurtjes de betreffende categorienaam staan (bijvoorbeeld: ontbijt, lunch, soepen, etc.).

Daarnaast vind je ook een Minigids Voeding in het boek. Hierin staan kort de basisprincipes beschreven (waaronder Richards 7 Gouden Voedingsrichtlijnen). Op deze manier is het boek ook prima te gebruiken als je OERsterk (nog) niet hebt gelezen!

Daarnaast tref je informatie aan over:

 • smaakcombinaties
 • tips voor een handige koel- en voorraadkast
 • tips voor een handige voorraad en snelle maaltijd
 • een overzicht van seizoensproducten
 • verdiepingsinformatie over koolhydraten en insuline
 • informatie over eiwitten en vetten
 • een overzicht van kruiden en specerijen en hun natuurlijke werking.

Tenslotte, en dat is heel handig als je wil overstappen op OERsterk eten, staan er 2 voorbeelden van weekmenu’s in.

Verassende recepten

De recepten uit het tweede boek van Richard de Leth zien er erg lekker uit en zijn eenvoudig klaar te maken. Natuurlijk heb ik al enkele recepten uit OERsterk Koken klaargemaakt.

Zo heb ik uit het boek de bleekselderijsalde gemaakt. Deze smaakte heerlijk! Hetzelfde geldt voor de snelle spinazie wok die zijn naam eer aan doet. Smaakvol, verrassend en stond inderdaad snel op tafel.

Conclusie

Richard de Leth en Jolanda Dorenbos hebben een prachtig compleet kookboek geschreven wat niet in je boekenkast mag ontbreken als je écht gezond wil (gaan) eten en/of als je paleo/oer leefwijze volgt. Het merendeel van de recepten is gemakkelijk te maken en dat is ook handig als je (net zoals ik) geen echt goede kok bent. Ik ben fan en ik kijk uit naar de lezing van Richard de Leth tijdens de Miss Natural Awards 2013 op zaterdag 20 april!

ps: wist je dat je nog steeds kans maakt op het eerste boek van Richard de Leth, OERsterk?

Ken jij de boeken van Richard de Leth al?

Over de schrijver
Mijn interesse in voeding en alles wat daarmee samenhangt begon halverwege de jaren '90. Na een studie voedingsleer heb ik in 2000 een studie voor gewichtsconsulente met succes afgerond. Ik ben momenteel niet echt actief als gewichtsconsulente en focus me vooral op mijn leuke job als office manager bij een bedrijf wat tandarts-/orthodontie- en mondhygiëne praktijken inricht. Ik vind het belangrijk om gezond te eten maar er zijn periodes dat dit even wat minder lukt (ben een echte emotie-eter)! Ik lees en schrijf graag. Ben niet supersportief maar hou wel van wandelen in een stevig tempo en gewoon lekker een stukje fietsen. Daarnaast heb ik sinds halverwege de jaren '90 een collectie van ruim 500 boeken verzameld over onderwerpen als voeding, dieet en gezondheid. Genoeg inspiratie dus om de Miss Natural website regelmatig van informatieve artikelen over bovenstaande onderwerpen te voorzien!
Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 19 April 2013

Op zoek naar niet te ingewikkelde recepten heb ik dit boek ook aangeschaft. Ook al omdat ik zo benieuwd was naar oersterk, maar dan toch voor het nieuwste boek gegaan ben. Een aantrekkelijk vormgegeven boek met aansprekende voedingsvisie en voor zover geprobeerd (o.a. de crackers) prima recepten naar mijn smaak!

Richard de Leth
Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.