datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Ontdek de Schijf van jouw Lijf en het belang van voedingssupplementen!
23 oktober 2016 
9 min. leestijd

Ontdek de Schijf van jouw Lijf en het belang van voedingssupplementen!

Met de Schijf van Vijf ben je denk ik wel bekend, maar van de Schijf van jouw Lijf heb je misschien nog niet eerder gehoord. Het is algemeen bekend dat mensen die vegetarisch eten, zwangere vrouwen en mensen die sporten extra vitamines moeten slikken om hun tekorten aan te vullen. Maar wist jij dat je ook extra vitamines nodig hebt als je bijv. medicijnen slikt? Je in de pubertijd of overgang zit? Je rookt? Suiker eet? En zo hebben we er nog een aantal waar je misschien nog niet aan hebt gedacht!

Ondervoeding en tekorten in Nederland

Je zal het misschien niet denken, maar ook in ons welvarend Nederland hebben we te maken met ondervoeding! Er is geen voedselschaarste, maar juist een overvloed aan voeding zonder micronutriënten. Juist deze micronutriënten hebben we nodig; vitaminen, mineralen en spoorelementen. Hier wat feiten over ondervoeding en tekorten;

 • De totale maatschappelijke kosten van ondervoeding worden getaxeerd in Nederland op 1,8 miljard euro/ jaar (SEO Economisch Onderzoek 2014)
 • 14% van de volwassenen eet voldoende groente en 26 % voldoende fruit (Voedselcomsumptiepeiling 2007-2010)
 • Slechts 2 % van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding (rapport gezondheidsraad 2002)
 • 40% van de mensen opgenomen in ziekenhuis zijn ondervoed (Schuitemaker). Als je je strikt aan de schijf van 5 houdt krijgt niet iedereen voldoende voedingsstoffen binnen. Vitamine A, D, foliumzuur, ijzer, selenium en zink. (Richtlijnen goede voedselkeuze, Voedingscentrum 2011)
 • Een klein deel van de ouderen (
 • Mogelijk heeft circa 10% een tekort aan selenium, terwijl van calcium, kalium en (alleen bij mannen) magnesium de toereikendheid onduidelijk is. De inname van overige mineralen en spoorelementen is voldoende. (Voedselconsumptiepeiling) Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 4.17, 23 juni 2014:
 • De aanbeveling om dagelijks een vitamine D bevattend supplement te gebruiken wordt door ongeveer 25% van de vrouwen en 20% van de mannen boven 70 jaar opgevolgd.

We eten te weinig groente en fruit

Dat we te weinig groente en fruit eten is bij de meeste mensen wel bekend, maar hoeveel groente en fruit eten we dan wel? Je ziet hieronder de percentages en die zeggen voldoende. We hebben vrijwel allemaal tekorten aan micronutriënten.

 • Van de volwassenen tot 69 jaar eet 10% van de vrouwen en 6% van de mannen de aanbevolen hoeveelheid fruit.
 • Groente wordt nog minder gegeten: 5% van alle mannen en vrouwen eten de aanbevolen hoeveelheid.
 • Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet 1% de aanbevolen hoeveelheid groente, en 5% de aanbevolen hoeveelheid fruit ( Van Rossum et al., 2011).
 • Van de 2- tot 3-jarigen eet ongeveer 20% de aanbevolen hoeveelheid van 50-100 gram groente per dag (Hulshof et al., 2004).

schijf-van-mijn-lijf

De Schijf van jouw Lijf

De juiste voedingsgewoontes zijn erg belangrijk voor je gezondheid en zo voorkom je ziektes en overgewicht. De basis hiervoor is gevarieerd en niet te veel eten. Iedereen leeft anders, eet anders en is anders. Dit betekent dat ieder mens ook specifieke behoeften heeft. Daarom heeft NPN, de brancheorganisatie van voedingssupplementen, de Schijf voor jouw Lijf ontwikkeld. Deze schijf biedt jou inzicht in je persoonlijke situatie en de meerwaarde die voedingssupplementen hierin kunnen bieden.

Aanvulling met voedingssupplementen

Waar de Schijf van Vijf een algemeen karakter heeft en informeert over goede voeding, geeft de Schijf voor jouw Lijf inzicht in nuttige aanvullingen in specifieke situaties, bijvoorbeeld bij stress (wie ervaart dit niet!), tijdens én voor een zwangerschap, bij medicijngebruik, tijdens de overgang of als je fanatiek aan sport doet. In elk van deze situaties vraagt je lichaam om andere voedingsstoffen. ‘Een aanvulling met een voedingssupplement kan voorzien in deze specifieke, extra behoeften’, zo vertelt Saskia Geurts, directeur van NPN. De Schijf voor jouw Lijf is dus ontwikkeld om in specifieke situaties passende adviezen te geven. Gewoon, omdat iedereen nu eenmaal anders is.

Voedingssupplementen als aanvulling

Voedingssupplementen kunnen er voor zorgen dat jij je lichamelijk en geestelijk goed blijft voelen. Je krijgt door middel van voedingssupplementen extra vitamines en mineralen binnen. Dit is vooral handig wanneer het jou even niet lukt om een gezonde leefstijl aan te houden of wanneer je bijvoorbeeld een tekort hebt aan vitamines. Ook zijn deze supplementen handig in situaties waarin je behoefte extra hoog is zoals bij een zwangerschap, het ouder worden, stress, sport of een chronische ziekte. Ook zijn er verschillende supplementen voor specifieke gezondheidseffecten. Bijvoorbeeld cranberry’s voor je blaas of visolie voor een betere concentratie.

IJzer tekort bij vrouwen

IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof door rode bloedcellen. En bij tal van processen in je lichaam, bijvoorbeeld in je immuunsysteem, je hersenen en lichaamscellen. Extra ijzer kan helpen vermoeidheid te verminderen. Al is een bezoek aan de huisarts in die situatie ook aan te bevelen.

Extra reden voor inname ijzer:

 • Eten volgens de richtlijnen biedt onvoldoende ijzer.
 • Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen door het verlies van ijzer bij de menstruatie.
 • Tijdens zwangerschap is de ijzerbehoefte verhoogd.
 • Als je geen vlees en vis eet, moet je goed opletten dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. IJzer is in producten van dierlijke herkomst beter opneembaar dan in plantaardige.

Extra magnesium nemen

Magnesium is goed voor de werking van de spieren en voor het skelet. Het helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Verder is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Bij geestelijke inspanning kan magnesium wat ontspanning geven.

Extra reden voor inname magnesium:

 • Fanatieke sporters hebben te maken met een verhoogde behoefte en extra verlies via zweet.
 • Voor een optimale gezondheid nemen sommige mensen meer magnesium dan de Referentie-inname. Zo zijn er aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte hoger is en extra magnesium wenselijk.

Wel of geen voedingssupplementen?

Vitamines en mineralen zijn nodig voor je gezondheid: voor je weerstand, voor groei en voor het onderhoud en functioneren van je lichaam. Over het nut en veilig gebruik van voedingssupplementen met extra vitamines en mineralen is veel tegenstrijdige, vaak ongenuanceerde berichtgeving. Daarom bracht de brancheorganisatie NPN een gids uit die laat zien wanneer een voedingssupplement voor de gezondheid een nuttige aanvulling is. Zo kun je zelf jouw kennis over voedingssupplementen vergroten en een bewuste keuze maken.

Deze Voedingssupplementen informatiegids geeft uitleg over:

 • Zijn extra vitamines en mineralen nodig?
 • Waarom een dosering boven de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
 • Is een teveel aan vitamines en mineralen mogelijk?
 • Hoe effectief zijn supplementen?
 • Zijn natuurlijk vitamines beter dan synthetische?
 • Gaan medicijnen en supplementen samen?

En de gids bevat een handig overzicht van alle vitamines en mineralen, met informatie over doseringen en gezondheidseffecten.

Download de gids Nut & Veiligheid vitamines en mineralen >>>

Win Vitals Voedingssupplementen pakket!

Elke maand maak je bij Miss Natural kans op een mooie prijs. De afgelopen maanden zijn de volgende prijzen al verloot onder alle Lucky Members; een fiets, een keramische pannenset, een slowjuicer, sorbetijsmaker, een serviesset, waterfilter, blender en vierseizoenen wollen dekbed. Het nieuwe cadeau waar je als Lucky Member kans op maakt is een voedingssupplementen pakket van Vitals met daarin; Vitals Elke Dag, Vitamine C Biologisch en True Superfoods Biologisch. Miss Natural mag 5 x een Vitals pakket t.w.v. €63,85 cadeau geven. Je hoeft hier niets voor te doen en maakt als Lucky Member automatisch kans!

Multi voor elke dag

Vitals Elke Dag kan helpen bij verschillende processen in het lichaam. Zo zorgen de vitaminen A, B6, B12, C, D3, foliumzuur en de mineralen zink, selenium, ijzer en koper mede voor een goede weerstand. IJzer, vitamine C en verschillende B-vitaminen (B2, B3, B5, B6, B12 en foliumzuur) helpen vermoeidheid en moeheid te verminderen. Ook heeft Vitals Elke Dag een gunstig effect op huid, haren en nagels. Vitamine A, B2, B3, C, biotine, jodium en zink helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Daarnaast houden biotine, selenium en zink de haren sterk en draagt koper bij tot een normale pigmentatie van het haar. Selenium en zink zijn goed voor de nagels.

Bepaalde B-vitaminen (B1, B3, B6, B12, foliumzuur en biotine) en vitamine C in deze multi zijn goed voor het geheugen en de gemoedstoestand. In stresssituaties kan zink van belang zijn. Vitamine B1 draagt bij tot de normale werking van het hart. Vitals Elke Dag bevat daarnaast ook vitamine K2. Vitamine K2 is een krachtigere vorm dan vitamine K1. Vitamine K2 draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling en helpt bij de opname van mineralen in de botten. Foliumzuur in Vitals Elke Dag is onder andere toegevoegd omdat foliumzuur een rol speelt in het homocysteïnemetabolisme. Homocysteïne is een stofwisselingsproduct dat in het lichaam ontstaat bij de omzetting van het aminozuur methionine. Het kan onder andere met behulp van foliumzuur weer terug worden omgezet tot methionine, dat een meer wenselijke stof is wat de normale lichaamsfunctie betreft. De tablet bevat ook zink dat bijdraagt aan een normale vruchtbaarheid van de man en vrouw.

Biologische Vitamine C

In Biologische Vitamine C van Vitals zit maar liefst 250 mg vitamine C per capsule uit biologische teelt van de Indiase kruisbes amla. Dit is uniek! Een natuurlijke én biologische vitamine C met toch zo’n hoge dosering. Dat is verreweg het hoogst in zijn soort.Vitamine C Biologisch

Daarnaast worden de bioflavonoïden er niet aan toegevoegd, maar die zitten er gewoon van nature in. Puur natuur! En daarbij worden er geen extra hulpstoffen toegevoegd aan de capsule.

De natuurlijke vitamine C in dit product wordt gewonnen uit het fruit van de amla boom (Indiase kruisbes). Deze bomen groeien met name in India, waar het gedroogde en verse fruit veel verschillende toepassingen kent. De vruchten staan erom bekend dat ze van nature een zeer hoog gehalte aan vitamine C en bioflavonoïden bevatten. Daarnaast is de vitamine C in dit product afkomstig uit amla die gekweekt is volgens de biologische productiemethode, waarbij dus geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden of andere schadelijke stoffen. En er worden géén hulpstoffen toegevoegd aan de capsule.

Vitamine C heeft tal van gezondheidsbevorderende effecten die wetenschappelijk bewezen zijn zoals het ondersteunen van het immuunsysteem, bijdragen aan een normale energiestofwisseling, verminderen van vermoeidheid, bijdragen aan een normaal psychologisch functioneren en de vorming van collageen. Het ondersteunt een goede conditie van de bloedvaten, botten, kraakbeen, huid, tandvlees, tanden en het heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.

De mens kan zelf geen vitamine C aanmaken en is voor de vitamine C-voorziening volledig afhankelijk van de voeding. Verder zorgen bioflavonoïden voor een betere opname van vitamine C. De bioflavonoïden in dít product komen eveneens uit het amla-extract en zijn dus de natuurlijke co-factoren van deze specifieke vitamine C. Dat is heel bijzonder.

True Superfood Biologisch

Wat zit er in? Een heleboel! True Superfood bevat spirulina, sap van tarwegras, sap van gerstegras, chlorella, brandnetel, appel, acerola, rijsbes, blauwbes, vossenbes, wortelsap, bietensap, tomatensap, peterselie, spinazie, boerenkool, mergkool, reishi mycelia, maitake mycelia, shiitake mycelia, cordyceps mycelia, broccolikiemen, bloemkoolkiemen, amylase, cellulase, lipase en protease. En verder niets. 100% natuurlijk. Biologisch. Geen goedkoop vulmateriaal, geen hulpstoffen, geen gentechniek en geen hittebehandeling. Échte supervoeding dus!

De ingrediënten zijn van biologische oorsprong, wat een zeldzaamheid is voor dit soort superfood blenTrue Superfood Biologischds. Daarnaast wordt er waar mogelijk gebruik gemaakt van wilde soorten en oerrassen, die nog rijker zijn aan voedingsstoffen dan de exemplaren die je doorgaans in de winkel aantreft. Kenmerkend is ook dat goedkoop ‘vulmateriaal’ geen onderdeel uitmaakt van onze formule. Andere producten bestaan vaak grotendeels uit tarwegras, gerstegras of lecithine. In True Superfood zit alleen het poeder van het sap van deze grassen. Op deze manier bevat het alleen de gemakkelijk verteerbare nutriënten en geen onverteerbare vezels. (Vezels zijn uiteraard ook een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding, maar in een superfoodformule als deze, waarbij het gaat om de fytonutriënten, zouden onverteerbare vezels alleen maar onnodig ruimte innemen.)

Bovendien ondergaan de ingrediënten geen hittebehandeling en gaat het dus om echte ‘raw food’. Dit is onder andere van belang voor de werkzaamheid van enzymen en chlorofyl. Een mooie aanvulling op het dagelijks dieet dus, waar de groente toch veelal wordt gekookt, waarbij fytonutriënten verloren gaan.

Daarnaast zijn de ingrediënten uiteraard niet genetisch gemodificeerd en er worden geen hulpstoffen gebruikt. Allemaal puur natuur. Een zakje van 6 gram poeder komt ongeveer overeen met twee koppen verse supervoeding.

Bestel voedingssupplementen met 10% korting!

Voor degene die niet kunnen wachten heb ik een andere leuke aanbieding. Bestel als Miss Natural met 10% korting! Je kunt Vitals voedingssupplementen met 10% korting bestellen. Ga hiervoor naar de website van Vitals en gebruik bij het afrekenen de kortingscode: missnatural

Wil jij exact weten welke voedingsstoffen jij mist? Kijk dan naar de Schijf van mijn Lijf!

Gebruik jij voedingssupplementen en zo ja welke?

Handtekening-Miss-Natural

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading