Ralph Moorman over hormonen en gewicht

Eet zoals de oermens at, sport en vergroot je spierkracht en neem de tijd voor ontspanning. Dat is het advies van Ralph Moorman voor een goede gezondheid en het bereiken van je ideale gewicht. Op 18 januari jl. hield Lifestylecoach Ralph Moorman, auteur van de bestsellers ‘De Hormoonfactor’ en ‘Het Hormoonbalansdieet’ een lezing in Groningen. Deze avond was georganiseerd door de Leefstijl Academie en vond plaats in Het Kasteel. In een volle zaal met vrouwen (ook Miss Natural leden waren aanwezig) en een aantal mannen (zoals Emile Ratelband!) hield Ralph Moorman een lezing over hormonen in relatie tot je gezondheid. Ik vond 
de lezing erg boeiend en Ralph Moorman heeft mij die avond het belang laten ontdekken van een goede hormoonbalans. Een aantal highlights van die avond.

Hormonen!

Hormonen bepalen je eetlust, je behoefte aan aan beweging en de snelheid waarmee je vet brandt. Door niet te kiezen voor de juiste voeding en levensstijl raken bij de meeste mensen de hormonen uit balans. Als de hormoonbalans verstoord is, ontstaat er een disbalans in je lichaam. Volgens de theorie van Ralph Moorman is deze disbalans een oorzaak van overgewicht.

Hormonen en gewicht

Belangrijke hormonen die je vetverdeling en gewicht beïnvloeden, zijn:

  • Insuline: reguleert het bloedsuikergehalte en zorgt voor spieropbouw en vetaanzet. Een disbalans zorgt voor
    bloedsuikerschommelingen en ‘vreetbuien’ en je kunt uiteindelijk insulineresitent worden.
  • Schildklierhormoon: stimuleert vetverbranding, maakt energie vrij en versnelt de stofwisseling. Als je schildklier te weinig hormonen aanmaakt, is het vrijwel onmogelijk om je ideale gewicht te bereiken en te behouden.
  • Testosteron: stimuleert spieropbouw, vetafbraak, geeft kracht in stress situaties en verbetert het humeur en je energieniveau.
  • Oestrogeen: gaat osteoporose tegen, speelt een belangrijke rol in de menstruatie, voorkomt rimpels en is potentieel dikmakend. Oestrogeen en Progesteron moeten zowel bij mannen als vrouwen in een goede onderlinge verhouding worden aangemaakt. Bij een een teveel aan oestrogeen zal het lichaam meer vocht vasthouden en vet aanzetten.
  • Groeihormoon: geeft spieren stevigheid, speelt rol bij vetverbranding en zorgt voor lengtegroei van het skelet in de jeugd. Als er niet voldoende groeihormoon wordt aangemaakt, stijgt het vetpercentage en vindt er een afname van spier- en botmassa plaats.
  • DHEA: ondersteunt vetverbranding en immuunssysteem. Cortisol, aangemaakt in de bijnieren, zorgt o.a. voor snelle energie bij stress, laat de bloedsuikerspiegel stijgen, is ontstekingsremmend en verzacht allergieën. Bij een te grote aanmaak stimuleert het de vetopslag in de buik.
  • Melatonine: dit is een sterke antioxidant, ondersteunt de nachtrust en het immuunsysteem.

De boeken van Ralph Moorman

Wat mij persoonlijk opviel tijdens de lezing was de rust die Ralph Moorman uitstraalde. Ondanks dat hij te laat kwam, liep hij de zaal binnen, alsof er niks aan de hand was en begon hij relaxed met zijn lezing. Nieuwsgierig en met een passie voor een ‘Natural Lifestyle’ heb ik die avond direct zijn boeken aangeschaft. De boeken lezen prettig en zijn zeker een aanrader, ook voor mannen. Wat ik erg leuk vind aan zijn boek ‘De Hormoonfactor’ is, dat je een aantal testen kunt doen om te ontdekken welke hormonen bij je uit balans zijn. Daarnaast bevat het boek ook speciale trainingsvormen die je hormonen stimuleren. En uiteraard bevat het boek lekkere recepten ter begeleiding.

Win ‘De Hormoonfactor’ van Ralph Moorman

Wil jij meer weten over hormonen en de invloed ervan op jouw gewicht en gezondheid? Bij Miss Natural maak je nu kans op het boek ‘De Hormoonfactor’ van Ralph Moorman. We mogen 5 exemplaren weggeven!

Vertel in een reactie onderaan dit artikel waarom jij kans wilt maken op 1 van de 5 exemplaren en wie weet ligt het boek binnenkort wel bij jou in de brievenbus!

Let op! Alleen Miss Natural leden maken kans. Je kunt hier gratis lid worden.

Waarom wil jij kans maken op ‘De Hormoonfactor’?

De 5 winnaars zijn geworden:

Henk D., Alica A, Liz, Dorine en Rianne R. Gefeliciteerd! Jullie krijgen elk een het boek ‘De hormoonfactoor’ van Ralph Moorman thuisgestuurd. Graag jullie adresgegevens sturen  via het contactformulier van Miss Natural.