Recept: Paleo proof poffertjes
Als we kijken naar het huidige gangbare voedingspatroon dan komt de letter ‘P’ veelvoudig voor in de gerechten. Als kind was voor mij de letter ‘P’ ook favoriet als we mochten kiezen wat we wilden eten. Pizza, patat en pannenkoeken aten we natuurlijk het liefst. Maar in mijn huidige natuurlijke levensstijl staat de ‘P’ voor Paleo: een levensstijl waarin je kiest voor vers en puur voedsel zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft.
En met een beetje inspiratie kun je ook in een Paleo levensstijl de lekkerste gerechten met een ‘P’ maken, zoals deze heerlijke gezonde poffertjes!
Wat is Paleo Proof?
Bij Paleo eet je veel groenten en fruit (deze zijn rijk aan bioactieve stoffen), kies je voor koolhydraatbeperkt voedsel met een lage GI (dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel), is de voeding arm aan anti nutriënten (zodat je immuunsysteem minder belast wordt), eiwitrijk en bevat het gezonde vetten. Bij voorkeur natuurlijk biologisch, want dat bevat minder kunstmatige toevoegingen. Door hiervoor te kiezen wordt je beloond met meer energie, een rustigere spijsvertering, glanzende haren, een mooiere huid, betere nachtrust, een grotere emotionele stabiliteit en bereik je een gezond gewicht.
Maar ook bij de Paleo levensstijl staat genieten van lekker eten voorop. Dus, verwen jezelf of trakteer de kids met dit recept van het traditionele oer-Hollandse poffertje, maar dan Paleo Proof.
Dit heb je nodig voor de Paleo poffertjes:
- 1 banaan
- 2 eieren (biologisch)
- Kaneel (1 theelepel of naar eigen voorkeur)
- Een beetje kokosolie (extra virgin)
Verder heb je nodig:
- Blender of staafmixer
- Poffertjespan (liefst gietijzerenpan)
Zo maak je de poffertjes:
- Pel de banaan en doe deze met de 2 eieren en kaneel in de blender.
- Meng alle ingrediënten en mix het goed door met een staaf mixer of blender. Het mengsel mag redelijk dik zijn.
- Verhit de poffertjespan, zodat de pan goed heet is, en smeer de kuiltjes in met kokosolie.
- Zet het vuur iets lager, ongeveer op middelhoog vuur, en vul de kuiltjes met het beslag.
- Laat de onderkant bruin worden en keer de poffertjes met een vork voorzichtig om.
- Smakelijk eten!
Op de foto de poffertjes versierd met wat kokosrasp en vers zomerfruit.
Gezondheidstip:
Neem voor de kaneel bij voorkeur de ‘Ceylonese’ (cinnamom verum) of Indonesische (cinnamon vera). Deze kaneelsoorten bevatten een veel lager coumarine-gehalte. En kies het liefst voor biologisch, want bij de teelt van biologisch kaneel worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kaneel is een heerlijke smaakmaker met gunstige eigenschappen, het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen, verbetert de bloedcirculatie en remt ontstekingen.
Wat is jouw favoriete Paleo recept?