Radijzen worden in de zomer van gegeten als onderdeel van rauwkost of salade, of gewoon zo, uit het vuistje. Ook worden ze vaak in soepgroenten verwerkt. De lekkere pittige smaak geef een echte bite aan je gerechten.
Dit lekkere saladerecept met radijs en tuinbonen is een ideale lunchsalade met lekker veel pit. En je profiteert meteen van alle gezondheidsvoordelen van de radijs. Dubbel genieten dus!
Over de radijs
Radijs is de wortel van een plant uit de familie van kruisbloemigen. Deze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan en zijn lekker pittig. Daarnaast zijn ze natuurlijk erg gezond! Zo bevatten ze veel vezels, waardoor je spijsvertering beter verloopt, en voedingsstoffen worden gelijkmatiger in het bloed opgenomen. Ze zijn onder meer ook goed voor je nieren, bevatten veel vitamine C, B en K, en er zitten anthocyaninen in die ervoor zorgen dat gifstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Een reinigende groente dus!
Salade met radijs en tuinbonen
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 krop Lollo bianco
- 1 grote bos radijs
- 4 bosuien
- 250 gram tuinbonen
- Een stukje schapenkaas of een andere milde kaas
- Olijfolie, azijn, peper, zout, tijm en honing voor de dressing
Zo maak je het klaar:
- Snijd de radijs en bosui in kleine stukjes.
- Maak de tuinbonen schoon en haal de bonen uit de schil. Als je verse tuinbonen (bijvoorbeeld uit eigen moestuin) hebt, dan kun je ze gewoon rauw eten. Zijn ze niet zo vers, kook ze dan een minuut of tien.
- Snijd de kaas in kleine stukjes en was de Lollo bianco.
- Maak de Lollo bianco klein en meng met de overige ingrediënten.
- Maak een dressing van olijfolie, azijn, peper, zout, tijm en honing en meng dit met de sla.
Dit recept en 49 andere natuurlijke recepten vind je in mijn kookboek ‘Natuurlijk! Eten!’ Verkrijgbaar als e-book en gedrukt exemplaar.
Nicolet Janse
op 22 Jul 2013