arrow_drop_up arrow_drop_down
17 september 2013 

Recept: Suikervrije Chocoladecake met Pompoen

Veel mensen laten zich tegenhouden om suikervrij te gaan eten, omdat ze denken dat ze dan niet lekkers of zoets meer mogen eten. Maar niets is minder waar! Er zijn genoeg natuurlijke suikervervangers die je wel mag, en daarmee kun je zelfs taarten, cakes en koekjes maken! Dit is een heerlijke versie van een cake met pompoen en chocola, zonder suiker. De smaak lijkt een beetje op ontbijtkoek, maar dan home made. Een lekker en gezond tussendoortje, vooral voor tijdens de donkere maanden van het jaar. Het is een super simpel recept, dus ik zou zeggen, aan de slag!

Dit heb je nodig:

  • 500 gram geschilde pompoen
  • 180 gram meel (je kunt hier allerlei soorten meel voor gebruiken)
  • 50 gram honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagels (of speculaaskruiden)
  • 2 eetlepels cacao
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 bakblik

Zo  maak je de suikervrije chocoladecake met pompoen klaar:

    1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    2. Schil de pompoen schoon en snijd hem in kleine stukjes.
    3. Doe de stukjes pompoen in een pan met een beetje water en breng aan de kook.
    4. Zeef het meel boven een grote mengkom en voeg er honing, kaneel, kruidnagels, cacao en bakpoeder aan toe.
    5. Als de pompoen uit elkaar valt wanneer je er met een vork in prikt, maak je er puree van.
    6. De puree meng je vervolgens met de yoghurt.
    7. Meng dan het pompoenmengsel door de bloem tot het een mooi deeg is geworden. Voeg eventueel nog wat honing toe.
    8. Bestrijk een bakblik met (room)boter en wat bloem en doe er het deeg in (of gebruik bakpapier).
    9. Zet de cake in de oven, minimaal een half uur.
    10. Prik met een vork of breinaald of satéprikker in de cake, komt deze er schoon uit, is de cake klaar.
    11. Haal de cake uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
    12. Eet smakelijk!

Heb jij weleens een suikervrije cake geproefd?

Download GRATIS het e-book ‘Ultiem Pompoen’. In dit receptenboek vind je 20 smakelijke pompoenrecepten, alles over de verschillende soorten pompoenen, bereidingswijze en hoe je zelf pompoen kunt kweken.

Marja

Door

Marja

op 25 September 2013

brrr iets heb ik niet goed gedaan... het was echt vies! Misschien was het de cacao vervanger?

José

Door

José

op 26 September 2013

Hier is het ook niet gelukt.......:-( Hoewel volgens recept gemaakt, was het een plakkerige bedoeling, geen cake.... Jammer.. c

Jouke

Door

Jouke

op 29 September 2013

Lekker recept! Handig om grote pompoenen op te krijgen :-), naast de bekende soepen en curry´s etc. Recept is perfect te maken met glutenvrij meel (heb rijstmeel en boekweitmeel gebruikt) en had yoghurt vervangen door 2 eetlepels ontgeurde kokosolie, ging ook prima. Zou er persoonlijk (zoals ook in het recept staat) iets meer zoetstof erin doen en misschien ietsje meer cacao voor meer chocoladesmaak (maar dat is natuurlijk persoonlijk qua smaak). Bedankt iig voor het delen van dit heerlijke recept!!

José

Door

José

op 29 September 2013

Denk ook dat ik de volgende keer de yoghurt vervang door kokosolie. Ik had spelmeel gebruikt... Misschien probeer ik het nog een keertje deze week, lijkt mij -wanneer het meer cake is- namelijk wel een lekkere combinatie pompoen en chocolade! Ga ermee experimenteren! Ik laat wel van mij horen wanneer het gelukt is! :-)

Thea

Door

Thea

op 30 September 2013

Helaas, helemaal mislukt. Het deeg was te plakkerig en de cake werd door mijn familie aan gummi schoenzool genoemd. Jammer van de moeite. Ik had zelfrijzend bakmeel gebruikt, maar dit effect zou het niet moeten hebben.

Joyce

Door

Joyce

op 30 September 2013

Moet er geen ei in ofzo? Hier lijkt het net of ie niet de oven is in geweest maar hij heeft er bijna een uur in gestaan!

Joyce

Door

Joyce

op 2 October 2013

Nog een keer geprobeerd, nu met twee eieren en nu wel gelukt dus vraag me af of het recept inderdaad klopt.

Priscilla

Door

Priscilla

op 7 October 2013

Ook hier niet gelukt. Erg jammer, want het lijkt me een lekkere cake. Ik heb hem met spektakel gemaakt, precies volgens recept. Ook ik kreeg een gummi achting cake. Na een uur oven net of het niet gaar was. Ik denk dat ik het nog een keer ga proberen met bovenstaande tip over de eieren!

Priscilla

Door

Priscilla

op 7 October 2013

Oeps! Ik bedoelde dus speltmeel ipv spektakel.

Mud

Door

Mud

op 10 October 2013

Hoeveel gram pompoenpuree komt van 1 pompoen? Dat is erg verschillend natuurlijk. Bij mij is het ook helemaal mislukt, ik denk dat de verhouding pompoen/meel met kruiden niet helemaal in orde was.. Iemand een richtlijn?

Joyce

Door

Joyce

op 12 October 2013

Er staat 500 gram in het recept

Irene

Door

Irene

op 16 October 2014

500 gram pompoen

Henriette

Door

Henriette

op 8 January 2014

Bij mij ook niet gelukt....zelfs niet met twee eieren erdoor. Het was echt vies! jammer...

Irene

Door

Irene

op 16 October 2014

Hallo, de cake blijft inderdaad wel een beetje nat, maar moet wel stevig zijn uiteindelijk, zodat je er goede stukken uit kunt snijden. Het is geen cake, zoals je een gewone cake verwacht met luchtig meel. Wat betreft de smaak, als je kruidnagel gebruikt, kun je beter een halve theelepel gebruiken. Bij speculaaskruiden kun je wel 1 theelepel gebruiken. Groet, Irene

Week zonder suiker dag 2 - Cookie Cottage
Reactie plaatsen