arrow_drop_up arrow_drop_down
22 december 2012 

Recept voor een heerlijke suikervrije kerststol

Met kerstmis is het smullen geblazen. Allerlei lekkere feestmaaltijden worden klaargemaakt en ingeslagen om (minimaal) twee dagen met familie en vrienden van te genieten. Hoe past dat in jouw natuurlijke levensstijl?

Gelukkig weten we onderhand dat iets niet alleen lekker is als er vet en/ of suiker in zit. En dat bewijzen we met een heerlijk recept voor een suikervrije kerststol. En nog veel meer lekkere suikervrije feestrecepten!

Wat heb je nodig?

Voor de kerststol:

  • 2 zakjes gedroogde gist (biologisch)
  • 1 el honing
  • 150 ml warme sojamelk (niet kokend)
  • 350 gram volkorenmeel
  • 125 gram plantaardige boter
  • 150 gram rozijnen
  • 35 gram amandelen
  • 20 gram gedroogde cranberry’s
  • 5 gedroogde ongezwavelde abrikozen
  • 2 gedroogde dadels
  • 1 biologisch ei
  • (schil van) 1 sinaasappel
  • (schil van) 1 citroen
  • snufje zout

Voor de amandelspijs:

  • 225 gram amandelen
  • 1 ei
  • (schil van) 1 citroen
  • 100 gram oerzoet / palmsuiker / kokosbloesemsuiker

Zo maak je de suikervrije kerststol klaar

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de sojamelk met de gist en de honing in een kom. Zet dit even apart (er zal een schuimlaag ontstaan). Hak de cranberry’s, abrikozen, dadels en amandelen fijn en rasp de schil van de sinaasappel en de citroen.

Voeg alle ingrediënten voor de stol in een kom en kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 5-7 minuten goed doorkneden). Doe het deeg in een kom en bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek.

Maal voor de amandelspijs de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg het ei, oerzoet en de geraspte schil van een citroen toe en meng alles goed door elkaar. Laat de amandelspijs in folie in de koelkast rusten.

Kneed na 1,5 uur rijzen het deeg voor de stol nogmaals goed door. Bestuif een werkblad met wat meel en maak hierop van het deeg een rechthoekige lap van ongeveer 2 cm dik. Leg in het midden de amandelspijs, en verdeel dit goed. Vouw de stol dicht en zorg ervoor dat alle openingen goed dicht zijn.

Laat de stol op een ingevette bakplaat nog eens 1,5 uur rijzen, bedekt met een vochtige theedoek.  Zet de stol 35 minuten in de oven. Laat even afkoelen en smullen maar!

Nog meer suikervrije feestrecepten

Lekker snoepen tijdens de feestdagen kan dus ook suikervrij. Naast deze lekkere kerststol zijn er nog tal van andere heerlijke recepten zonder suiker. Meteen aan de slag in de keuken? Download dan het Miss Natural e-book met maar liefst 51 smaakvolle recepten voor in de decembermaand, suikervrij én zuivelvrij!

Wat maak jij voor lekkers tijdens de feestdagen?

Over de schrijver
Ik ben Aimee Elsendoorn, 19 jaar oud! Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van Mediamanagement MBO niveau 4 op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Voor mijn afstudeerstage reis ik de komende maanden naar Eindhoven af om Miss Natural te assisteren. Ik ben zelf al een klein jaartje erg gezond bezig omdat ik modellen werk wil gaan doen (al 10kg afgevallen door een gezondere levensstijl). Wil hierna graag ook mijn steentje bij dragen binnen de Natural Lifestyle, kijk daarom enorm uit naar de komende maanden bij Miss Natural en natuurlijk mijn nieuwe suikervrije levensstijl!
Karin van Holland
Karin
Door

Karin

op 22 December 2012

Wat leuk om een keer uit te proberen!

Irene
Door

Irene

op 29 December 2012

Heb m ook gemaakt met kerst, lekker recept en lekker makkelijk!

Mariline
Door

Mariline

op 24 December 2013

Hij staat nu in de oven, ik ben super benieuwd hoe hij smaken zal, maar ook of de kinderen het lekker vinden.

Reactie plaatsen

THRIVE II: This Is What It Takes

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.