10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Stamppot, een oer-Hollands gerecht!
13 januari 2014 
2 min. leestijd

Stamppot, een oer-Hollands gerecht!

Stamppot is een echt winters gerecht en in Nederland zijn we er dol op. En dat is niet voor niets! Naast het feit dat het lekker is, is stamppot een eenvoudige manier om veel groenten te eten. Wist je dat een stamppot is ontstaan doordat men vroeger niet de beschikking had over meerdere pitten om te koken? Een eenpansgerecht was zo gemakkelijker om te maken. Bovendien is een stamppot een voedzame maaltijd, voor mensen die overdag hard hadden gewerkt.

Vroeger had je echter niet zoveel varianten als nu, onder meer omdat er veel minder kruiden ter beschikking waren. Dat is nu anders. Ook nadat de Nederlandse keuken meer veranderde in de richting die we nu kennen, is de stamppot altijd op het menu blijven staan. Je kunt er ook eindeloos mee variëren. Denk ook eens verder dan de welbekende boerenkool, hutspot (wortels en uien) of (rauwe) andijviestamppot en ga voor oer-stamppot!

Gemakkelijk te maken

Je kunt natuurlijk kant-en-klare stamppotten kopen. Deze bevatten echter veel zout. En bovendien is zelf maken hartstikke eenvoudig! Je kunt de stamppotten gemakkelijk maken door een flinke hoeveelheid aardappels te schillen en te koken. Dit kun je ook voor een drukke dag goed voorbereiden, door de aardappels van te voren te schillen en in een pan water klaar te zetten. Als de aardappels gekookt zijn, kun je ze na het afgieten stampen. Een beetje boter en melk erdoor en klaar is je puree.

Ik heb al eerder geschreven dat bij ons thuis de andijviestamppot wekelijks op het menu staat. Dit is een favoriet gerecht van mijn kinderen, dat ze eigenlijk altijd smakelijk eten. Omdat wij zelf ook graag wat meer variatie willen, maak ik regelmatig andere vormen van deze stamppot. Bijvoorbeeld met raapstelen in het voorjaar, of verse spinazie.

Nieuwe stamppotten uitproberen?

Ik probeer regelmatig verschillende soorten stamppot uit. Zo maakte ik laatste een overheerlijk stamppotje van gekookte prei met zongedroogde tomaatjes, magere spekblokjes en wat feta.

Voor dat recept heb je nodig:

  • 4 preistronken
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • Bakje magere spekblokjes
  • Beetje feta
  • Aardappels
  • Melk
  • Boter

Zo maak je de stamppot klaar:
Schil de aardappels en kook ze in ruim water gaar. Maak intussen de prei schoon en kook deze niet te lang. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met wat melk en boter erdoor. Bak intussen de spekblokjes zonder extra olie in de pan. Snijd de tomaatjes in stukjes. Doe ditzelfde met de feta. Giet de prei af en roer deze door de puree. Voeg de spekblokjes, tomaatjes en feta toe. Goed doorroeren. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

Of wat denk je van een stamppot met bleekselderij en appel? Bij deze variant kook je de fijn gesneden bleekselderij kort. Meng de gekookte bleekselderij door de puree. Voeg daaraan een of twee geschilde appelstukjes toe. Goed doorroeren. Nog wat verse walnoten toevoegen en klaar is je stamppot.

Tips om aan extra groenten te komen

Om gemakkelijker aan de 2 ons groenten te komen die we per dag zouden moeten eten, kun je door de stamppot ook nog knolselderij doen als extraatje. Dit is een knol die veel kalium bevat, wat kan helpen om de bloeddruk in een normale stand te houden. Het bevat ook veel vitamine C. En wat nog beter is door de zoete smaak van de knolselderij, vinden kinderen deze toevoeging vaak ook erg lekker.

Wat is jouw favoriete stamppot?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Patricia visser
Door

Patricia visser

op 15 Jan 2014

Ik eet het liefst stamppot van andijvie ( ligt de kook er over)en aardappels en spekkies er door heerlijk.kan je me s'nachts voor wakker maken.

Ria van Dijk
Door

Ria van Dijk

op 18 Jan 2014

Dank voor de lekkere recepten! net even ietsje anders... Ik heb een vraagje over de knolselderij. Moet die meegekookt worden met de aardappels? Alvast dank voor je reactie. Fijn weekend! Groetjes Ria

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.