arrow_drop_up arrow_drop_down
16 november 2012 

Suikervrije kruidnoten maken met de kinderen

Komend weekend komt Sinterklaas weer naar ons land. Dat betekent voor veel kinderen: je schoen zetten, cadeautjes krijgen, spannende ontmoetingen met Sint en Piet in winkelcentra, maar ook: Snoepgoed! Gelukkig zijn er ook genoeg heerlijke suikervrije recepten om de feestdagen door te komen. Ga dit weekend bijvoorbeeld eens met je kids de keuken in om suikervrije kruidnoten te bakken!

Wat suiker met je doet

Suiker. We weten allemaal dat het slecht voor je is. Maar waarom ook alweer? Geraffineerde suiker zorgt ervoor dat je lihaam bepaalde voedingsstoffen, o.a. Vitamine C, minder goed opneemt. Ook vermindert suiker de aanmaak van hormonen waardoor je hormoonspiegel niet meer in balans is en je lichaam niet meer goed weet wat het moet doen.
Gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Verminderde weerstand
  • Stemmingswisselingen of zelfs depressiviteit
  • Chronische vermoeidheid
  • Haaruitval
  • Weinig energie
  • Overgewicht

Vaak wordt er bij dit soort klachten alleen gedacht dat aan volwassen mensen. Maar deze klachten komen niet alleen bij volwassenen voor, ook bij kinderen.  Bovendien is het vervelende van suiker dat je de nadelige gevolgen vaak pas later ondervindt. Door de suikerinname (en daardoor -behoefte, want suiker werkt immers verslavend) van je kinderen te beperken kun je dus een hoop moeilijkheden in een later levensstadium voorkomen.

Sinterklaas en suiker

Zeker met de feestdagen is het moeilijker in de gaten te houden wat je kids binnenkrijgen aan suiker. Op school wordt er sinterklaassnoep uitgedeeld, bij vriendjes en vriendinnetjes en ook op openbare plaatsen zoals winkelcentra en dorpspleinen is de kans groot dat je kinderen een Sint of Piet tegen het lijf lopen met een zak vol snoepgoed. Het lijkt haast onmogelijk om het uit de weg te gaan.

Gelukkig hebben we het thuis nog helemaal in de hand. Er zijn namelijk tal van lekkere recepten zonder suiker voor de feestdagen. Suikervrije kruidnoten, suikervrije speculaas, suikervrije pepernoten en zelfs suikervrij sinterklaassnoep. Deze, en veel andere overheerlijke recepten voor Sinterklaas, maar ook voor Kerst en oud-en-nieuw, kun je vinden in het e-book Suikervrije ‘50 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar‘.

Suikervrije kruidnoten maken met de kids

Kinderen vinden het geweldig om zelf snoep en koek te maken. En dit weekend is ideaal om je kids mee te nemen de keuken in en samen met hen suikervrije kruidnoten te bakken. Hiervoor heb je nodig:

  • 100 gram plantaardige boter
  • 250 gram volkorenmeel
  • 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 biologisch eigeel
  • 3 el sojamelk

Zo maak je de suikervrije pepernoten:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden en doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
  2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed door elkaar. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed het door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat wat ruimte tussen de pepernoten.
  4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!

Dit is een recept uit ’50 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar’.

Wat is jouw favoriete natuurlijke sinterklaasrecept?

Over de schrijver
Ik ben Aimee Elsendoorn, 19 jaar oud! Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van Mediamanagement MBO niveau 4 op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Voor mijn afstudeerstage reis ik de komende maanden naar Eindhoven af om Miss Natural te assisteren. Ik ben zelf al een klein jaartje erg gezond bezig omdat ik modellen werk wil gaan doen (al 10kg afgevallen door een gezondere levensstijl). Wil hierna graag ook mijn steentje bij dragen binnen de Natural Lifestyle, kijk daarom enorm uit naar de komende maanden bij Miss Natural en natuurlijk mijn nieuwe suikervrije levensstijl!
Lisette
Door

Lisette

op 16 November 2012

Ik heb het recept al diverse malen gemaakt met 50 gram suiker ipv 75, 1 theelepel groen steviapoeder en zonder ei (dochter ei-allergie) Smaken heerlijk!

Carlien
Door

Carlien

op 16 November 2012

Wat me dan een beetje verbaasd is dat er in alle recepten stevia en oerzoet of iets dergelijks wordt gebruikt. Blijkbaar zijn we zo gewend aan de zoete smaak dat we daar niet zonder kunnen.

Marieke
Door

Marieke

op 9 December 2012

De eerste keer dat ik deze kruidnootjes maakte vonden we ze allemaal veel te zoet. Maar omdat ze zo prachtig bros en bruin uit de oven kwamen (de structuur was werkelijk perfect, helemaal zoals kruidnootjes horen te zijn) wilde ik het recept nog een keer proberen, maar nu zonder stevia. Heb ze vanmiddag opnieuw gebakken en nu waren ze in één woord verrukkelijk: precies zoet genoeg en zonder de gekke nasmaak die stevia geeft. Deze versie krijgt een ereplaats in mijn receptenschrift, heel erg bedankt voor het recept!

kitty van spronsen
Door

kitty van spronsen

op 23 September 2014

Graag zou ik dat boek met recepten in mijn kast willen hebben staan. Een e-boek vindt ik niks. Is er een mogelijkheid om het in gewoon boekvorm te krijgen? groetjes, kitty

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 23 September 2014

Hoi Kitty, bedankt voor je reactie. Dit is helaas niet mogelijk.

Gwen
Door

Gwen

op 10 November 2014

Hoi Eva, ik heb net jouw suikervrije kruidnoten gemaakt, mijn deeg was niet plakkerig en had dus een eetlepel melk extra toegevoegd, deeg was nog steeds niet erg plakkerig en ze smaken na t bakken nog erg droog. Wat raad jij aan voor een minder droog resultaat? Meer melk, meer boter, extra ei? Ik heb de suiker in jouw recept weggelaten want volgens artikelen die ik gelezen heb komt kokosbloesemsuiker op hetzelfde neer als gewone suiker qua sucrose/fructose, zie http://iquitsugar.com/whats-deal-coconut-sugar/, http://authoritynutrition.com/coconut-sugar/ en http://www.cabdirect.org/abstracts/19930319960.html;jsessionid=3FF99424DBB32C87711109D50E66984A. Dan zou t meer low GI index kruidnoten moeten zijn, niet suikervrij, wat denk jij? De kruidnoten smaken goed ook zonder suiker, heb wel de stevia toegevoegd en wat vanille extract.

Gwen
Door

Gwen

op 8 December 2014

Ik heb ze gisteren nog een keer gemaakt en het recept iets aangepast omdat vorige batch erg droog was. Ik had niet genoeg volkorenmeel dus heb deze samenstelling gebruikt voor het meel: 50gr volkoren, 50gr tarwe, 50gr ongebleekt gewoon meel, 100gr amandelmeel. Ipv de suiker in dit recept heb ik 35gr xylitol gebruikt. De helft van de aanbevolen zoetigheid toevoegen was genoeg naar onze smaak. Nootjes waren heerlijk. Iets minder knapperig als die met suiker, en uiteraard iets minder zoet, maar voor m'n kleine meid een ware traktatie.

Gwen
Door

Gwen

op 8 December 2014

Vergeet toe te voegen dat ik 5 eetlepels melk ipv 3 heb gebruikt.

Marné
Door

Marné

op 29 November 2016

Hoe kan het suikervrije pepernoten worden genoemd as er oerzoet, palmSUIKER of kokosbloesemSUIKER in wordt gebruikt. Dat blijven suikers toch?

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.