datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vegetarische witloftaart op 'Eet Geen Dierendag'
04 oktober 2012 
2 min. leestijd

Vegetarische witloftaart op 'Eet Geen Dierendag'

Vandaag is het Dierendag, maar ook Eet-geen-dierendagEet Geen Dieren Dag is een initiatief van Wakker Dier om aandacht te besteden aan dieren in de bio-industrie. We schenken op Dierendag namelijk wel aandacht aan onze huisdieren, maar de dieren in de bio-industrie worden vaak vergeten. Een manier om hier zelf bij stil te staan is dus om vandaag geen vlees op tafel te zetten.

Hartig en zoet

Om je te inspireren voor het klaarmaken van een vegetarische maaltijd, heb ik een recept voor een hartige taart met witlof, tijm en honing. Een bijzonder lekkere combinatie. Het witlofseizoen is weer van start gegaan, dus je kunt het naar hartelust weer verkrijgen. Ook al denk je misschien bij witlof dat het niet je favoriete groente is, probeer het eens uit in deze combinatie. Vanwege het zoete karakter van de honing in combinatie met de tijm, ben jij straks ook om!

Je maakt het deeg natuurlijk zelf en hierbij kun je kiezen voor verschillende soorten meel. Zo kreeg ik laatst de tip dat je het deeg bijvoorbeeld ook heel goed kunt maken met rijstmeel. De taart is voor vier tot zes personen.

Ingrediënten vegetarische witloftaart

Voor het deeg:

  • 250 gram (volkoren)bloem
  • 120 ml water
  • 60 ml olijfolie
  • zout

Voor de vulling:

  • 4 stronken witlof
  • 1 x hartige taartdeeg
  • 250 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels tijm
  • zout, peper

Bereiding vegetarische witloftaart

Dit deeg is met verschillende soorten meel te maken. Bijvoorbeeld volkorenmeel, rijstmeel, of een mix van maïsmeel (polenta) en bloem. Naar smaak kun je gedroogde kruiden door het deeg mengen (bij dit recept kun je dan het beste kiezen voor verse of gedroogde tijm).
Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen (of een vork) tot een deegbal. Zet dit vervolgens minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak het deeg plat met de deegroller en leg in een ingevette taartvorm. Prik de taart op verschillende plekken licht in met een vorm en zet ongeveer 15 minuten in de oven. Als je niet wilt dat het gaat bubbelen, leg er dan bakpapier op met daarop gedroogde peulvruchten – dit heet blind bakken.

In de tijd dat de bodem in de oven staat, kun je de vulling van de taart voorbereiden.
Snijd de witlof in kleine stukjes, spoel af in een vergiet en laat heel goed uitlekken. Het is belangrijk dat de witlof daarna wel heel goed droog is. Omdat je de witlof rauw gebruikt in de taart, komt er tijdens het bakken nog water vrij. Hierdoor kan het langer duren voor de taart goed gestold is.

Maak een mengsel van slagroom, eieren, honing, tijm, zout en peper. Haal na een kwartier het taartdeeg uit de oven en leg de witlof op het deeg. Giet daarna het eimengsel over de witlof.

Zet de taart nu nog ongeveer 30 minuten in de oven. De taart is klaar als het mengsel gestold is en de bodem lichtbruin gekleurd.

Eet smakelijk en denk tijdens het eten aan al het dierenleed wat je hiermee bespaart!

Dit is een recept uit Natuurlijk! Eten! van Irene van Gent. Dit kookboek bestaat voor 70% uit vegetarische recepten. Ideaal dus als je minder vlees wilt eten. Verkrijgbaar als paperback en ebook.
Wat maak jij graag klaar met witlof?
Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Liesbeth
Door

Liesbeth

op 04 Oct 2012

witlofsalade met appel, eventueel (wal)noten, en een zelfgemaakte honing/mosterddressing.... Mijn collega's zijn er gek op. Volgens mij de ultieme boost tegen de herfst- en winterkwaaltjes!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 04 Oct 2012

Ja, dat is ook heel erg lekker!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading