datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Vergeet even alle december stress en eet jezelf gelukkig! 7 Voedingstips
14 december 2015 
5 min. leestijd

Vergeet even alle december stress en eet jezelf gelukkig! 7 Voedingstips

Gelukkig zijn heeft niet alleen te maken met de omstandigheden om je heen. Gelukkig zijn zit ook in jezelf. Als je mentaal gezond bent, sterk in je schoenen staat en weet hoe je kunt genieten van alles om je heen, voel je je gelukkiger. Mentale gezondheid hangt nauw samen met je lichamelijke gezondheid. En beiden worden beïnvloed door wat je eet. Zo blijkt uit onderzoeken dat mensen die gezond eten, minder kans hebben op depressie. Maar waarom? En waar moet je op letten als je jezelf gelukkig wilt eten?

1. Geluk en je hersenen

Om te begrijpen wat eten kan doen voor je geluksgevoel, moet je eerst iets weten van de manier waarop geluksgevoel in de hersenen ontstaat. Dat hangt voor een heel groot deel samen met de hoeveelheid neurotransmitters in je hersenen; stoffen die signalen tussen zenuwcellen doorgeven of juist blokkeren. Sommige daarvan staan echt bekend als geluksstoffen: dopamine en endorfine. Deze stoffen komen vrij als je dingen doet waar je blij van wordt. Dopamine speelt bovendien een belangrijke rol bij verslaving; cafeïne, cocaïne en alcohol blijken de aanmaak van dopamine te stimuleren, waardoor je je extra goed gaat voelen. Ook door sporten wordt de aanmaak van dopamine en endorfine gestimuleerd. Daarom is het, juist als je je somber voelt, goed om te gaan sporten. Ook serotonine speelt een rol bij geluk. Serotonine wordt gemaakt met behulp van koolhydraten. Veel antidepressiva versterken de werking van serotonine in de hersenen, om daardoor depressieve gevoelens tegen te gaan. Om je gelukkig te voelen is het dus belangrijk dat je voldoende van deze neurotransmitters in je hersenen krijgt.

2. Suiker

Je zou dus denken dat het goed is om veel suikers en granen te eten, omdat daar koolhydraten in zitten die de aanmaak van serotonine stimuleren. Toch blijken suikers juist vaak een negatief effect op je geluksgevoel te hebben, doordat je darmen koolhydraten omzetten in glucose, wat in het bloed wordt opgenomen. In reactie daarop maakt je lichaam insuline aan, om de glucose op te slaan in de lever en de spieren. Dit veroorzaakt een snelle daling van de bloedsuikerspiegel, die daardoor tijdelijk te laag wordt, en vermoeidheid, hoofdpijn en concentratievermindering tot gevolg kan hebben. Dat is nu juist wat je wilt vermijden!

Het is goed om alleen koolhydraten te eten die langzaam door je lichaam worden opgenomen. Voorbeelden daarvan zijn peulvruchten, zilvervliesrijst en volkorengranen.

3. Vetten

Om je goed te voelen, heb je ook vetten nodig. Niet alle vetten zijn goed; het gaat hier specifiek over omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben je hersenen nodig, maar kun je niet zelf aanmaken. Ze zitten veel in bijvoorbeeld vis, schaal- en schelpdieren, olijfolie, zaden, pitten, noten en soja. Uit deze vetzuren worden stoffen gevormd die het geheugen stimuleren (EPA) en die de gevoeligheid voor neurotransmitters zoals serotonine en dopamine in de hersenen verbeteren (DHA). Omega-6-vetzuren, die in zonnebloemolie, mais en margarine zitten, moet je juist proberen te vermijden omdat daar stoffen uit gevormd kunnen worden die voor ontstekingen en celafbraak kunnen zorgen. Daar ga je je dus juist niet beter van voelen.

4. Eiwitten

Eiwitten zijn ook van essentieel belang voor je hersenen en krijg je vrijwel automatisch genoeg binnen, tenzij je vegetariër bent. Behalve vlees bevatten noten en bonen bijvoorbeeld veel eiwitten. Eiwitten zijn in feite de bouwstenen van je hele lichaam: cellen bestaan uit eiwitten, alle processen in het lichaam kunnen plaatsvinden dankzij eiwitten en eiwitten zorgen voor de aanmaak van andere stoffen in het lichaam.

5. Vitamines en mineralen

Verder heb je voldoende vitamines en mineralen nodig. Sommige vitaminen helpen bij de afweer, terwijl mineralen nodig zijn voor de vorming van rode bloedcellen om zuurstof te transporteren (eiwitten) en het vormen van de juiste vitamines (foliumzuur).

Eenzijdige voeding kan leiden tot een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen. Veel mensen lossen dat op met behulp van vitaminesupplementen. Eigenlijk kun je dat beter niet doen: verander liever je voedingspatroon zodat je voldoende gevarieerd eet. Dan krijg je niet alleen genoeg vitamine en mineralen binnen, maar ook voldoende eiwitten, vetten en de juiste koolhydraten.

6. Vermijden van stoffen

Er zijn ook stoffen die je beter kunt vermijden, zoals het voorgenoemde omega-6, en teveel suikers. Ook schadelijke stoffen zoals alcohol en cafeïne kun je beter vermijden, net als stoffen met teveel toegevoegde ingrediënten zoals bepaalde E-nummers. Sommige E-nummers nemen de plek in je lichaam in van gezonde voedingsstoffen, zonder dat ze hetzelfde effect in het lichaam hebben. Anderen vragen veel energie van je lichaam om verwijderd te worden of hopen zich op.

7. Gezonde leefstijl

Kortom, om gelukkig te worden, moet je ook goed voor je lichaam zorgen. Door gezond te eten, maar ook door genoeg te bewegen. Probeer ook te genieten. Het kan heel ontspannend werken om een tijdje in de keuken te staan en een lekkere maaltijd te koken. Geniet vervolgens intens tijdens het opeten.

Vergeet even alle stress en eet jezelf gelukkig. Dat verdien jij en dat verdient je lichaam. Bovenstaande tips kregen wij van Miss Natural partner Sonnevelt.

Sonnevelt is Beste Opleider van Nederland

Sonnevelt is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland! Dit jaar in de categorie ‘Persoonlijke effectiviteit’. Deze titel werd donderdagavond 10 december 2015 bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de prestigieuze awards voor opleidingsinstituten. De titel ‘Beste Opleider van Nederland’ is een publieksprijs die opleiders alleen kunnen ontvangen op basis van de beoordeling van eigen studenten.

De verkiezing ‘Beste Opleider van Nederland’ werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Opleidingsvergelijkingssite Springest, Klantenvertellen.nl en hotelketen Princess Hotel Collection bundelden hun krachten om de verkiezing mogelijk te maken. Verdeeld over 9 categorieën streden ruim 400 opleiders om de titel “Beste Opleider van Nederland 2015″. Ruim 10.000 studenten brachten hun stem uit en beoordeelden de opleidingsinstituten op punten als tevredenheid, deskundigheid en niveau. Vorig jaar won sonnevelt de titel Beste Opleider van Nederland 2014.

opleiding natuurvoedingsadviseur

Wil je meer weten over een voeding en een vitale levensstijl? Kijk dan op Sonnevelt.nl of kom naar onze open dag op 17 januari 2016.


#1. Masterclass ‘Psychologie van succes’
t.w.v. €167,- van Sonnevelt Opleidingen

Sonnevelt verzorgt opleidingen, masterclasses en workshops op het gebied van vitaliteit en gezonde levensstijl. Speciaal voor Miss Natural leden is er in februari 2016 (exacte datum en locatie volgt nog) de Masterclass ‘Psychologie van succes’.

In de Masterclass ga je het volgende ontdekken:

  • Welke 3 manieren er zijn om hardnekkige gedragspatronen te veranderen.
  • Hoe je de motivatie kunt vinden, bij jezelf (en anderen), om in beweging te komen.
  • De 7 factoren die van invloed zijn op duurzaam zelfvertrouwen.
  • 2 eenvoudige methodes om je drijfveren en passie te ontdekken.
  • 3 stappen om succes beperkende factoren te doorbreken.
  • Wat het verschil is tussen wilskracht en discipline.
  • Hoe je negatieve ervaringen uit het verleden definitief achter je kunt laten.
  • Een super effectieve techniek om stemmingen en emoties positief te beïnvloeden.

Miss Natural Lucky Members ontvangen GRATIS het natuurlijk kerstpakket met daarin een toegangskaart van Sonnevelt voor de Masterclass ‘Psychologie van succes’ t.w.v. € 167,- gegeven door Albert Sonnevelt.

Hoe leg jij de link tussen eten en geluk?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading