Verschil tussen boter en margarine

Ken jij het verschil tussen boter en margarine? Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat beiden dezelfde hoeveelheid aan calorieën hebben. Omdat ik nooit boter op mijn brood smeerde heb ik mij hier in het verleden nooit echt in verdiept. Pas na de geboorte van mijn tweeling ben ik daar meer over gaan lezen omdat ze bij het consultatiebureau adviseerde om vetstoffen aan de voeding toe te dienen.

De een zijn dood, smeert de ander op z'n brood


Zo las ik dat margarine oorspronkelijk is gemaakt om kalkoenen vet te mesten. Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.

Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Dat is toch niet te geloven? Gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is het nieuwe product voor de verkoop.

Boter heeft vele gezondheidsvoordelen


Boter heeft een iets hogere hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine. Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogt het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter. Het eten van boter verhoogt de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.

Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkele en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd. Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen. Nog een verschil. Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine nog geen 100 jaar bestaat.

De nadelen van margarine


  • Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren
  • Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de kransslagaders
  • Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose
  • Vervijfvoudigt de kans op kanker
  • Verlaagt de kwaliteit van moedermelk
  • Ondermijnt het immuunsysteem
  • Verlaagt de insuline respons

Margarine is bijna plastic


Wat bedoel je hoor ik je denken? Dit is inderdaad een zeer opvallend en beangstigend feit. De samenstelling van margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingrediënten die ook in verf zitten.

Deze factor alleen al was voor mij genoeg om margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor de rest van mijn leven. Gehydrogeneerd wil zeggen: bewerken van de moleculaire structuur en/of samenstelling.

Neem thuis de proef op de som


Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren: Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch al wat, niet? Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft. Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden.

Waarom? Omdat het bijna plastic is. Zou jij je Tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Nee toch? Geef mij maar roomboter en dan het liefst biologische roomboter. De gangbare roomboter kan namelijk ook allerlei niet gezonde stoffen bevatten. Nooit at ik boter op mijn brood, ik vond het gewoon niet lekker. Nu ben ik gek op roomboter! Zal dan toch wel aan de smaak gelegen hebben, die verraad veel!

Als je geen boter wilt of kunt eten, omdat je voedselovergevoelig bent, boter niet lust of veganistisch eet, kun je heel goed biologische margarine of halvarine nemen. Hier zit in: water, plantaardige oliën en vetten, waarvan 65% zonnebloemolie, natriumalginaat, zout, wortelsap, natuurlijk aroma, citroenzuur, vitamine A en D2. Transvetzuren kleiner dan 1 g per 100 gr.

Lees ook het artikel "Margarine is plastic boter".
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!