Biologisch eten

dafdaff

 

Hebben biologische producten een hogere voedingswaarde?


Biologische groente en fruit zijn meestal beter, maar dat betekent niet automatisch, dat ze ook veel meer mineralen bevatten. Biologische landbouw betekent, dat er twee à drie jaar lang geen kunstmatige giftige meststoffen zijn gebruikt. Dit beschermt de consument en de boer tegen potentiële oorzaken van kanker, maar het label ‘biologisch’ biedt geen enkele garantie, dat het voedsel op mineraalrijke grond is verbouwd.

Als de grond, waarop gewassen worden verbouwd, jarenlang met NPK-mest is bewerkt voordat er werd overgestapt op de biologische landbouw vertoont het voedsel, dat van die grond afkomstig is nog steeds een gebrek aan mineralen. De concentraties van een aantal belangrijke voedingsstoffen in biologische producten zijn gemiddeld nog steeds ongeveer 75 procent te laag. Aan de lucht gedroogde dierlijke mest helpt op biologische boerderijen, tenminste als de dieren met gras in plaats van met granen zijn gevoerd, of wanneer de dieren afkomstig zijn uit de VS of een ander land, waar toevoeging van alle belangrijke mineralen aan dierenvoer verplicht is. Ondanks het feit, dat er meer dan veertig studies zijn over dit onderwerp blijft het moeilijk om de resultaten te vergelijken. Dat heeft ermee te maken, dat de parameters van de studies sterk verschillen. Zo wordt er in het ene onderzoek biologisch versus conventioneel geproduceerd voedsel vergeleken en in een andere studie specifieke landbouwmethoden. Wie biologische producten gebruikt, kan om andere redenen gezonder zijn. Het is mogelijk, dat biologische producten op een andere manier worden opgeslagen en zelfs weerverschillen kunnen invloed hebben op het gehalte voedingsstoffen in voedingsmiddelen.

Desondanks is er wel sprake van een duidelijke trend: biologische producten hebben een hogere voedingswaarde. Uit één studie bleek, dat biologisch fruit en groente beter is dan wat we normaal gesproken in de supermarkt kopen. De analyse wees
uit, dat biologisch voedsel tot vier keer meer sporenelementen bevat, dertien keer meer selenium en twintig keer meer calcium en mangaan dan supermarktvoedsel. Bovendien bevat biologisch voedsel veertig procent minder aluminium, 29 procent minder cadmium, 25 procent minder lood en 28 procent minder rubidium, allemaal elementen, die in verband
worden.
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!