Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

Calcium

Calcium in broccoliCalcium is het meest voorkomende mineraal in je lichaam en ruim 90% is te vinden in botten en tanden. Ook is calcium nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder onder andere betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.

Waar zit het in?

Calcium komt voor in melk, kaas en andere zuivelproducten. Daarnaast in noten, peulvruchten, groene bladgroenten, broccoli en wortelgroenten. Ook zijn zalm, sardines en tofu een bron van calcium.

Naam Calcium
Wetenschappelijke naam Calcium atoomnummer 20
Ook bekend als Ca- carbonaat, gluconaat, citraat, dolomiet, oesterkalk, chelaat
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 1.000 – 1.200 mg
Orthomoleculaire dosis 500 – 1.500 mg


Osteoporose

Calcium suppletie is in tal van studies effectief gebleken tegen osteoporose (botontkalking). Bij vrouwen boven de 40 en voor de menopauze blijkt calcium suppletie de afname van botdichtheid af te remmen. Na de menopauze blijken calciumsuplementen de eerste 5 jaar niet veel effect te hebben op botverlies. Dit komt omdat de oestrogeenspiegel sterk daalt, als gevolg hiervan stijgt de calciumspiegel in het bloed en neemt de calciumopname uit de voeding af. Na deze 5 jaar heeft calciumsuppletie een significant effect (tot 50% minder afbraak) op de verdere afname van het botweefsel. Het merendeel van de studies laat zien dat de beste effecten te zien zijn indien er gelijktijdig met calcium ook vitamine D gebruikt worden.

Comment Section

2 reacties op “Calcium


Door monique op 19 augustus 2014

Zit in biogarde yohurt en kwark evenveel calcium als in melk. In welk fruit en bladgroenten, wortelgroenten enz. zit het meeste calcium.


Door steven op 21 december 2014

Ja, daarin zit evenveel calcium als melk.
Qua fruit zit er vooral veel in sinaasappels, grapefruits en kiwi’s en ook in gedroogde vruchten zoals vijgen en abrikozen. In het geval van fruit mag er bij opgemerkt worden dat het meeste calcium in citrusvruchten vooral in de ‘pitjes’ zit: de pitjes van citroenen en sinaasappels dus niet weggooien maar goed fijnkauwen en opeten!

In groenten zit het meeste in boerenkool, palmkool, chinese kool, rammenas, koolrabi, koolraap, knolselderij, bleekselderij, paksoi.
Verder ook aardig veel in venkelknol, schorseneren en pastinaken. In wortels zit minder, en in groenten zoals pompoenen, tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s zit maar een beetje.
Daarnaast zit in groene bladgroenten zoals spinazie, snijbiet en postelein ook een grote hoeveelheid, alleen neem je hiervan niet veel op vanwege het aanwezige oxaalzuur (dat zorgt er ook voor dat je ruwe tanden krijgt na het eten ervan). Je kunt dit deels neutraliseren door wat krijt of calcium van zuivel (paar lepels yoghurt, zure room of wat melk) over de groenten te schenken en het dan door elkaar te roeren.

Verder zit in biologisch geteelde groenten meestal meer calcium en ook andere mineralen dan de conventionele groenten die uit de supermarkt komen, maar dit is uiteraard ook afhankelijk van de bodemgesteldheid en de aanwezige mineralen in de grond. In kalkrijke gronden zit er meer kalk in, maar misschien weer minder magnesium.

Daarbij mag ook opgemerkt worden dat calcium uit zuivel minder goed wordt opgenomen door het lichaam dan calcium uit groenten. Maar hoeveel die opnamepercentages van elkaar verschillen is erg onduidelijk. Het Voedingscentrum beweert bij hoog en laag dat calciumcarbonaat uit zuivel uitstekend wordt opgenomen en dat je bij het staken van zuivelinname je kans op osteoporose vergroot, terwijl anderen zeggen dat de calcium uit zuivel juist zeer slecht wordt opgenomen. Wie spreekt nu de waarheid?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.