Vitamine B

Vitamine BVitamine B bestaat uit meerdere soorten vitamines. Ze worden ook wel vitamine B-complex genoemd.  Evenals de vitamine C is vitamine B een in water oplosbare vitamine. Ze spelen een belangrijke rol in de stofwisseling in de cellen van ons lichaam. Doordat ze helpen bij o.a. de verbranding van koolhydraten in ons lichaam, zorgen ze voor energie! Voldoende energie zorgt ervoor dat jij alle dingen kunt doen die je moet doen!

Soorten B-vitamines


De verschillende vitamines zijn B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Per vitaminesoort vindt je de Latijnse benaming, de voedingsmiddelen waarin je de vitamines voornamelijk kunt vinden en waarvoor je deze vitamines nodig hebt.

B1 (thiamine)


Bronnen: vlees, (volkoren) graanproducten, aardappels, brood en groenten
Nodig voor: verbranding van koolhydraten om ons lichaam van energie te voorzien

B2 (riboflavine)


Bronnen: zuivel, vlees (waren), graanproducten, groente en fruit
Nodig voor: B2 zorgt dat we energie uit onze voedingsstoffen halen en zorgt voor gezonde haren

B3 (niacine of nicotinamide)


Bronnen: vlees, vis, volkoren graanproducten, pinda’s, groenten en aardappelen
Nodig voor: verbranding van voedingsstoffen om ons lichaam van energie te voorzien

B5 (pantotheenzuur)


Bronnen: bijna alle voedingsmiddelen
Nodig voor: verbranding van voedingsstoffen om ons lichaam van energie te voorzien

B6 (pyridoxine)


Bronnen: aardappelen, peulvruchten, volkoren graanproducten, dooier van eieren, vis en orgaanvlees (lever)
Nodig voor: voldoende weerstand en helpt bij de spijsvertering en het speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen

B8 (biotine)


Bronnen: eieren, melk en noten en pinda’s
Nodig voor: gezond haar en een gezonde huid, verbranding van voedingsstoffen om ons lichaam van energie te voorzien

B11 (foliumzuur)


Bronnen: bladgroenten (folium = blad),  volkoren graanproducten en ook onze eigen darmbacteriën maken foliumzuur aan
Nodig voor: de aanmaak van rode bloedcellen en verlaagt het risico op een ‘open ruggetje’ bij het ongeboren kind

B12 (cobalamine)


Bronnen: (orgaan) vlees, vis, eieren, melk en kaas; eigenlijk voornamelijk dierlijke producten
Nodig voor: de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van de zenuwcellen

Belangrijke functies van vitamine B


Je ziet dat alle vormen van de B-vitamines een belangrijke functie vervullen in ons lichaam. Van de aanmaak van rode bloedcellen tot het verhogen van onze weerstand, van het verbranden van koolhydraten om ons lichaam van energie te voorzien tot het voorkomen van geboorteafwijkingen bij het ongeboren kind.

Tekort of teveel aan vitamine B?


Per B-vitamine bestaan richtlijnen voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen. Dit kun je heel gemakkelijk via het internet nalezen of vinden op de producten die je in de winkel koopt. Van alle vitamines kun je een tekort of teveel binnen krijgen. Per vitamine kun je dit merken aan verschillende symptomen, bijvoorbeeld vermoeidheid of doffe huid in geval van een tekort. Het duurt altijd enige tijd voor je de symptomen herkent als zijnde een gevolg van een vitamine tekort. Wil je hierover meer lezen, kijk dan eens op de site van het Vitamine Bureau voor meer informatie. Ook een teveel kan leiden tot bepaalde symptomen. Het kan ook zo zijn dat je lichaam dit in sommige gevallen zelf opvangt, bijvoorbeeld in geval van een teveel aan vitamine B12.

Goed uitgebalanceerde voeding


Als je gevarieerd eet, heb je de grootste kans dat je van alle voedingsmiddelen de juiste dingen binnenkrijgt, zo ook de B-vitamines. Gevarieerde voeding bestaat dan ook voornamelijk uit: groenten en fruit, (volkoren) graanproducten en zuivel. Als je een gezond voedingspatroon hebt, waarbij je vooral verse producten gebruikt, kun je spreken van een goed uitgebalanceerde voeding.

En mocht het geval zich voordien dat je een tekort hebt aan een of meerdere B-vitamines, ga dan vooral niet zelf experimenteren met voedingssupplementen. Ga naar een orthomoleculair of natuurarts of therapeut, bespreek je kwalen of verschijnselen. Je kunt eventueel aangeven dat je vermoedt dat je een tekort aan bepaalde vitamines hebt. Een professional zal de symptomen kunnen herkennen en je verder helpen.

Feit of fabel


Producten worden vaak uitgerust met extra vitamines om ze zogenaamd ‘gezonder’ te maken. Het is een fabeltje dat dit ook gezondere producten worden. Gezonde producten bevatten van nature al vitamines en mineralen. Als die eraan toegevoegd worden kun je ervan uitgaan dat ze een ongezond product als gezond op de markt willen zetten. En dat lukt ze helaas behoorlijk goed. Als je zorgt voor voldoende variatie in je voeding en zoveel mogelijk vers en onbewerkt eet, heb je deze producten met extra toegevoegde vitamines al helemaal niet nodig. Mocht je bijvoorbeeld veganist zijn (je eet dan geen dierlijke producten), dan kun je wel wat extra vitamine B12 gebruiken. Een supplement met extra B12 kan je dan helpen.

Probeer dus zo veel mogelijk vers en gevarieerd te eten. Je kunt uiteraard altijd een multivitamine nemen om te zorgen dat je zeker voldoende binnenkrijgt.

Lukt het jou om voldoende verse producten te eten, om zo voldoende B-vitamines binnen te krijgen?

natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!