datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wat te doen als jij de enige Miss Natural bent in huis?
08 februari 2014 
4 min. leestijd

Wat te doen als jij de enige Miss Natural bent in huis?

“Wat een werk!”, “Daar heb ik geen tijd voor!”, “Ik ga echt niet apart koken!”, “Wat een gedoe!”. Geregeld hoor ik om me heen deze uitspraken als ik vertel dat ik gewoon voor mezelf apart kook en daarnaast voor mijn gezin kook. In het begin was het inderdaad tijdrovend, omdat je de recepten nog niet allemaal kent en de ingrediënten. Maar intussen ben ik het zo gewend en staan beide maaltijden meestal tegelijk op tafel. Ben jij ook de enige Miss Natural binnen jouw huishouden? Dan heb ik een aantal praktische tips voor je.

Bewust eten in mijn gezin

In mijn gezin eten we zoveel mogelijk bewust en gezond. Ik kook vrijwel zonder e-nummers en zorg voor voldoende variatie, maar toch krijg ik het nog niet helemaal natuurlijk voor de rest. Logisch ook: als je al jaren iets gewend bent, kun je dat niet zomaar veranderen. Mijn oudste dochter is helemaal in de ban van de suiker en die roept overal waar ze maar kan dat het ongezond is. En mijn zoontje kun je alles voorzetten wat betreft bio en natuurlijk (buiten de noten, zaden en muesli) en die roept dan vol trots steeds: “Mama, dat is gezond, hé?”. Manlief is sinds een tijdje bijna frisdrankloos en neemt nu water met en zonder koolzuur. Rauwkost eet hij niet graag, maar als ik er sandwiches mee maak dan weer wel. Het zijn allemaal kleine stapjes in de goede richting.

Het belang van goede voeding

In de loop der tijd ben ik er zelf achter gekomen dat natuurlijk gezonde voeding voor mij beter is. Ik voel mij er veel beter bij en merk het meteen als er iets in het eten zit, wat ik normaal niet gewend ben. Omdat ik veel hardloop is het voor mezelf ook erg belangrijk dat ik de juiste voeding eet, want dat merk ik meteen aan mijn prestaties. Na een weekje vakantie bijvoorbeeld, viel de eerste loop zo verschrikkelijk tegen en ik had heel erg last van kramp en dat heb ik normaal nooit.

Apart koken

Ik kook vrijwel altijd voor mij apart. Met een goede planning is dat goed te doen en het voordeel is dat je vaak voor 2 dagen klaar bent als je bijvoorbeeld een ovenschotel maakt. Ik neem ook wel eens restjes mee naar mijn werk, zo gaat toch alles op en gooi ik niets weg. Omdat ik meestal alles zelf kook heb ik geen aparte plek voor mijn ingrediënten die de rest niet eet. Maar als je partner ook kookt, zorg dan dat er duidelijk op staat wat het is en gebruik bijvoorbeeld 1 keukenkastje voor je ‘eigen’ spulletjes.

Tips voor Miss Naturals binnen een minder natuurlijk gezin

Om goed voor jezelf te zorgen als je de enige Miss Natural bent thuis geef ik je een aantal praktische tips die ik in de loop der tijd heb ontdekt.

  • Het is belangrijk dat je een beeld hebt van je week, zodat je goed kunt plannen.
  • Je hebt iets meer tijd nodig in de voorbereiding, zoals de groenten schoonmaken en snijden. Zelf begin in aan mijn eten als de aardappelen voor de rest op staan. Dan snijd ik de groenten en andere dingen. In de wok is alles snel klaar en dan moet je even afstemmen op de rest wat je kookt dat je ongeveer gelijk klaar bent. Met ovengerechten en andere maaltijden geldt dat natuurlijk ook.
  • Snijd groenten voor 2 dagen voor (als de soort het toe laat). Zo heb je de tweede dag iets minder werk. Je kunt ook voor kiezen voor de groentemixen die al voorgesneden zijn, maar dat is in verhouding duurder en niet altijd even gezond.
  • Doe aan meal prepping (hier en hier kun je er meer over lezen) en vries maaltijden in, die je dan ’s morgens uit de vriezer haalt en ’s avonds opwarmt. Dat kan natuurlijk ook voor je lunch.
  • Heb je een vriendin die ook zo bewust leeft en kookt, dan is het een leuk idee om als jullie in de buurt wonen, om de beurt te  koken. Zo is het voor beiden steeds een verassing wat je eet en wellicht leer je zo nog meer andere producten kennen.
  • Plan een kookdag. In het weekend ben ik altijd in de weer dan maak ik mueslikoeken of -reepjes, broodjes en bereid ik eten voor, voor zover dat gaat. Ik merk het meteen als ik geen tijd heb gehad, want dat mis ik de tussendoortjes in de loop van de week. Dit los ik dan meestal op door noten te nemen of gedroogd fruit.
  • Een groot voordeel is, als je kinderen hebt en een nieuwsgierige partner, dat ze uiteindelijk toch wel gaan proeven wat je eigenlijk eet en dat dan de reacties vaak positief zijn. Wat je gezin lekker vindt kun je dus gewoon inplannen om samen te eten.
  • Ook met de boodschappen let ik goed op wat ik koop en zet ze dat ook gewoon voor, want als er niets anders is kunnen ze ook niets anders kiezen. En ook dat werpt zijn vruchten af sinds ik dat doe.

Laat je niet kennen

Je krijgt misschien wel eens reacties uit je omgeving mensen die het allemaal maar ‘onnozel’ vinden, of het vies vinden wat je eet en daar weer allemaal theorieën op los laten. Ik laat ze dan maar vertellen en denk er het mijne van. Je staat zelf voor je gezonde voeding en wat anderen doen, moeten ze zelf weten.

Zoals al vaker is terug gekomen in artikelen op deze site is dat je je niet moet laten beïnvloeden door wat anderen zeggen maar kies voor je eigen levensstijl. Het zal af en toe passen en meten zijn, maar uiteindelijk krijg je vanzelf de routine in de bereidingen en dergelijke. En wie weet is in de toekomst je gezin of partner net zo Natural als jij!

Ben jij de enige Miss Natural binnen jouw gezin?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Daisy
Door

Daisy

op 08 Feb 2014

Ik voel me een beetje aangesproken. Ik ben de enige thuis die een gezond dieet volgt en dat was in het begin ook best lastig. Vooral omdat ik thuis woon en mijn aparte boodschappenlijstje vaak aan mijn moeder door moest geven (zelf niet altijd in staat om boodschappen te doen). Toen ik begon verklaarden veel mij voor gek, maar nu schrikken ze nergens meer van. Zelfs niet dat ik bij praktisch alles graag avocado eet.. Ik heb mijn moeder een aantal recepten geleerd, bijvoorbeeld voor eeb gezonde tomatensaus en als zij dit maakt eet ik er gewoon iets anders bij dan pasta. Ik stel ook vaak voor bepaalde recepten uit te proberen waarvan ik denk dat iedereen het kan waarderen, natuurlijk kook ik dan. Verder kijk ik gewoon wat mijn moeder kookt en voeg ik daar dingen aan toe. Ik heb ook groentepaketten in de vriezer, omdat ik vaak weinig nodig heb, dus een hele lading wortelen, bloemkool, prei, etc. snijden, verdelen en invriezen. Ideaal voor sauzen en soepen. Hetzelfde met kleine porties rundergehakt in kipfilet. Ik kan er altijd wel iets mee verzinnen. Gelukkig begin ik zo langzamerhand een positief effect op de familie te hebben, ze geloven wat ik zeg, maar vinden het teveel gedoe om na te leven. Kleine veranderingen worden wel doorgevoerd, zoals het gebruik van kokosolie. Best een lang verhaal, dan hou ik nu maar op :)

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 11 Feb 2014

Bedankt voor het delen van jouw verhaal Daisy, je bent goed bezig!

Sytske Barkhuis
Door

Sytske Barkhuis

op 10 Feb 2014

Ik eet volgens de richtlijnen van 'goede voedselcombinaties'. Dit houdt in dat ik geen zetmeelrijke producten (brood, rijst, pasta, aardappelen) combineer met eiwitrijke producten (eieren, kip, vis, noten). Mijn echtgenoot kookt de warme maaltijd en dan simpel volgens het recept dat ik voor hem klaar leg. Alle recepten zijn suikervrij en zo goed als E-nummervrij. Als hij, voor zichzelf, pasta wil toevoegen aan de eiwitmaaltijd of vlees aan de zetmeelmaaltijd kan hij gewoon zijn gang gaan.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 11 Feb 2014

Goed geregeld zo lijkt mij!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 11 Feb 2014

Graag geef ik ook mijn mening over het dubbel koken voor het gezin. In de eerste plaats denk ik dat, in de meeste gevallen de man (en kinderen), heel erg blij mag zijn als er überhaupt voor hem gekookt wordt en dat dit ook nog eens voor zijn neus gezet wordt... ja dit is echte luxe!!! Ik kan mij dan ook heel erg storen aan die mannen die dan moeilijk gaan lopen doen als hun Miss Natural een geweldige gezonde maaltijd voorschotelt! Of nog erger dat er gezinnen zijn waar om gezondheidsredenen bepaalde voedingsstoffen vermeden moeten worden en de ene persoon dan helemaal apart moet eten, dit kan toch anders? Een beetje rekening met elkaar houden, beetje geven en nemen! Dus wil je iets anders eten dan Miss Natural voor je maakt... kook dan lekker zelf! En anders.... vooral niet miauwen ;)

Marlene
Door

Marlene

op 10 Jul 2014

Mijn man heeft zich grotendeels aangepast bij mijn nieuwe lifestyle en eet alles wat ik opdien én hij vindt het nog lekker ook. Het enige wat hij nog wel wil is een stukje vlees en die maak ik dan ook wel voor hem klaar, mits het biologisch is, anders mag hij het zelf doen.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading