10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Wat zijn doorslaapproblemen en wat kun je eraan doen?
16 februari 2023 
1 min. leestijd

Wat zijn doorslaapproblemen en wat kun je eraan doen?

Tegenwoordig komen doorslaapproblemen bij veel mensen voor. We leven in een 24 uurs maatschappij en dat heeft soms consequenties voor onze nachtrust. Als je last hebt van doorslaapproblemen, word je meerdere keren ’s nachts een tijd wakker. Het hoeft niet te betekenen dat je ook slecht inslaapt. Je kunt namelijk prima kunnen inslapen, maar vervolgens steeds wakker worden ’s nachts. Hieronder bespreken we de oorzaken van doorslaapproblemen en wat je hieraan kunt doen.

Wat zijn de oorzaken van doorslaapproblemen

Er zijn veel verschillende oorzaken van doorslaapproblemen en vaak ontstaat dit onopgemerkt. Het kan onder andere ontstaan door stress, vaak moeten plassen, jonge kinderen, wisselend ritme door werk, piekeren of je zorgen maken, te warm of te koud, omgevingsgeluiden, dromen of je hebt een partner die snurkt. Dit zijn op zich ‘onschuldige’ dingen, maar als het consequent aanhoudt, kun je dus doorslaapproblemen ontwikkelen. De gevolgen zijn echter wel vervelend, dit zijn de symptomen: je bent lusteloos en je hebt nergens zin in, je bent prikkelbaar en moe, je hebt negatieve gedachten en een verminderde concentratie.

Waarom slaap je slecht?

Juist als je last hebt van doorslaapproblemen, ga je meer je best doen om te slapen. Je raakt gefrustreerd als je wakker ligt en daardoor duurt het nog langer voordat je in slaap valt. Een tip is om je niet gek te laten maken, maar om op je ademhaling te letten. Adem in en uit en denk nergens anders aan. De grootste reden waarom mensen slecht slapen is stress. Stress veroorzaakt veel slaapproblemen door het hormoon cortisol. Een persoon zonder stress wordt alert wakker dankzij het hormoon cortisol. De hoeveelheid van dit stofje neemt gedurende de dag steeds meer af, totdat het ’s avonds zo erg gedaald is dat je lekker kunt slapen. Een persoon die veel stress ervaart gedurende de dag, maakt de hele dag door cortisol aan. Dit is de reden waarom zij ’s avonds niet kunnen slapen, omdat de hoeveelheid van dit hormoon te hoog is.

Wat kun je doen aan doorslaapproblemen?

Allereerst hebben we wat praktische tips om een betere nachtrust te creëren. Het is belangrijk dat je niet te actief bent in de avond. Ga dus niet laat in de avond nog sporten, dit zorgt ervoor dat je je hyper voelt en daardoor kom je moeilijker in slaap. Bouw daarnaast de dag rustig af en kijk een uur of 2 voordat je naar bed gaat geen televisie meer en zit niet op je telefoon. Lees in plaats daarvan bijvoorbeeld een boek. Word je ’s nachts wakker, ga dan niet gefrustreerd piekeren, je kunt er dan beter even uitgaan om iets te doen. Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken, er bestaan namelijk natuurlijke slaapmiddelen. Deze bevatten allemaal natuurlijke ingrediënten die je kunnen helpen bij het beter in slaap vallen.

Wat doe jij om te kunnen doorslapen?


Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.