datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wat zijn E-nummers nou precies?
17 juni 2013 
2 min. leestijd

Wat zijn E-nummers nou precies?

E-nummers. Je ziet ze overal op verpakkingen van voedingsmiddelen in de supermarkt. Pak maar eens een voedingsproduct uit de schappen en kijk naar de ingrediëntenlijst. Daarin zie je allerlei E-nummers en andere moeilijke namen. En soms staan er alleen maar moeilijke namen en geen E-nummers op de verpakking. Betekent dit dan ook dat er geen E-nummers in dat product zitten? Nee, ook al staat in de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product geen E-nummer, dan kan het product nog wel E-nummers bevatten. Om wat meer duidelijkheid te geven over deze warboel, zal ik je proberen om antwoord te geven op de vraag: wat zijn E-nummers?

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn hulpstoffen die worden toegevoegd om de kwaliteit van voedingsmiddelen te ‘verbeteren’ door ze bijvoorbeeld meer kleur, smaak, glans of volume te geven. E-nummers zijn goedgekeurd door Europese Unie (EU). Maar wil dat ook zeggen dat ze veilig zijn en niet schadelijk voor onze gezondheid? Daarover zijn de meningen nogal verdeeld. E-nummers zouden veilig zijn omdat ze na onderzoek zijn goedgekeurd door de EU. Anderzijds zijn er steeds meer geluiden dat een groot aantal E-nummers helemaal niet zo veilig is. De veiligheid van E-nummers staat regelmatig ter discussie, onder andere van aspartaam en van smaakversterkers. Daarnaast is het ook nog zo dat er verschillende meningen zijn over welke E-nummers goed zijn en welke slecht. Kortom, de E-nummers zijn volop in beweging.

Verschillende benamingen

Een E-nummer heeft een gewone naam en een E-nummer. De smaakversterker E621 en mononatriumglutamaat bijvoorbeeld, zijn precies dezelfde stof. Fabrikanten mogen er zelf voor kiezen of ze een ingrediënt als E-nummer op de verpakking zetten of als naam van de stof. Zo kan een fabrikant de consument laten geloven dat zijn product geen E-nummers bevat en het een ‘natuurlijk’ product is, terwijl er bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst wel mononatriumglutamaat staat vermeld, wat dus E621 is. Dit is erg verwarrend en ook lastig als je voor een voedingspatroon wilt kiezen waar zo min mogelijk E-nummers in zitten.

Zijn alle E-nummers schadelijk?

In veel producten zitten E-nummers, met name in verpakte voedingsmiddelen. Als je veel van dat soort producten eet, krijg je ook veel E-nummers binnen. Dat heeft zeker een effect op je gezondheid, evenals de combinaties van bepaalde E-nummers. Omdat aan zoveel voedingsmiddelen verschillende E-nummers zijn toegevoegd, kun je E-nummers in allerlei denkbare combinaties binnenkrijgen.

Toch zijn niet alle E-nummers schadelijk. Er zijn ook E-nummers die veilig zijn. Helaas is de lijst van niet-schadelijke E-nummers korter dan de lijst van E-nummers die de gezondheid wel schaden. De hoeveelheid E-nummers is overigens zo groot, dat ze niet in een artikel samen zijn te vatten. Wel zijn er verschillende boeken verkrijgbaar over dit onderwerp, zoals het bekende ‘zwarte boekje’: Wat zit er in uw eten?.

Week zonder E-nummers

Ben je bekend met de gezondheidsrisico’s van E-nummers? Wil je makkelijk en gezond koken zonder E-nummers? En een start maken met natuurlijk eten? Doe dan mee met de Week zonder E-nummers!

E-nummers. We horen en lezen er steeds vaker over. Maar wat zijn E-numers nou precies? En hoe schadelijk zijn ze eigenlijk? Dat allemaal ontdek je in de Week zonder E-nummers van Miss Natural. De Week zonder E-nummers is voor iedereen die meer wil weten over het hoe en wat van E-nummers en lekker en makkelijk wil koken zonder al die schadelijke E-nummers. Deze week is dus voor jou, maar ook voor iedereen die je kent die nog met pakjes en zakjes kookt. Ken jij zo iemand? Laat haar of hem dan vooral weten dat ook zij gratis aan de Miss Natural Week zonder E-nummers kunnen deelnemen!

Tijdens deze week krijg je iedere dag een e-mail met informatie over schadelijke en niet schadelijke E-nummers en kun je genieten van heerlijke recepten.

Schrijf je nu in voor de Week zonder E-nummers >>>

Check jij productverpakkingen op E-nummers?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marcia
Door

Marcia

op 27 Sep 2013

Ik heb een e-nr check app op m'n telefoon... Top ding en snel.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading