10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Wil je dat je nieuwe levensstijl slaagt? Wees niet te streng!
07 november 2013 
3 min. leestijd

Wil je dat je nieuwe levensstijl slaagt? Wees niet te streng!

Wanneer je net begint met een nieuwe levensstijl, moet je natuurlijk een heleboel aanpassingen doen in je voeding en leefgewoonten. Ook de wekelijkse inkopen wordt een hele nieuwe opgave. Je moet immers alles lezen en je echt gaan verdiepen in de producten, want je wilt het natuurlijk allemaal volgens de ‘regels’ doen. Precies zoals het hoort… Of toch niet?

Voeding is een continue bewegende markt. Zo kunnen van de een op andere week de ingrediënten worden aangepast en producten die eerst wel goed waren zijn dan ineens fout volgens je nieuwe levensstijl. Helaas zag je het te laat, omdat je ervan uit ging dat het wel goed was en nu staat een ‘fout’ product in je kastje. Paniek! Want dat mag toch helemaal niet?

Gewoontes doorbreken

Als je al jaren dezelfde gewoontes hebt is het logisch dat je niet van de een op de andere dag alles rigoureus kunt veranderen. Mensen die op dieet gaan beginnen vaak super gemotiveerd en vallen uiteindelijk terug in hun oude gewoontes, omdat ze zoveel niet ‘mogen’. De beste oplossing is voor hen dan ook dat ze een moment in de week plannen waar ze wel eens aan de verleiding kunnen toegeven. Zo houd je een dieet langer vol en daarmee kun je uiteindelijk je dieet omzetten in een gezonde levensstijl, waar ook ruimte is voor verwenmomentjes.

Van dieet naar levensstijl

In eerdere artikelen van mij heb ik al aangegeven dat ik, net zoals velen, ook vaak diëten heb gevolgd en ik uiteindelijk stapsgewijs naar een gezonde levensstijl ben gegaan. Eerst de light producten de deur uit, daarna de E- familie van de smaakversterkers en tot op heden bereid ik zoveel mogelijk zelf met zo weinig mogelijk toevoegingen. Een paar goede kookboeken hebben mij daarbij goed op weg geholpen (de serie van Koken met Karin, zonder pakjes en zakjes) en uiteraard MissNatural.nl en Facebook, waar ik heel veel tips heb gelezen.

Je hoeft ook niet meteen alle ‘foute’ producten weg te gooien die je nog in de kastjes hebt staan , je kunt ze gewoon opmaken en gebruiken. Lees wel even goed wat erin zit en pas indien mogelijk het recept aan of voeg bij kant en klare dingen een heleboel groenten en rauwkost toe. Want het is ook weer zonde van het geld als je alles zomaar weg gooit. De volgende keer koop je dat dan uiteraard niet meer.

De 80/20 regel voor een geslaagde gezonde levensstijl

Wil je je nieuwe levensstijl laten slagen, wees dan niet te streng voor jezelf.

Gebruik de 80/20 regel:

  • 80% is gezond, voedzaam, zonder toevoegingen en suiker.
  • 20% is de ruimte waarin je lekker kunt genieten bijvoorbeeld een dagje naar de stad of een feestje, of met de kinderen naar een pretpark.

Zelf kies ik in de week een dag waar ik minder goed oplet dan de rest van de week , vaak is dat in het weekend. Zo kun je (als je dat wilt) toch meedoen zonder je schuldig te voelen.

Kies voor JOU!

Trek je ook niets aan van anderen en hun commentaar over je visie en levensstijl. Denk dan dat jij goed voor jezelf wilt zorgen en anderen moeten het zelf maar weten. Waarschijnlijk heb jij na je voedzame lunch geen ‘beroemde’ koolhydraatdip en werk je fris verder terwijl je collega’s in een middagdip zitten! Je lichaam is een geschenk en dat moet je goed verzorgen.

Ga ook niet extreem opletten als je een foutje maakt, bedenk dan dat je sowieso al heel goed bezig bent en je lichaam wel tegen een stootje (lees: verkeerde voeding) kan en het gewoon weer opruimt. Vergelijk je ook niet met andere Miss Naturals, want uiteindelijk heeft iedereen een andere mening over gezond leven. Persoonlijk vind ik mijn voeding het belangrijkste terwijl er anderen zijn die zelf hun haargel of tandpasta maken. Dat gaat voor mij te ver, maar ik heb wel respect voor degenen die het wel allemaal doen en kunnen.

Het belangrijkste is dat je jezelf goed voelt bij jouw gezonde levensstijl en je lekker in je vel zit. En ook dat je achter je eigen visie staat. Dan heb je de grootste kans om deze levensstijl voor de rest van je leven te volgen en je dus heerlijk te fit blijven voelen.

Heb jij moeite met de overgang naar een natuurlijke levensstijl?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Jolanda
Door

Jolanda

op 11 Nov 2013

He, zo'n blog had ik net even nodig! Soms ben ik ook inderdaad te streng voor mezelf ondanks dat ik het best wel goed doe (ook 10 kilo kwijt in 3 maanden bij 20 kilo overgewicht). En dan voel ik me weer schuldig, rotgevoel! Dankzij dit stukje voel ik me gelijk weer een stuk beter en gemotiveerder! Bedankt ;-)

Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 12 Nov 2013

Graag gedaan en denk bij een dipje dan ook altijd even hieraan terug ! groetjes Nicole

Irene
Door

Irene

op 11 Nov 2013

Hallo, Dank je wel voor dit stukje, altijd goed om te horen. Ik ben nu een paar maanden bezig met gezonde voeding en ben in deze periode nu al twee keer ziek geworden (eerst darmen, nu longen). Dat demotiveerd enorm, "waar doe ik het allemaal voor, het werkt toch niet + zal het wel niet goed doen". Goed om te herinneren dat elk beetje helpt.

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.