datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wat hebben zorgeloosheid en bewustzijn met elkaar te maken?
27 januari 2021 
4 min. leestijd

Wat hebben zorgeloosheid en bewustzijn met elkaar te maken?

Als ik mensen vertel dat ik ervan overtuigd ben dat iedereen een zorgeloos leven kan leiden, komen vaak direct de “Ja jij hebt makkelijk praten, want jij ….” vul maar in welke bijzondere gaven ik heb of welke talenten of hoe spiritueel ik ben etc. Daarmee willen mensen eigenlijk zeggen dat ik het beter heb of beter ben dan zij. Dat klopt natuurlijk niet. Ik ben een mens. Net als jij. Het verschil is wellicht dat ik heel bewust kies waar ik aandacht aan geef.

Zorgeloosheid

zorgeloosheidIk kan het nog sterker zeggen: “Ik vind dat een zorgeloos leven jouw geboorterecht is”. Wij hebben de neiging om het leven veel moeilijker te maken dan het is. Sommigen beweren zelfs dat het leven een strijd is. En dat is jammer. Ik zie velen lijden omdat ze zich zorgen maken.

Zorgen maken doe je als je op de toekomst gericht bent. Je maakt je immers nooit zorgen om wat er ooit gebeurd is in jouw leven of wat er nu gebeurt. Nu, op dit moment, zit je dit blog te lezen en heb je geen zorgen. Zodra je dit gelezen hebt, gaan jouw gedachten weer met je aan de haal en voor je het weet ben je je weer zorgen aan het maken. De kunst is om te genieten van wat er nu is en vertrouwen te hebben in de toekomst.

“Heb jij dan nooit zorgen?”, wordt mij soms gevraagd. Eigenlijk niet. Natuurlijk zijn er uitdagingen in mijn leven. Zo verblijf ik in het buitenland en moet voor een zakelijke afspraak in juni naar Nederland. Ik kan me dan afvragen: “Kom ik ooit nog terug, want officieel woon ik hier niet en dus behoort mijn terugkeer niet tot een essentiële trip”. Op dit moment is mijn verblijfland rood en dus niet vrij bereisbaar. 

Maak ik me daar zorgen over? Nee. Ik neem namelijk te zijner tijd een beslissing: of ik ga of ik ga niet. Bedenk dat je altijd een keuze hebt. Ook al denk je van niet. Als ik wel ga bedenk ik van te voren wat het scenario kan worden en stel me in op het ergste dat kan gebeuren. Namelijk, dat ik niet terugkan. Is dat erg? Nee, daar kom ik ook wel weer overheen. Dit proces heet planning en als je dat beheerst – ik noem het een kunst – dan is er zorgeloosheid.

Vertrouwen

zorgeloosheidVertrouwen hebben in de toekomst is een mooi uitgangspunt voor zorgeloosheid. Het komt zoals het komt. Vertrouwen heeft dus alles met acceptatie te maken. Vertrouwen doe je met je hart, niet met je hoofd. Wat er zich ook aandient in de toekomst, als je accepteert wat er is dan kun je ook vertrouwen hebben in jezelf. Jij kunt het aan. Wat er ook voor je voeten gegooid wordt.

Het is heel begrijpelijk dat als je kijkt naar de wereld waarin wij nu leven, je alle vertrouwen kwijtraakt. Vertrouwen heeft dan ook met jezelf te maken, niet met anderen. Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in mensen die ‘het voor het zeggen hebben’, zeg maar. Ik geloof ook dat niemand mij komt redden. Ik vertrouw op mezelf en daarom kan ik vertrouwen op wat er komen gaat. Vergeet niet dat jij jouw eigen schepper bent. Niets ten nadele van God maar jij bepaalt de wending in jouw leven.

“Maar ik heb toch geen invloed op wat mij overkomt?”,  denk je nu misschien. Dat klopt. Maar je hebt invloed op hoe je ermee omgaat. Wat jou overkomt, ligt buiten jouw controle. Jouw reactie erop, ligt binnen jouw controle. Maar daarvoor moet je wel zelf verantwoordelijkheid durven nemen. Leiding nemen over jouw eigen leven en geen slachtoffer worden van wat jou overkomt. Hoe meer je jouw innerlijke kracht kent, hoe meer vertrouwen je kunt opbouwen.

Bewustzijn

Bewustzijn heeft vele gezichten. Voor mij is bewustzijn in de eerste plaats bewust leven. Hierover heeft Claudia al een mooi blog geschreven. Wat je in en op je lichaam stopt, met wie je omgaat en hoe je jouw dagelijkse leven eruit ziet. Maar bewustzijn is ook welke informatie je binnen laat komen en wat je ermee doet. Ik ben een groot voorstander van het non-informatiedieet in combinatie met selectieve onwetendheid. Een hele mond vol maar ik leg je uit wat ik bedoel.

Non-informatiedieet

Hier kun je je wellicht iets bij voorstellen: het gaat erom welke informatie je tot je neemt. Er is zoveel; het is overweldigend. Ik heb zo’n tien jaar geleden mijn TV-abonnement opgezegd, daarvoor had ik al 20 jaar geen abonnement meer op een krant. Maar … daarmee ben je er nog niet. Want je hoeft je Facebook maar te openen en je hebt geen tv en krant meer nodig. Informatie word je – vaak in klare taal – door de strot geduwd. En zelfs als je het niet wil lezen, het staat al op je netvlies. Jij bepaalt namelijk niet wat er op jouw tijdlijn komt; dat doet Facebook. Wat jij wel bepaalt, is wie jij tot jouw Facebook-vrienden rekent. Ik ontvriend dagelijks en heb daar totaal geen moeite mee. Als je dat wel lastig vindt, kan je ook stoppen iemand te volgen.

Selectieve onwetendheid

zorgeloosheidIk doe regelmatig of ik gek ben. Want hoe meer mensen weten dat jij ergens veel van weet, hoe vaker ze bij je aankloppen. En voor je het weet, ben je niet meer bewust aan het leven. Dan ben je bezig iemand anders te helpen of zijn probleem aan het oplossen. Er is niets mis met een ander te helpen, ik doe het graag en veel, maar wel onder mijn voorwaarden en op mijn initiatief. Alleen dan ben je bewust aan het leven. Je bent dan proactief in plaats van reactief. En geloof me, je bent toch al genoeg reactief op een dag. Zorg dat je balans goed blijft voordat je een people pleaser wordt.

Zorgeloosheid en bewustzijn

Hoe hoger je bewustzijn, hoe minder zorgen je je maakt, hoe meer vertrouwen je krijgt in jezelf en hoe minder je je iets aantrekt van anderen. Waar in deze tijd velen vooral extern gericht zijn (wat gebeurt er om mij heen, wat voor beslissingen worden er door anderen genomen en wat wordt mij aangedaan), zul je merken hoe veel beter je je voelt als je jouw energie intern gaat richten (wat gebeurt er in mijn lichaam, hoe voel ik me, welke beslissingen wil ik nemen en hoe word ik een leider van mijn eigen leven).

Hoe hoger je bewustzijn, hoe zorgelozer jouw leven!

Hoe zorgeloos ga jij door het leven? Deel gerust jouw gedachten en ervaringen als je wilt.

Over de schrijver
Monique Appels is Life Planner. Zij geeft haar tijd en energie om jou te helpen een zorgeloos leven te leiden. Ze begeleidt jou om balans aan te brengen in jouw energie, gedachten en emoties. Als je dat combineert met de juiste acties en daardoor echt leiderschap gaat ontwikkelen, is je perfecte leven onvermijdelijk.
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading