datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Aan tafel met Peijnenburg over gezonde ontbijtkoek
01 september 2014 
8 min. leestijd

Aan tafel met Peijnenburg over gezonde ontbijtkoek

Blij verrast was ik toen de marketing manager van Peijnenburg mij een e-mail stuurde en uitnodigde voor een gesprek. “Bij Peijnenburg productontwikkeling zijn we namelijk hard aan het werken om het suikerpercentage te verlagen en goede voedingsstoffen toe te voegen en daarover zou ik graag eens samen met een collega met je over willen babbelen hoe jij vanuit jouw perspectief, en als vertegenwoordiger van een hele grote groep mensen die een gezonder voedingspatroon willen nastreven, tegen deze nieuwe ideeën aankijkt”.

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Natuurlijk ging ik in gesprek met de Koninklijke Peijnenburg! Zelf eet ik al jaren geen ontbijtkoek meer, omdat er geen gezonde ontbijtkoek bestaat. Vroeger dacht ik dat dit een verantwoord tussendoortje was of zelfs een gezonde start van de dag. Ook rij ik al jaren regelmatig voorbij de Peijnenburg fabriek in Geldrop waar de heerlijke koekgeur de geur van dit dorp is geworden, een keertje in de keuken kijken leek mij wel interessant!

Maar de belangrijkste reden dat ik aan tafel ga met leveranciers, zoals ik al eerder deed met Friesland Campina over melk- en zuivelconsumptie, is omdat ik graag meer gezonde producten in de supermarkt zou willen zien. Ook ben ik er van overtuigd dat voedingsfabrikanten ons niet bewust rommel voorschotelen (op een enkeling nagelaten) en product managers ons niet bewust verleiden met misleidende marketing, maar dat ze dit doen uit onwetendheid. Net zoals ik voorheen ook niet bewust was van wat ik dagelijks at en hiervan nu mijn openingszin heb gemaakt in mijn promotievideo; Denk jij ook dat je gezond bezig bent als je cornflakes en ontbijtkoek eet? Vruchtenzuiveldrank met 0% vet drinkt en wereldgerechten met verse groenten kookt? Als ik het nu zo lees, dan is mijn volgende ‘Aan tafel met..’ Kellogg’s of met Knorr. Laat ik nu juist vorige week een e-mail ontvangen van Unilever, waaronder Knorr valt, met een uitnodiging voor een gesprek! Het gesprek gaat wel over Becel, maar goed dat is ook belangrijk! En nu terug naar Peijnenburg…

Waarom eet ik geen Peijnenburg ontbijtkoek meer?

De voornaamste reden voor mij is omdat er suiker in zit, veel suiker. Eind 2011, na mijn opleiding orthomoleculaire geneeskunde, ben ik alle etiketten gaan lezen van voedingsmiddelen en gestopt met het eten van suiker. Sinds die tijd wijs ik mensen op de gezondheidsrisico’s van geraffineerde suiker en help ik dagelijks mensen van hun suikerverslaving af middels de cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij.

Ingrediënten Peijnenburg ontbijtkoek

Hoeveel suiker zit er in ontbijtkoek? Dit zit er in hun meest bekende ontbijtkoeken;

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen, aroma en gebrande suiker.

Ingrediënten: Glucose-fructosestroop, roggebloem 32%, water, noten 7% (amandelen 5%, hazelnoot 2%), suiker, rozijnen, plantaardige oliën en vetten (palm, raap, zonnebloem), rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), kaneel, rijstebloem, specerijen en aroma.

Ingrediënten: Roggebloem, glucose-fructosestroop, voedingsvezel (oligofructose), suiker, water, specerijen, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, raap), kaneel, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), rijstebloem, invertsuikerstroop, aroma.

Zoals je kunt zien is ontbijtkoek of ook wel peperkoek naast rogge vooral veel suiker! Het eerste ingrediënt op de verpakking is zelfs suiker en je weet wat dat betekent, dan zit hiervan ook het meeste in!

15 Tips voor Peijnenburg

Voor mijn gesprek plaatste ik in de besloten Facebook groep van Miss Natural een bericht met de vraag of jullie nog tips hadden voor Peijnenburg die ik kon geven.

Dit waren enkele van jullie reacties;

 1. Misschien honing als zoetmiddel gebruiken en speltmeel?
 2. Ja, alternatieven voor de “gewone” suiker! Honing, maple syrup. Of fruit als zoetmiddel, nog lekker ook! En soms is suiker of vervanging niet eens nodig voor de smaak. Zoveel betere keuzes. Zagen een hoop fabrikanten dat maar eens in.
 3. Interessant! Daar heb ik vroeger eens gewerkt tijdens de vakantie, heel veel peperkoek en alle soorten varianten gegeten, tip; de gezonde variant, suiker-, zuivel- en glutenvrij, zoeten met dadels of andere vruchten of met palmsuiker, en voor de glutenvrije variant, uiteraard ook suikervrij, kunnen ze met courgette of wortel werken om het toch lekker smeuïg te maken, succes Eva!
 4. Zo ze worden eindelijk wakker daar. Fijn!
 5. Als ze glutenvrij, lactosevrij en suikervrij op de markt brengen en dan zonder allerlei chemische toevoegingen ben ik blij!
 6. Wat goed dat ze mee willen gaan. Zuurdesem ontbijtkoek hihihihi zonder suiker.
 7. Geef ze mijn recept van suikervrije ontbijtkoek met speltmeel maar eens, bevat slechts 7 ingrediënten tegenover de 35 ingrediënten in hun ‘goede start’ ontbijtkoek.
 8. Hun volkoren ontbijtkoek is een klein stapje in de goede richting, voornamelijk rogge en nog maar een beetje tarwe. Zouden ze ook een variatie kunnen maken met bijvoorbeeld haver als basis? Het eerste ingrediënt is glucose-fructosestroop, dat moet je niet willen, met name vanwege de fructose. Alternatieven zijn zoeten met vruchtenstropen. Een ander ingrediënt is gebrande suikers, dat is een bron voor AGE, dus echt achterwege laten. Lekker bruinen met echte zemelen en kaneel. Meer vet erin dat omega 3 bevat? Dan kom ik uit op een koek met meer zemelen (eventueel heel fijn gemalen) omdat het beter vult, met een ander graan dan tarwe, gezoet met geconcentreerde vruchtensap en gekleurd door kaneel en ander gemalen specerijen.
 9. Geen suikerbommen meer!
 10. Een tarwevrije versie (spelt?) en geen geraffineerde suikers
 11. Geen suiker en geen tarwe. lekker met roggemeel, karnemelk en honing.
 12. Wat ontzettend leuk dat ze jou hiervoor vragen! Suikervervangers en ander meel is al genoemd, ik zou gaan voor een variant met minder troep. Al is ‘ie maar een week houdbaar, maakt niet uit! Liever dat dan allemaal middelen om hem maar langer ‘goed’ te houden. Veel succes!
 13. Geen witte suikers meer…. vertel ze dat betere kwaliteit graan & suikers de omzet omhoog doet schieten.
 14. Tsja, gewoon stoppen met op de markt brengen?
 15. Gaaf! Ik zie dat ze een eeuw bestaan; toen waren er vast nog niet heel veel chemische toevoegingen (?). Wat zijn hun oude recepten en waarom is dat in de loop van de tijd zo veranderd?

Zelf was ik wel erg benieuwd naar de laatste vraag die van Jessica kwam.

Wat was het recept eigenlijk 130 jaar geleden?

Ruim 130 jaar geleden, in het jaar 1883, startte bakker Harry Peijnenburg zijn bakkerij en winkel in het centrum van Geldrop. Geen idee natuurlijk dat zijn ontbijtkoek zo’n succes zouden worden en in de ontbijtkoeksector zelfs de onbetwiste marktleider zou worden. Maar hoe werd de ontbijt koek toen gemaakt? Het antwoord was voor mij best verrassend… met honing namelijk! Jaren later hebben ze honing vervangen door het goedkopere suiker en in de jaren 70 zijn ze overgestapt op het nog goedkopere glucose-fructosestroop. Wauw wat leuk om te horen! Het kan dus wel! Een lekkere ontbijtkoek maken zonder suiker, maar dan met honing. Was de koek dan minder lang houdbaar, was mijn volgende vraag. De reden dat Peijnenburg destijds overstapte van honing naar suikerstropen was met name omdat honing heel erg duur was als gevolg van de beperkte verkrijgbaarheid en daardoor de prijs van ontbijtkoek ook steeds duurder werd, wat consumenten destijds uiteraard niet konden waarderen. Het was puur een kostentechnisch verhaal dat er in de loop der jaren was ingeslopen… de ongezonde ingrediënten dan wel te verstaan.

Een leuk en open gesprek over productontwikkeling

Bij de afdeling productontwikkeling hebben ze het afgelopen jaar niet stilgezeten. Ik maakte kennis met een hele enthousiaste dame, die trouwens zelf ook opgevoed is als een echte Miss Natural, met een achtergrond in Levensmiddelentechnologie. Samen met de marketingafdeling hadden ze nieuwe producten bedacht. Er werden mij twee soorten nieuwe ontbijtkoeken voorgelegd. Helaas kan ik over de producten zelf niet veel kwijt. Ik kan wel zeggen dat ik de eerste echt nooit zou kopen en de tweede echt al op de goede weg vond. Deze laatste bevatte alleen nog wel suiker, maar als dit vervangen zou worden door honing, dan is hij wat mij betreft goed bevonden.

Is ‘onze markt’ groot genoeg?

Ik denk dat we in 2015 wel wat van deze nieuwe producten in de supermarkt zullen zien verschijnen; eerlijke producten met pure onbewerkte ingrediënten en zonder misleidende marketing! Het team van Peijnenburg staat in ieder geval open voor discussie en kijkt naar wat de behoeftes zijn in de markt bij de consument. Of ‘onze markt’ groot genoeg is, dat blijft voor hun (en andere leveranciers) uiteraard wel een belangrijke vraag. De hele koekencollectie hoeft ook niet suikervrij, dat is te spannend en een te groot risico! Geef ons gewoon 1 goede suikervrij ontbijtkoek en kijk wat dit doet.

Ik kan je zeggen dat de natuurlijke levensstijl echt geen hype is of een voorbijgaande trend. Steeds meer mensen openen hun ogen en worden bewust van vat voeding met hun doet. Wij willen niet meer misleid worden door kreten als 0% vet, suikervrij, 40% minder calorieën, maar authentieke producten met pure onbewerkte ingrediënten.

Peijnenburg ZERO% ontbijtkoek zonder suiker

Afgelopen woensdag werd ik gebeld door Peijnenburg dat ze een nieuwe ontbijtkoek zonder suiker aan het lanceren zijn……

Posted by Miss Natural Lifestyle on vrijdag 21 augustus 2015

Nu ook Peijnenburg ontbijtkoek met honing!

Oproep aan producenten van levensmiddelen

Beste producent,

Wij zijn op zoek naar producten zonder toegevoegde geraffineerde suiker. Dat is nog best lastig aangezien jullie de benaming van suiker ook wel vermelden op de verpakking als: Basterdsuiker, Dextrose, Druivensuiker, Fructose(-stroop), Geleisuiker, Glucose(-stroop), Glucose-fructosestroop, Invertsuiker, Kandij(-suiker), Kristalsuiker, Maltodextrine, Melasse(-stroop), Rietsuiker, Sacharose, Sucrose en Vanillesuiker.

Zouden jullie eens willen kijken naar de mogelijkheden om de volgende natuurlijk suikervervangers in de producten te verwerken; Oerzoet, palmsuiker, stevia, kokosbloesemsuiker, fruit, honing, maïsmoutstroop, agavestroop, rijststroop, dadelstroop en maple syrup. Helemaal weglaten is natuurlijk nog beter! Wij wennen wel aan die minder zoete smaak.

Alvast bedankt voor het lezen van dit bericht en vergeet niet dat ECHT natuurlijk helemaal 2014 is… dus innoveer!

Wil jij ook dat er meer producten verkrijgbaar zijn zonder toegevoegde suiker?
Deel dit bericht dan met je familie en vrienden!

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marjolein
Door

Marjolein

op 01 Sep 2014

Wow, wat ben je goed bezig Eva! Ik eet al een paar jaar geen ontbijtkoek meer, mijn zwabberende bloedsuiker laat dat gewoon niet toe. Jij kan echt een omslag bewerkstelligen, dat zagen we al met de ongezoete amandelmelkvan Alpro. Peijnenburg is vast niet het laatste bedrijf dat contact zoekt! Succes ook met Unilever.

willemijn
Door

willemijn

op 01 Sep 2014

Hallo eva, Goed bezig! Mensen bewuster maken wat er allemaal voeding zit. Ook gesprekken aan gaan met ziekenhuizen? Ik lig er nu en krijg patat, broodje kroket of beschuit met suiker aangeboden. Niet te geloven. En dan ben je al ziek. Veel suikers hier.......helaas. Dan maar veel fruit.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 09 Sep 2014

Heel goed idee Willemijn, als je ergens behoefte hebt aan goede voeding is wel als je aan het herstellen bent in het ziekenhuis. Beterschap!

Marga
Door

Marga

op 01 Sep 2014

Bij bovengenoemde winkel in Enkhuizen, een speltbakkerij, hebben ze de meest verrukkelijke ontbijtkoek! Astrid, de eigenaresse, kan precies zeggen welk zoetmiddel zij gebruikt.

Marga
Door

Marga

op 01 Sep 2014

www.spelthuys.nl

Grietje
Door

Grietje

op 02 Sep 2014

Kun je mij het adres geven in Enkhuizen

Kicky Jansie
Door

Kicky Jansie

op 01 Sep 2014

Ontbijtkoek gemaakt van roggemeel, beter geen speltmeel want er moeten nu al stukken oerwoud gekapt worden om aan de vraag te voorzien. Zonder zoetmiddel, zoeten met gedroogd fruit is ook erg lekker en agar-agar eventueel als bindmiddel mocht dat nodig zijn.

Richarda Moll
Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 09 Sep 2014

Bedankt Richarda voor deze aanvulling, ik ken het artikel ook inmiddels.

patricia
Door

patricia

op 08 Feb 2015

Toen ik net begon met suikervrij eten nam ik de ontbijtkoek van cereal. Maar vond die niet echt naar ontbijtkoek smaken. Ik eet nu de ontbijtkoek van billy's farm deze is gezoet met fructosestroop uit granen. Ik weet niet of dat goed of slecht is, maar deze komt wel qua smaak het dichtsbij ontbijtkoek zoals ik ken.

Pauline
Door

Pauline

op 15 May 2015

Leuk artikel, maar het slaat nergens op. Je kan kristalsuiker of glucose-fructose stroop wel vervangen voor honing, maar het blijft dan net zo ongezond. Zo vermeldt het Voedingscentrum: "Sommige mensen denken dat honing, rietsuiker of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het 'natuurlijker' zou zijn, maar dit is niet zo" en ook "Suiker levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt voor kristalsuiker en rietsuiker, maar ook voor honing, siropen en stropen." Suiker is en blijft gewoon suiker. Of het nou door planten of door bijen wordt gemaakt. bron: (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx)

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading