Stoffen die niet in schoonheidsproducten thuis horen

Vandaag de dag beweren vele producenten dat hun producten ‘natuurlijk’ zijn. De producten dienen enkel  natuurlijke ingrediënt te bevatten om aanspraak te kunnen maken op deze benaming. Hoe dan ook zijn het vaak producten met een aantal natuurlijke ingrediënten die daarnaast ook schadelijke synthetische bestanddelen bevatten zoals sodium laureth sulfaat, polysorbaat, propyleenglycol, parabenen, enzovoort. Eigenlijk brengt dit de consument op een dwaalspoor.

De huid is ons grootste orgaan en elke stof die je op de huid smeert heeft invloed op je lichaam. De stoffen worden direct opgenomen en afhankelijk van de materie wordt de stof verdragen of niet. Natuurlijke ingrediënten zijn in feite de enige stoffen die de huid verdraagt en die de huid verzorgen. Als vuistregel zou je kunnen stellen, dat producten die geschikt zijn voor inwendig gebruik ook geschikt zijn om op je huid te gebruiken. Sinds een aantal jaren is men verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden (INCI’s). Het begrijpen van deze lijst van stoffen is voor een leek moeilijk.

Hieronder vind je een lijst van stoffen die niet in schoonheidsproducten thuis horen. Hiermee kan je zelf controleren of je met een natuurproduct te maken hebt of niet.

1. Synthetische emulgatoren (meng- en bindmiddelen)


PEG-RETH
Er zijn honderden varianten met ‘PEG’ en‘-reth’ met vaak nummers erachter. Deze stoffen zijn allemaal synthetisch POLYSORBATEN 20,60,80 enz. Synthetisch, mogelijk allergie verwekkend. Is uit PEG opgebouwd.

2. Synthetische oliën


DIMETHICONE
Synthetische siliconen. Huidonvriendelijk. Onnatuurlijke oliën en vetten PARAFFINE en VASELINE sluiten de huid af (occlusief) en verstoppen de poriën.

3. Synthetische toevoegingen en/of hulpmiddelen


CARBOMEREN
Synthetisch zwelmiddel.

DIETHYLPHALAAT (DEP) / METHANOL
Stof om alcohol goedkoop te maken voor cosmetische doeleinden.

EDTA
Chemische molecule die zeer slecht afbreekbaar is in het milieu. Ontkalker voor koffiezetapparaten en wasmachines.

TEA, DEA, MEA en NDEA
Kunnen hormoonhuishouding ontwrichten en hebben bij langdurig gebruik een negatieve invloed op het functioneren van lever en nieren. Deze bestanddelen zitten in vrijwel alle producten die schuimen: badschuim, douche gel, shampoo en handzeep. Ze kunnen de huid, ogen en luchtwegen irriteren maar worden op zichzelf niet als bijzonder giftig beschouwd. Ze kunnen echter wel reageren op aanwezige nitrieten om nitrosaminen te vormen die kankerverwekkend zijn.

PROPYLEEN GLYCOL (PG) & POLYETHERLEENGLYCOL PEG
Propyleen Glycol is een oplosmiddel dat gebruikt wordt in make-up, haarverzorgingsproducten, deodorants en aftershaves. Het is het belangrijkste ingrediënt in antivries- en remvloeistof. Het is vergeleken met PEG een aanverwant vetoplosmiddel dat niet alleen deel uitmaakt van de meeste lotions voor het reinigen van de huid, maar ook als ovenreiniger. Het is chemisch en de kans is groot dat het opgenomen wordt in de bloedbaan. Geeft mogelijk hartritmestoornissen.

4. Synthetische conserveringsmiddelen


PARABENEN
Altijd als achtervoegsel gebruikt zoals in ‘ethylparaben’. Het is een synthetische stof die allergische reacties kan veroorzaken.

BROOMVERBINDINGEN

-2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.-1,2 Dibrom-2,4-dicyanobutan 2,2-Methylen-bis(6 brom-4-chorphenol)- Imidazolinidyl urea enz.
Zeer huid- en milieu onvriendelijk.

PHENOL VERBINDINGEN

2-Phenoxyethanol

DIVERSEN

5-Chlor-2 methyl-3(2h)-isothiazolinone, 2- Methyl-3(2h)-isothiazolinone, diazolinidyl urea
Zeer huid- en milieuonvriendelijk.

CHLOORHEXIDINE

Conserveermiddel, chemisch, allergie opwekkend.

TRICLOSAN

Bacterieremmend, ontregelt de huidflora.

5. Synthetische grondstoffen voor shampoo


BROOMVERBINDINGEN
5-Bromo-5-nitro-1,3 –dioxane
Zeer huid- en milieu onvriendelijk.

SODIUM LAURYL SULFATE
Sodium Laureth Sulfate, Magnesium Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate en Ammonium Lauryl Sulate.
Agressieve schoonmaakmiddelen voor o.a. ontvetten van motoren.

6. Synthetisch geur- en kleurstoffen


SYNTHETISCHE KLEURSTOFFEN
Als je FD&C of D&C op het etiket ziet staan, gevolgd door een nummer, gaat het om kleurstoffen op basis van koolteer. Deze zijn kankerverwekkend.

PARFUM
Doorgaans op basis van petroleum. Kunnen hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, ademhalingsproblemen, overgeven, irritatie van de huid en overgevoeligheid veroorzaken.
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!