10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Feestrecepten zonder e-nummers
19 december 2012 
2 min. leestijd

Feestrecepten zonder e-nummers

De decembermaand is een drukke maand en daarom wil je je misschien wel eens laten verleiden tot een (bijna) kant-en-klare maaltijd uit een pakje. Als je dan de ingrediënten lijst bestudeert, zie je daar van alles staan, wat je te denken geeft. Aroma, gistextract, stabilisator, maltodextrine, gemodificeerd zetmeel, dextrose en allerlei E-nummers. Waarom zitten deze stoffen in al deze klant-en-klare maaltijden? Als je zelf kookt gebruik je al deze toevoegingen niet. Daarnaast vind je ze ook niet terug in recepten. Het kan wel: feestrecepten zonder e-nummers. Enkele tips!

Wat voegen E-nummers toe aan je eten?

De onafhankelijke organisatie Foodwatch publiceert elke maand een factsheet over een E-nummer. In zo’n factsheet kun je vinden:
– wat voor E-nummer het is
– hoe je het E-nummerherkent
– wat de wet zegt over het E-nummer
of er bijwerkingen zijn van het E-nummer

Foodwatch is onafhankelijk van de overheid en de industrie en wil laten zien wat er werkelijk in je eten zit. De organisatie maakt zich sterk voor eerlijke voorlichting in de voedselbranche. Je kunt je aanmelden voor nieuwsbrieven op hun website.

Wat zit er in uw eten?

Naast Foodwatch is het pocketboekje ‘Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gouget een handig hulpmiddel bij het boodschappen doen. In het boekje wordt duidelijk uitgelegd wat additieven en E-nummers zijn. Daarnaast wordt door middel van de kleuren groen, oranje en rood aangegeven hoe veilig een E-nummer is. Het is een handig gidsje voor iedereen die gezond wil eten.

Mijn persoonlijke ervaring

Toen ik jaren geleden besloot om te kiezen voor een natuurlijke levensstijl, heb ik mijn voedingspatroon stap voor stap aangepast. Ik voel me sindsdien veel energieker en ben ik ook nog wat kilo’s kwijtgeraakt, zonder daarbij op calorieën te letten. In mijn huidige levensstijl kies is alleen nog maar voor producten zonder kunstmatige toevoegingen. Ondanks mijn drukke bestaan kook ik dagelijks met verse, pure en eerlijke producten.

Tips voor een E-nummervrije kerst

Als je wordt uitgenodigd voor een kerstdiner, vertel dan gewoon dat je E-nummer vrij eet. Wellicht kan er enigzins rekening mee worden gehouden (je kunt hier ook wat tips voor geven).
Ga je zelf een kerstdiner bereiden dan wil je natuurlijk het liefst een heerlijk feestmenu maken voor je gasten, maar wel zonder giftige toevoegingen. Hier wat praktische tips voor je feestmenu:

  • Tip 1: Hou het simpel. Eenvoudige gerechten zijn vaak erg lekker en kunnen er fantastisch uitzien.
  • Tip 2: Kies voor vers. Maak een heerlijke salade vooraf, deze brengt alvast de spijsvertering opgang. Daarnaast kies voor seizoensgroenten, deze zijn smaakvoller en bevatten volop vitaminen. Wat betreft vlees, vis of vegetarische gerechten, koop dan zoveel mogelijk biologisch, deze zijn veel gezonder en dus beter voor je lichaam. Als nagerecht kun je een lekker toetje bereiden op basis van pure biologische chocola. Want in chocola zitten antioxidanten, die ons beschermen tegen schadelijke stoffen.
  • Tip 3: Dek de tafel feestelijk. Dit geeft de gerechten iets speciaals.
  • Tip 4: Kerst gaat niet alleen over eten, maar ook de mensen om je heen en de gezelligheid. Dus, vergeet niet te genieten.
  • Tip 5: Ook de lekkernijen en hapjes tijdens de kerstdagen of op oudejaarsavond hoeven niet ongezond te zijn. Er zijn zelfs genoeg suikervrije recepten te vinden voor allerlei lekkers in de decembermaand!
Hoe red jij je zonder E-nummers tijdens de feestdagen?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Tessa
Door

Tessa

op 21 Dec 2012

HoiBedankt voor de tips!

sofie
Door

sofie

op 23 Dec 2012

Een mooi gedekte tafel, je familie om je heen dat is al het begin van een geslaagde kerstdis. En ik ga zeker gifvrij koken.

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.