Feestrecepten zonder e-nummers
De decembermaand is een drukke maand en daarom wil je je misschien wel eens laten verleiden tot een (bijna) kant-en-klare maaltijd uit een pakje. Als je dan de ingrediënten lijst bestudeert, zie je daar van alles staan, wat je te denken geeft. Aroma, gistextract, stabilisator, maltodextrine, gemodificeerd zetmeel, dextrose en allerlei E-nummers. Waarom zitten deze stoffen in al deze klant-en-klare maaltijden? Als je zelf kookt gebruik je al deze toevoegingen niet. Daarnaast vind je ze ook niet terug in recepten. Het kan wel: feestrecepten zonder e-nummers. Enkele tips!
Wat voegen E-nummers toe aan je eten?
De onafhankelijke organisatie Foodwatch publiceert elke maand een factsheet over een E-nummer. In zo’n factsheet kun je vinden:
– wat voor E-nummer het is
– hoe je het E-nummerherkent
– wat de wet zegt over het E-nummer
– of er bijwerkingen zijn van het E-nummer
Foodwatch is onafhankelijk van de overheid en de industrie en wil laten zien wat er werkelijk in je eten zit. De organisatie maakt zich sterk voor eerlijke voorlichting in de voedselbranche. Je kunt je aanmelden voor nieuwsbrieven op hun website.
Wat zit er in uw eten?
Naast Foodwatch is het pocketboekje ‘ Wat zit er in uw eten?‘ van Corinne Gouget een handig hulpmiddel bij het boodschappen doen. In het boekje wordt duidelijk uitgelegd wat additieven en E-nummers zijn. Daarnaast wordt door middel van de kleuren groen, oranje en rood aangegeven hoe veilig een E-nummer is. Het is een handig gidsje voor iedereen die gezond wil eten.
Mijn persoonlijke ervaring
Toen ik jaren geleden besloot om te kiezen voor een natuurlijke levensstijl, heb ik mijn voedingspatroon stap voor stap aangepast. Ik voel me sindsdien veel energieker en ben ik ook nog wat kilo’s kwijtgeraakt, zonder daarbij op calorieën te letten. In mijn huidige levensstijl kies is alleen nog maar voor producten zonder kunstmatige toevoegingen. Ondanks mijn drukke bestaan kook ik dagelijks met verse, pure en eerlijke producten.
Tips voor een E-nummervrije kerst
Als je wordt uitgenodigd voor een kerstdiner, vertel dan gewoon dat je E-nummer vrij eet. Wellicht kan er enigzins rekening mee worden gehouden (je kunt hier ook wat tips voor geven).
Ga je zelf een kerstdiner bereiden dan wil je natuurlijk het liefst een heerlijk feestmenu maken voor je gasten, maar wel zonder giftige toevoegingen. Hier wat praktische tips voor je feestmenu:
- Tip 1: Hou het simpel. Eenvoudige gerechten zijn vaak erg lekker en kunnen er fantastisch uitzien.
- Tip 2: Kies voor vers. Maak een heerlijke salade vooraf, deze brengt alvast de spijsvertering opgang. Daarnaast kies voor seizoensgroenten, deze zijn smaakvoller en bevatten volop vitaminen. Wat betreft vlees, vis of vegetarische gerechten, koop dan zoveel mogelijk biologisch, deze zijn veel gezonder en dus beter voor je lichaam. Als nagerecht kun je een lekker toetje bereiden op basis van pure biologische chocola. Want in chocola zitten antioxidanten, die ons beschermen tegen schadelijke stoffen.
- Tip 3: Dek de tafel feestelijk. Dit geeft de gerechten iets speciaals.
- Tip 4: Kerst gaat niet alleen over eten, maar ook de mensen om je heen en de gezelligheid. Dus, vergeet niet te genieten.
- Tip 5: Ook de lekkernijen en hapjes tijdens de kerstdagen of op oudejaarsavond hoeven niet ongezond te zijn. Er zijn zelfs genoeg suikervrije recepten te vinden voor allerlei lekkers in de decembermaand!