datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Het Voedingscentrum ontkent het bestaan van superfoods
06 maart 2014 
1 min. leestijd

Het Voedingscentrum ontkent het bestaan van superfoods

Daar gaan ze weer! Na ‘Cola light is goed voor kinderen’ en ‘Kies liever niet voor kokosvet’ zet het Voedingscentrum nu de aanval in op superfoods! Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, geeft aan het goed te vinden dat mensen kritisch zijn: “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit.”

Gezondheidseffecten zijn niet wetenschappelijk onderbouwd

En van dit soort uitspraken word ik zo moe en gelukkig ik niet alleen. Zo ook Giel Beelen van Radio 3FM die vanmorgen sprak met woordvoerder Patrica Schutte en Jesse van der Velde, schrijver van het boek Superfood Recepten over deze nieuwe anti campagne van het Voedingscentrum.

Giel Beelen in gesprek met het Voedingscentrum

Luister hier naar de uitzending van Giel Beelen met het Voedingscentrum over superfoods. Voor een goede onderbouwing waarom je juist wel superfoods zou eten is ook Jesse van der Velde in de uitzending te horen.

Superfood is een marketingterm

Volgens het Voedingscentrum is het gebruik van het woord superfood puur marketing. “Het is logisch dat er veel verschillende superfoods worden genoemd”, legt Patricia Schutte uit. “De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie.“

Nieuw! Hennepchips van Lays

Beste Patricia, het woord superfood wordt pas een marketingterm zodra er op de producten van Unilever komt te staan ‘Nu met superfoods’ of ‘Met superfood goji bes’ en ‘Verrijkt met superfoods’. En weet je? Ik voorspel dat dit binnenkort in de supermarkten ook verkrijgbaar zal zijn. Net zoals kokosolie van Bertolli, zuiveldrank met chiazaad van Optimel en hennepchips van Lays.

De waarheid op tafel

Met de campagne ‘De waarheid op tafel’ slaat het Voedingscentrum naar mijn mening de plank finaal mis! In plaats van de waarheid op tafel te leggen, schuiven ze de waarheid onder tafel en komen ze weg met allerlei onzinverhalen. Het Voedingscentrum is niet de waarheid, vorm alsjeblieft jouw eigen waarheid en ga zelf op ontdekking naar wat pas bij jou en waar jij je vitaal en energiek bij voelt… en dan is dat maar niet wetenschappelijk bewezen!

Wat is jouw mening over superfoods?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Petra
Door

Petra

op 06 Mar 2014

Weet je Eva, zo lang als ik mij kan herinneren zijn er al discussies en gesprekken over wat wel of niet goed voor je is,...en dat is vermoeiend, zowel voor mensen die proffesioneel bezig zijn met voeding of voor degene die het naar binnen werken...Ik heb nog nooit een van mijn kinderen horen zeggen, Mag ik een stronk brocolli want dat is gezond? ....maar wel mam, Eten we Brocolli vanavond , das lekker?..Goji bessen worden niet chemisch gemaakt, hennep zaadjes word geen suiker aan toegevoegd, kokosnoten groeien aan een boom..en zo kan ik nog wel even door gaan, het kan nooit ongezond zijn allemaal, het zijn namelijk biologische producten, stuk voor stuk!..Voorlopig heeft het voedingscentrum weer de nodige aandacht van iedereen...en misschien is dat wel een heel slimme marketingstunt van hun?...tenslotte is negatieve aandacht ook aandacht! Groetjes Petra (Die even een smoothie is gaan maken met zeer ongezonde euhhhh moeibeibessen (knipoog) erin)

José van Grunsven
Door

José van Grunsven

op 06 Mar 2014

Eva, ik vind het ook niet nodig dat er een heksenjacht ontketend wordt en een aantal van de producten die onder de noemer Superfood vallen zijn gezond en dragen bij aan een goede gezondheid. Het voedingscentrum moet zeker onderbouwd kritiek uiten en niet zo maar een bom tot ontploffing brengen waar iedereen ook weer nodeloos ongerust van wordt en op het verkeerde spoor gezet wordt. Het is echter ook raadzaam voor al degenen die Superfood promoten en soms ook verkopen ook de schadelijke kant te vertellen en belichten van een aantal producten. Behalve een aantal heel goede heilzame eigenschappen van een product kan het voor een bepaalde groep mensen absoluut afgeraden dit product te gebruiken omdat het ronduit gevaarlijk kan zijn. Dit is bijvoorbeeld chiazaad dat slecht is voor mensen met een lage bloeddruk en ook Gojibessen voor mensen die bloedverdunners slikken en/of geopereerd moeten worden omdat Gojibessen de stollingsfactir beïnvloeden. Als deze kant vanuit de voorlichter ook open en eerlijk belicht worden kunnen mensen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid ook een goede en verstandige keuze maken. Verder heel erg bedankt voor je mooie website en goede en praktische tips:-)groet, José

Leroy
Door

Leroy

op 07 Mar 2014

Dat het voedingscentrum producten met suiker bestempeld als gezonde keuze en deze promoot zegt genoeg. Ook dat ze beweren dat je van teveel vet dik wordt, maar koolhydraten geen dikmakers zijn. Als je met mate eet, en een patroon aanhoudt waar jij je prettig bij voelt waarvan je ook weet dat de voedingsmiddelen gezond (dus puur) zijn, is er niks aan de hand. Je kunt gerust 4 maanden lang elke dag hetzelfde eten en voldoende binnen krijgen. Variatie is iets wat tussen de oren zit, je hebt het nodig omdat het anders saai wordt. De verschillende smaken zijn zo enorm versterkt in voedsel, dat je constant 'cravings' hebt naar deze sterke smaken. Eet een maand lang 'puur' en 'zuiver' voedsel, dan is deze 'craving' ook weg en realiseer je je wat een troep men bestempeld als gezond.

Johan
Door

Johan

op 07 Mar 2014

Hele volksstammen tieners die de hele dag aan de red bull zitten te lurken, maar het Voedingscentrum maakt zich liever druk over superfoods, en Fransie Kok van de Universiteit van Unilever, eh,.. Wageningen maakt zich druk over al die ongezonde mensen die teveel groente eten (orthorexia nervosa, op Radio 2 paar weken geleden). Krankzinnig. Zelfde verhaal met die enorm breed uitgemeten raw-food tiener vorig jaar. Mensen worden wakker en de grote fabrikanten raken de grip kwijt op hun consumentjes. En Wageningen en Het Voedingscentrum zijn blijkbaar een mooi platform voor ze om een tegenaanval in te zetten. Wat een k... eh, flutcampagnes zeg.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 08 Mar 2014

Wat mij ook enorm stoort is dat alle grote nieuwszenders en kranten het persbericht van het Voedingscentrum ook gewoon letterlijk overnemen en aannemen als de waarheid! Dit kan gewoon niet. Het kan niet zo zijn dat ze op deze manier de massa voorzien van leugens. De mensen die al bewust met voeding bezig zijn prikken hier doorheen en kiezen voor hun eigen waarheid gebaseerd op eigen ervaring. Helaas ziet de massa 'ons' nu nog meer als freaks omdat wij pure voeding willen eten zonder toevoegingen! De omgekeerde wereld. Wie is er hier nu een freak? Iemand die zonder nadenken alles in zijn gezicht stopt of iemand die leest wat hij/zij eet? Het is allemaal zo (bio)logisch!

Natascha
Door

Natascha

op 10 Mar 2014

zzz, slaap lekker door Voedingscentrum. Geneuzel over wetenschappelijk onderzoek. Mosterd na de maaltijd. Ik maak mijn eigen keuzes en die worden zeker NOOIT onderbouwd door het Voedingscentrum.

Stef (Neopaleo Dieet)
Door

Stef (Neopaleo Dieet)

op 10 Mar 2014

Het Voedingscentrum heeft groot gelijk dat er te weinig wetenschappelijk gefundeerd onderzoek is over superfoods, net zoals er te weinig wetenschappelijk gefundeerd onderzoek is naar de rol van voeding in de preventie van onze welvaartsziekten. Van zodra er gefundeerd onderzoek is, liefst neutraal zoals wetenschap betaamd, en zeker waarvan geweten wie de sponsor is/zijn, zijn verdere discussies over superfood niet meer nodig. Het is superjammer dat invloedrijke mensen als jij Eva, Juglen Zwaan en Jesse in de verdediging gaan in plaats van nu de kans aan te grijpen om het Voedingscentrum hier leuweg schaakmat te zetten: "inderdaad Voedingscentrum, jij bent een overheidsorgaan, jij gebruikt middelen van ieder burger, waar blijven de onafhankelijke wetenschappelijk gefundeerde onderzoeken waar voeding preventief kan worden ingeschakeld ter preventie van welvaartsziekten" (in plaats van de middelen besteed aan het alweer ter ziele gegane Jaarprijs waar ze een potje met verse groente en een kruidenzakje uitroepen tot een vernieuwend product: "Soep Compleet". Een gemiste kans in het heet van de strijd.

Ineke Chabot
Door

Ineke Chabot

op 10 Mar 2014

Er begint eindelijk iets van bewustwording te ontstaan bij de massa. intelligente mensen hebben allang verder gekeken dan hun neus lang is, laten zich niet door allerlei handige marketing en reclamepraatjes van de wijs brengen en varen hun eigen koers. De ideen van Het Voedingscntrum zijn al geruime tijd behoorlijk achterhaalt. de schijf van 5 klopt namelijk ook niet. De rol die granen, melk en suiker in het algemene voedingspatroon speelt daar gaat het voornamelijk om.Die doen ons de das om tesamen met de E nummers,de conserverinsmiddelen en bestrijdingsmiddelen die overal vrij kunnen worden toegepast.Om maar te zwijgen van de steeds grotere assortimenten van kant en klaar voeding met gemanipuleerde ingredienten. Laten we blij zijn dat er steeds meer informatie beschikbaar komt over wat nu eigenlijk GOEDE voeding is en wat niet., dankzij het wereld wijde web kan iedereen zich dan ook hierover informeren. 1 ding staat voor mij als een paal boven water. Voeding is de sleutel. EEn griekse wijsgeer zei al heel lang geleden:" Laat voeding Uw medicijn zijn en medicijn Uw voeding". De gemiddelde mens, heeft geen idee en vult in plaats van voed. Als ik soms in een willekeurig supermarkt kar kijk wat daar allemaal in ligt dan rijzen de haren mij te berge. Alles begint namelijk in de darm en als die wordt gevuld met suiker(zit overal in),zetmeel want brood,aardappels en pasta zijn de basis bij de doorsnee mens en die worden allen omgezet in suiker, om maar te zwijgen van de vele melkprodukten die ook weer voor de nodige(melk) suiker zorgen dan is het niet vreemd dat er zoveel mensen problemen hebben met hun gezondheid en soms heel ziek worden. Er is ook de link van voeding naar psychische klachten,adhd,autisma en aandoeningen zoals schizofrenie.Lees het boek De Vicieuze Circel van Irene Gotschall en het kwartje zal vallen. In plaats van steeds maar naar symptoombestrijders te grijpen voor allerhande klachten doet men er goed aan eens grondig naar zijn dieet te kijken en de koe zelf bij de hoorns te pakken en zelf verantwoordelijkheid nemen. Voeding moet voornamelijk bestaan uit groente en fruit, iets minder vlees of vis en noten en zaden en knollen. Zodoende ontstaat er een goede zuurbalans in het lichaam en krijgen de foute bacterieen niet de overhand in onze darmen. Gewoon zo puur mogelijk eten zonder dat ermee is gerommeld is al een goed begin. I rest my case.

Ineke Chabot
Door

Ineke Chabot

op 10 Mar 2014

Excuses, In mijn reactie is de titel van het boek dat ik aanraad niet correct. Het moet zijn: Doorbreek de vicieuze cirkel, van Elaine Gottschall

Paulien Floor
Door

Paulien Floor

op 11 Mar 2014

k geloof niet in de waarheid van het Voedingscentrum. Maar vind wel dat ze wat de goede kant op geschoven zijn door ook te wijzen op de keuze voor biologisch vlees. Maar verder is het me duidelijk dat het Voedingscentrum te veel banden heeft met de pharmacie om echt voor gezonde voeding te (kunnen?) zijn. Een tijdje terug keek ik op de site van Voeding nu, het online tijdschrift van het voedingscentrum. Het eerste wat ik zag was een advertentie voor een anti diabetes medicijn. Nu hoefden diabetici nog minder vaak te spuiten. Oftewel het is niet zo erg hoor diabetes hebben. Hoe duidelijker kan je het hebben!

Laurens
Door

Laurens

op 11 Mar 2014

Ik word erg blij van alle reacties op dit artikel. Het lijkt erop dat er steeds meer mensen wakker worden. Maar aan de andere kant is het logisch dat de bezoekers van deze site ook zo wakker zijn, anders zouden ze niet zo snel op missnatural.nl uitgekomen zijn. Laten we gewoon met ze alle het Voedingscentrum links laten liggen en onze aandacht besteden aan belangrijkere dingen, zoals het verspreiden van de vele voordelen van pure, biologische en verse voeding!

Aad Baars
Door

Aad Baars

op 12 Mar 2014

Inderdaad Laurens. Ook mogen we de bewuste consument wijzen op het bestaan van www.groenteclub.nl en de mogelijkheid om zelf een voedselcollectief op te zetten :-)

Maas
Door

Maas

op 19 Mar 2014

Wat een ongelooflijk slecht artikel. En dan ook nog Jesse van der Velde als 'expert' aanwijzen terwijl dat 1 van de mensen is die de meest waardeloos onderbouwde onzin verkondigd. Zoals dat je kan afvallen door je hormonen in balans te brengen. Grootste onzin die ik heb gehoord, maar dat terzijde. Daarbij zegt het voedingscentrum dat de gezondheidseffecten van superfoods niet genoeg wetenschappelijk onderbouwd zijn. En wat is jou reactie daarop in dit artikel? Dat je er moe van word. Slecht tegenargument. "Beste Patricia, het woord superfood wordt pas een marketingterm zodra er op de producten van Unilever komt te staan 'Nu met superfoods' of 'Met superfood goji bes' en 'Verrijkt met superfoods'. " Dit slaat natuurlijk ook negens op. Hiermee stel je dat termen pas marketingtermen worden zodra het door grote bedrijven gebruikt word. Dus als kleine bedrijven bepaalde termen gebruiken voor marketing doeleinden zijn het geen marketingtermen maar als grote bedrijven dit doen zijn het opeens wel marketingtermen. Wat het voedingscentrum wil zeggen is: sla niet door in 'superfoods', eet niet alleen superfoods,maar blijf gevarieerd eten. Wat is er in mis met deze uiting? Het is toch gewoon waar. Eet je dag in dag uit alleen maar hennepzaad dan zal je uiteindelijk doodgaan. Simpelweg omdat hennepzaad niet alles bevat wat je lichaam nodig heeft. Wat is er nu precies mis met deze waarschuwing van het voedingscentrum over dat variatie alsnog het meest belangrijk is en dat alleen superfoods je niet gezond zullen maken?

levy
Door

levy

op 14 Apr 2014

Geen enkele persoon gebruikt zijn superfoods als 1 en enkele voedingsmiddel om de dag door te komen. gebruikers van superfoods nuttigen deze naast hun basisvoeding. Maar het voedingscentrum is hier natuurlijk niet blij mee omdat mensen straks niet meer de zogenaamde gezonde producten van Unilever zullen kopen. ik zou wat meer oppassen met het supporten van het voedingscentrum. Het is niet allemaal wat het lijkt. Zij geven meer om het geld dat binnenkomt dan om onze gezondheid.

Menno Groenendal
Door

Menno Groenendal

op 16 Jun 2014

Afvallen door je hormonen in balans te brengen is de grootste onzin die jij ooit hebt gehoord? Dan heb je vast niet heel veel gehoord in je leven. Dat speciale hormoontje heet een leptide en die is wel degelijk verantwoordelijk voor vetverlies en is wel degelijk afhankelijk van je hormoonbalans. Als voedingscentrum zou willen zeggen: sla niet door in superfoods, dan lijkt mij dat ze dat ook wel gewoon zouden zeggen inplaats va:n superfoods bestaan niet. Misschien eerst eens de site van voedingscentrum lezen voordat je iets probeert te verdedigen dat elke plank in de afgelopen 5 jaar compleet heeft misgeslagen. Misschien moet je eens wat studies doen over voedsel voordat je een ander begint af te zeiken met je "kan niet" reacties, want blijkbaar weet jij maar heel weinig van voedsel.

Maas
Door

Maas

op 16 Jun 2014

Je kan niet afvallen door meer te eten dan je nodig heb dat is een feit. Als ik 6000 kcal eet terwijl ik 3000 nodig heb om op gewicht te blijven dan ga ik ECHT NIET afvallen. Ookal zijn mijn hormonen in balans. Of ga jij mij nu het uitleggen dat het wel kan?

Menno Groenendal
Door

Menno Groenendal

op 16 Jun 2014

En dat krijg je dus met niet begrijpend lezen en luisteren. Zelfs op voedingscentrum.nl is er niemand die beweert dat je kan afvallen door meer te eten dan dat je kan verbranden. Leek mij ook erg aannemelijk dat je dat niet meer expliciet hoeft te vermelden, maar vooruit. Speciaal voor jou. Als je hormonen in balans zijn zorgt dit voor een hoger lipide gehalte en zijn deze veel werkzamer dan wanneer je niet voor jezelf zorgt en er geen sprake is van balans. Lipide zijn het soort onverzadigde vetsoorten die daadwerkelijk vet afbreken. Dit zorgt voor een hogere verbranding door meer lipiden in je lichaam te hebben. Wat er dus voor zorgt dat als jij gewoon een normale hoeveelheid eten naar binnen schuift je dus niet dikker wordt, maar juist blijft afvallen totdat je lichaam zijn perfecte balans heeft gevonden. Dit is afhankelijk van hoe je daarvoor geleefd hebt en hoeveel vetcellen je door je lichaam hebt laten aanmaken, want deze verdwijnen nooit meer. Kunnen wel tot een heel groot deel zonder vet komen te zitten en dat is waar je lichaam altijd heen wil, maar alleen kan als je hormoonhuishouding dus compleet in orde is. Dit is allemaal al lang bewezen voor bodybuilders en consorten en sinds een aantal jaar is dit ook bekend in de "normale" wereld. Misschien eens wat meer inlezen in onderwerpen voor je als een kip zonder kop begint te kakelen.

Maas
Door

Maas

op 16 Jun 2014

Je geeft me dus gelijk, oke klaar. "Zelfs op voedingscentrum.nl is er niemand die beweert dat je kan afvallen door meer te eten dan dat je kan verbranden. Leek mij ook erg aannemelijk dat je dat niet meer expliciet hoeft te vermelden" Tuurlijk moet ik dat wel vermelden want dat is wat Jesse van der Velde zegt. En het klopt dus gewoon in essentie niet. Hij zegt ook dat een calorie geen calorie is. Dat klopt ook gewoon niet in essentie. Een calorie is een maateenheid. Net als een meter ook een meter is en geen 99 cm.

Menno Groenendal
Door

Menno Groenendal

op 17 Jun 2014

Geef je helemaal geen gelijk. Nogal onmogelijk om een kortzichtig persoon als jij gelijk te geven na een sloot aan domme opmerkingen Maas. Wat Jesse van der Velden zegt klopt helemaal, maar kan begrijpen dat jij dat niet door die dikke schedel van je kan laten doordringen. Aangezien je met de juiste hormoonhuishouding dus wel degelijk meer verbrand door de aanwezigheid van meer lipiden in je lichaam, kan je dus meer eten en op gewicht blijven of hetzelfde eten en afvallen. Hiervoor ook al duidelijk aangegeven, maar wederom komen we dan op dat stukje "begrijpend lezen" uit. Iets wat blijkbaar te moeilijk voor jou is. Opleiding nog niet af? Studeer je communicatie toevallig? Oh, en om je helemaal over de toeren te krijgen: een calorie is inderdaad geen calorie aangezien elk lichaam anders omgaat met verbranding. De calorie als maateenheid is een gemiddelde en nog een verouderd gemiddelde ook. Type eens een keer een woord in Google, misschien leer je nog eens wat. Kan bijna niet anders, want je geeft elke keer weer aan dat je erg weinig weet.

Maas
Door

Maas

op 17 Jun 2014

hahahaha je gelooft ook nog in sprookjes of niet! heb je toevallig ook overgewicht en geef je de schuld maar aan je hormonen en je 'zware botten'.

Menno Groenendal
Door

Menno Groenendal

op 17 Jun 2014

Grappig dat je denkt dat iedereen die iets met gezondheid doet ook meteen last van overgewicht heeft. Misschien eens ophouden met je zelfbeeld op anderen te plakken? Je discussieert momenteel met iemand van 186 cm die 74 kilo weegt en maar 9% lichaamsvet heeft. Dus nee, sprookjes niet. Eigen ervaring wel.

Maas
Door

Maas

op 17 Jun 2014

Denk ik helemaal niet bij iedereen, alleen bij jou wel. Overhaastige conclusie. Altijd zeggen mensen dat. "ja het werkt, eigen ervaring". Om dan vervolgens een rede te gaan bedenken waarom het zou werken. En dat is precies het probleem, die rede hoeft helemaal niet te kloppen. Net als wanneer je minder koolhydraten gaat eten dat je dan afvalt. En dit verschijnsel proberen te verklaren door hier de conclusie "koolhydraten zijn slecht" aan te verbinden. Nee verkeerde conclusie. En precies dat soort gedachtegangen komen bij jou ook terug merk ik. Maar ik ben klaar met de discussie, dit was mijn laatste reactie.

Menno Groenendal
Door

Menno Groenendal

op 17 Jun 2014

Typisch antwoord van iemand die het te veel moeite vind om dingen voor zichzelf uit te zoeken en gewoon meteen gillen dat verder ook iedereen het fout heeft. Je bent met recht een enorme sukkel. Je kan nog steeds niet begrijpend lezen dus misschien eerst maar eens nederlands leren begrijpen voor je je op materie stort die duidelijk te moeilijk voor je is. Als ik jou was zou ik maar gewoon ophouden met uberhaupt tekst op het internet te zetten, want blijkbaar is het al te moeilijk voor je om met een degelijke redenatie te komen. Je lijkt wel een kleuter. Succes met afvallen, wat je schijnbaar niet lukt. Rancune maakt je erg mooi hoor.

José
Door

José

op 17 Jun 2014

Ik vind en ik hoop dat een aantal mensen ophouden met het geven van een reactie. Het lijkt inmiddels op een persoonlijke vete en meningen uitwisselen is prima maar drijf het niet op de spits.

Superfoods Bestaan Toch! - De Voedzame Keuken: van Vulling naar Voeding
Door

Superfoods Bestaan Toch! - De Voedzame Keuken: van Vulling naar Voeding

op 05 Oct 2014

[…] bekende health food bloggers zoals Jesse van der Velde, Juglen Zwaan van aHealthylife.nl en Miss Natural schoten meteen in de […]

Jouw gezondheid is het grootste goed
Door

Jouw gezondheid is het grootste goed

op 10 Oct 2014

[…] en melk(producten), meerdere toonaangevende experts zijn het hiermee eens (zie: Salusi.nl, Missnatural.nl en […]

wouter
Door

wouter

op 05 Feb 2016

Goede Voeding En Blijvend Afvallen Met Snel Resultaat Met Deze Handige Tips! Click Op Deze Website www.hardlopenafvallen.eu

walter
Door

walter

op 13 Feb 2016

Snel Afvallen Met Deze Handige Gratis Tips! www.3dagendieet.eu

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading