datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Oergondisch bewegen doe je zo!
16 juli 2013 
2 min. leestijd

Oergondisch bewegen doe je zo!

“Ik wil oer!” Dit is ook een promotieslogan van Natuurmonumenten. Oer is helemaal hot! In deze tijd van techniek en zittende beroepen hebben we er behoefte aan om ‘terug naar de natuur’ te gaan. We kunnen niet zonder, we zijn er een deel van. Ik denk dat contact met de natuur een noodzakelijke levensbehoefte is. De oermens was ook nog eens een stuk sterker en gezonder dan wij. Degenen die dit niet waren overleefden het niet in die tijd…

De  Oervoeding, Paleo, Caveman, allemaal namen voor hetzelfde principe: eten zoals je voorouders dat deden. Voeding uit de natuur, jagen en verzamelen. Het is tevens een low-carb voeding, koolhydraatarm, wat met name voor mensen met een dreigende diabetes (type 2) goede effecten heeft. Maar naast voeding is ook beweging een onmisbaar deel van een gezonde leefstijl. Word ook weer gezond en energiek en ga oergondisch bewegen!

Bewegen als een oermens

De oermens sportte niet, maar bewoog meer dan wij! Dit heeft me aan het denken gezet over ‘oerbewegen’… Natuurlijk kun je in de sportschool prima je conditie en kracht trainen. Of je gaat tennissen, hardlopen of voetballen.  Het (b)lijkt echter dat sport het gemis aan dagelijkse beweging niet kan compenseren. Sporten is bewegen, bewegen is niet altijd sporten.  De oermens bewoog dagelijks uit noodzaak. Die noodzaak is er nu niet meer, maar toch is het interessant om te bekijken hoe we van hen kunnen leren om dit ook in onze tijd toe te passen.

Beweging van de oermens:

 • Hij ging op jacht
 • Hij moest eten verzamelen, zoeken, plukken, opgraven
 • Soms iets verbouwen (als hij langer ergens verbleef)
 • Hij moest zorgen voor zijn dieren
 • Hij moest alles zelf maken (kleding, huisraad, schoeisel)
 • Hij moest zorgen dat hij warm bleef (hut bouwen, vuur maken)
 • Hij moest overal heen lopen

Al met al genoeg om de hele dag bezig te zijn (en behoorlijk te moeten bewegen). In onze tijd met winkels waar we eten en kleding kopen, centrale verwarming, auto’s, openbaar vervoer, huishoudelijke apparaten of een hulp in huis. Als je ook nog zittend werk hebt is bewegen nauwelijks nodig.

Niet sporten, maar bewegen

Alhoewel… Niet nodig? Op de langere termijn kunnen we echt niet zonder bewegen! Je bloed moet regelmatig goed doorstromen om de vaten schoon te spoelen, je hartspier moet getraind blijven, je longen hebben frisse lucht nodig, je botten worden sterker door bewegen, je contouren worden mooier, je huid raakt beter doorbloed, je wordt niet snel te dik als je voldoende beweegt. Al deze dingen zorgen ervoor dat je langer gezond blijft. Sporten is hiervoor niet per sé nodig, bewegen wel.

Beweeginspiratie van de oermens:

 • Doe jouw ‘jacht naar voedsel’ op de fiets of lopend (naar de winkel). Fietstassen en boodschappentrolleys maken het eventueel dragelijker.
 • Begin een moestuin. Tuinieren is een prima vorm van bewegen. Ook met bloempotten kun je al heel wat doen!
 • Ga eens naar een pluktuin, of als bijbaantje bij een kweker aan de slag.
 • Maak grote wandelingen met je hond. Of leen een hond!
 • Maak indien mogelijk je eigen spullen en doe zoveel mogelijk zelf (koken, kleding, schilderen, klussen in huis).
 • Ga hout hakken voor je open haard of vuurkorf. Zet de verwarming een graadje lager en trek een tui aan. Van bewegen word je ook warmer.
 • Neem voor alle afstanden kleiner dan 5 km. de fiets of ga lopen.
 • Nog meer tips om zonder te sporten aan beweging te komen, lees je hier.

Ik denk dat je met  deze back-to-basic beweegtips al aan dagelijks heel wat beweging kunt komen. En je bent nog nuttig bezig ook! Wat is er nou mooier dan dat?

Schrijf je nu in voor de Oer Week

Wil jij ook meer weten over Oervoeding, hoe je lekker en gezond kunt koken volgens de oerprincipes en nog veel meer? Schrijf je dan nu met onderstaand formulier in voor de gratis Oer Week op Miss Natural, die op 15 juli 2013 van start gaat. OerGezellig en KeiLeuk wordt deze week!

Welke (oer)dagelijks bewegingen doe jij allemaal?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Christel
Door

Christel

op 16 Jul 2013

Leuk artikel Karin! Ik ga morgenavond weer bootcampen, vind ik op de een of andere manier ook wel bij oer/paleo passen. Bewegen in de buitenlucht en grotendeels gebruik makend van attributen uit de natuur!

Rachel
Door

Rachel

op 17 Jul 2013

Je kunt op je werk ook bewegen: til je benen op als je op je bureaustoel zit en draai rondjes, zwaai eens met je armen, wiebel met je middel, haal je schouders op, ga op je tenen staan als je bij de koffieautomaat staat te wachten enzovoort. Ik vind de tip van de hond lenen heel leuk! Misschien ga ik wel een hondenuitlaatservice beginnen... hihi... Ik mis zelf wel het bewegen inderdaad en vooral het bewegen in de natuur. Ik werk 4 dagen 9 uur op kantoor. Ik fiets wel 10 minuten naar mijn werk en ik sport elke dag, maar gewoon lekker in de weer zijn is heerlijk! Ik benijd dan ook wel mijn man, hij werkt als landmeter en is haast elke werkdag buiten aan de wandel en dan ook sjouwen, paaltjes in de grond slaan, een ideaal oerberoep! ;)

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 17 Jul 2013

Bedankt voor je tips Rachel, goed bezig!

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine