Voedingssupplementen


Wat is een voedingssupplement?


Voedingssupplementen zijn tabletten, capsules, poeders of druppels met actieve stoffen voor je gezondheid. Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vitamines zijn de bekendste, maar ook producten met mineralen, kruiden, visolie, probiotica of glucosamine zijn voedingssupplementen. Ze zien er misschien uit als geneesmiddelen, maar zijn het niet. Je kunt ze vrij kopen bij de drogist, apotheek, reformhuis en in steeds meer supermarkten.

Waarom zou ik voedingssupplementen gebruiken?


Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Het lukt veel mensen niet om elke dag 2 stuks fruit en 200 gram groente te eten of 2x per week vette vis. Een multivitamine of visolie kan dan een goede aanvulling zijn. In bepaalde omstandigheden, zoals tijdens zwangerschap, sporten, ouder worden of chronische ziekte, heeft je lichaam behoefte aan extra voedingsstoffen. Daarnaast kiezen mensen voor een supplement voor bijvoorbeeld de nachtrust, ter ondersteuning van sterke botten of voor een gezond cholesterolgehalte.

Voor wie zijn voedingssupplementen bedoeld?


Voedingssupplementen zijn voor diverse doelgroepen verkrijgbaar. Zo zijn er producten speciaal voor kinderen, sporters, zwangere vrouwen of senioren. In een multi voor zwangere vrouwen zit bijvoorbeeld extra foliumzuur, vitamine D en soms ook visvetzuren. Supplementen voor kinderen bevatten vaak extra calcium en vitamine D.

Zijn voedingssupplementen voor iedereen geschikt?


Eigenlijk kan iedereen, jong en oud, een voedingssupplement gebruiken. Er zijn enkele situaties waarbij je alert moet zijn of het gebruik van bepaalde supplementen geschikt is, bijvoorbeeld bij hele jonge kinderen, zwangerschap, medicijngebruik of bij een voedselallergie. Het etiket van een product geeft je hier meer informatie over.

Wat zegt een etiket?


Het etiket vermeldt altijd het woord ‘voedingssupplement’. Verder vind je op het etiket de samenstelling van het product, de houdbaarheid en het gebruiksadvies. Het is belangrijk om je te houden aan dit gebruiksadvies.

Hoe weet ik of de aangegeven dosis de juiste is?


Wanneer je totale inname van een voedingstof uit voeding en supplementen tussen de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en het veilige niveau ligt, zit je in ieder geval goed. Het veilige niveau is een hoeveelheid waarbij is aangetoond dat er bij langdurig dagelijks gebruik geen gezondheidsproblemen optreden. Het veilige niveau ligt vaak vele malen hoger dan de ADH. Zo is de ADH voor vitamine C 80 milligram en is het veilige niveau vastgesteld op 2000 milligram, dat is 25 keer zo hoog.

Kan ik alles wat er op een etiket staat vertrouwen?


De Nederlandse wet stelt een heleboel eisen aan wat er op een etiket mag staan. Zo mogen alleen gezondheidseffecten worden vermeld als deze wetenschappelijk zijn bewezen. Soms gebeurt het dat er onjuiste beweringen worden gedaan op een etiket of in reclame. Dit wordt aangepakt door de Nederlandse overheid en de Reclame Code Commissie.

Werken voedingssupplementen?


Er is veel onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten van voedingssupplementen en de actieve stoffen hierin. We komen steeds meer te weten over de rol en het nut van voedingssupplementen. Zo wisten we een aantal jaar geleden nog niet het belang van foliumzuur voor zwangere vrouwen. Nu is dat effect goed onderbouwd en beveelt de Nederlandse overheid dit ook aan.

Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?


De werking van natuurlijke vitamines is niet altijd beter dan die van synthetische. Dit verschilt per vitamine. Zo worden vitamine E en pro-vitamine A (bètacaroteen) beter opgenomen in de natuurlijke vorm. Daarentegen kan ons lichaam Vitamine B12 in synthetische vorm (pil) beter opnemen dan vitamine B12 uit voeding. En soms wordt gekozen voor een synthetische vorm, omdat het niet altijd mogelijk is om vitamines uit een natuurlijke bron te verwerken.

Zijn voedingssupplementen veilig?


De Nederlandse wet stelt een heleboel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De meeste ingrediënten zitten gewoon in je voeding. Uiteraard is overmatige consumptie nooit gezond. Dat geldt voor voeding en ook voor supplementen.

Kan ik teveel binnenkrijgen als ik een supplement gebruik?


Supplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. Net als voor voeding geldt: teveel van hetzelfde is nooit goed. Als je het advies op het etiket van een voedingssupplement volgt, kun je het veilig gebruiken naast je voeding.

Kan ik meerdere voedingssupplementen tegelijkertijd gebruiken?


Net als dat je verschillende voedingsmiddelen naast elkaar kunt gebruiken, is dat ook met voedingssupplementen mogelijk. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule of glucosamine zijn goed te combineren. Je moet er wel alert op zijn dat er niet teveel overlap in ingrediënten zit, als je meerdere voedingssupplementen gebruikt. Al komt overdosering in de praktijk bijna nooit voor.

Zijn voedingssupplementen te combineren met geneesmiddelen?


De meeste voedingssupplementen kunnen naast geneesmiddelen worden gebruikt. Maar er zijn uitzonderingen. Zo moeten personen die antistollingsmiddelen gebruiken geen hoge doses vitamine K nemen. Wanneer je medicijnen gebruikt, kijk dan altijd op het etiket of er een waarschuwing staat voor gebruik bij bepaalde geneesmiddelen. Raadpleeg bij twijfel je behandeld arts, therapeut of apotheek.

Bij wie kan ik terecht voor meer informatie?


Wanneer je vragen hebt over deze website kun je deze stellen via het online contactformulier, dat te vinden is onder contact. Voor deskundig advies over de keuze van een geschikt voedingssupplement kun je terecht bij een drogist, reformzaak of apotheek. Vragen over specifieke producten kun je het beste stellen aan de fabrikant van het product, contactgegevens vind je op het etiket.


 
natural-professional

Jouw vermelding hier?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten en werk je als professional volgens de natuurlijke levensstijl? Word dan partner van Miss Natural en word zichtbaar in jouw doelgroep!