Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Waarom bananen gezond voor je zijn

Als tussendoortje eet ik het liefst fruit. Ook mijn zoon geef ik graag fruit als snack, dat is wel zo gezond en het geeft hem energie om de (school)dagen door te komen. Omdat mijn kind nogal een langzame eter is, heeft het weinig zin om hem bijvoorbeeld een appel mee naar school te geven. Daar doet hij zeker een half uur over! Tegenwoordig is een bakje met druiven of aardbeien een praktische keuze, maar tot voor kort waren het voornamelijk bananen: makkelijk mee te nemen en snel te nuttigen.

Toen ik jong was hoorde ik regelmatig dat bananen kunnen zorgen voor verstopping van de darmen en daarom ben ik toch maar op onderzoek uit gegaan of (bijna) dagelijks een banaan nou wel zo gezond voor je is. En ik deel mijn bevindingen graag hier, op Miss Natural.

Waarom bananen gezond zijn

Bananen zijn een tropische fruitsoort met vele gezondheidsvoordelen. Ze leveren onder meer veel koolhydraten (energie), Vitamine A en bètacaroteen. Dat laatste is vooral goed voor je weerstand en voor de groei en ontwikkeling bij kinderen. Datzelfde geldt voor ijzer. Zelf had ik als kind vaak bloedarmoede (door ijzertekort) waardoor ik vaak moe, futloos en duizelig was. Voor mij weer een goede reden om mijn zoon veel ijzerrijke voeding te geven. Zoals bananen dus, maar ook vlees, vis, bonen en andere groene groenten.

Bananen zijn bovendien rijk aan het mineraal kalium: belangrijk voor het leveren van prestaties, zowel mentaal als fysiek! Dit mineraal ondersteunt het lichaam bij het transport van zuurstof naar de hersenen en is tevens essentieel voor de vochtbalans in het lichaam.

Goed voor de energie en het humeur

Bananen zijn zeer goede energieleveranciers en daarom een voedzaam onderdeel van het ontbijt, een gezond ’10 uurtje’ voor schoolgaande kinderen en een goede snack voor als je gaat sporten. Ook de vitamine B, kalium en magnesium in de vrucht zijn erg behulpzaam bij het sporten, door de ondersteuning van de sieren.

Daarnaast zit er tryptofaan in bananen, die ervoor zorgen dat je humeur een oppepper krijgt. Ook dit maakt het een goede start van de dag, doordat je meteen in een goeie stemming bent!

Zorgen bananen voor verstopping?

Dat bananen obstipatie veroorzaken is een fabeltje. Elke dag een banaan kan zeker geen kwaad, zoals je verder ook een gezond eetpatroon aanhoudt. Zorg er dan wel voor dat de banaan goed rijp is, onrijpe bananen of bakbananen kunnen wel voor verstopping zorgen.

Eet jij graag bananen?

Deel jouw mening

Comment Section

5 reacties op “Waarom bananen gezond voor je zijn


Door Marcella op 24 oktober 2014

Oh, je kunt ze ook eten? ;-))


Door Marjon op 20 oktober 2013

hier worden ook veel bananen gegeten door mij en de kinderen. Makkelijk mee te nemen, lekker, gezond en goed te eten voor mijn dochtertje welke nog maar twee tandjes heeft!


Door Michelle op 6 september 2013

Omdat bananen een hoge GI hebben zouden ze niet passen in een dieet waarbij je wilt afvallen. Wat vinden jullie hiervan?


Door Jouke op 6 september 2013

Leuk artikel! Enkel wat ik mij afvroeg is dat je tegenwoordig veelvuldig leest dat bananen heel vroeg worden geplukt en daarmee niet echt gerijpt zijn en daardoor weinig voedingsstoffen bevatten. Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.
Bedankt!


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!