datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Waarom koolhydraten wel goed voor je zijn
25 juni 2013 
3 min. leestijd

Waarom koolhydraten wel goed voor je zijn

Regelmatig verschijnen er weer berichten in de media over goede en slechte koolhydraten. Dan weer wordt er geadviseerd om een koolhydraatarm dieet te volgen, dan weer wordt er gezegd dat dit juist niet goed is voor je. Wat zijn nu de goede en slechte koolhydraten? En hebben we ze nodig?

Om met de laatste vraag te beginnen: ja, we hebben koolhydraten nodig. Koolhydraten zijn namelijk van belang voor de stofwisseling in ons lichaam. Koolhydraten hebben nog een andere belangrijke functie: ze leveren energie voor ons lichaam. Vooral voor de hersenen en de rode bloedcellen zijn koolhydraten van belang. Koolhydraten zijn eigenlijk de brandstof van ons lichaam. Geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad om 40-70% van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Als je te weinig koolhydraten eet, kun je tekort in voedingsstoffen krijgen, je eet dan te veel vetten en eiwitten. Te veel koolhydraten is ook niet goed, dan krijg je minder vetten en eiwitten binnen. Een goede balans hierin is belangrijk.

Bronnen van koolhydraten

De voedingsmiddelen waar over het algemeen de koolhydraten in zitten, zijn: volkoren graanproducten, aardappels, groenten en fruit. De goede koolhydraten kun je het beste binnenkrijgen door middel van zilvervliesrijst, peulvruchten en volkorenpasta of -brood. Dit worden goede koolhydraten genoemd, omdat je bloedsuikerspiegel er niet te veel van gaat schommelen.

Koolhydraten zijn suikers

Het is wellicht bekend dat koolhydraten suikers zijn. En bij het woord suikers schrikken best veel mensen. Want suikers zijn toch slecht voor ons? Dat klopt gedeeltelijk. De suikers die in bewerkte producten zitten, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank e.d. zijn de suikers die je beter kunt vermijden. Deze suikers zijn de zogenaamde snelle suikers. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel enorm omhoog schiet, maar later ook weer enorm daalt. Tijdens dit dal krijg je weer de behoefte om iets te eten wat suikerrijk is om dit dipje op te heffen. Een vicieuze cirkel is het resultaat.

Koolhydraten bestaan uit enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Ze worden in ons lichaam omgezet in kleinere bestanddelen die als glucose in ons bloed terecht komen. Dit omzetten vindt plaats in het spijsverteringsstelsel. Door inwerking van enzymen en het vrijkomen van maagsappen worden de koolhydraten omgezet in die kleinere bestanddelen. Door het bloed wordt de glucose door ons lichaam gebracht naar alle cellen die dit nodig hebben. Daarmee zijn koolhydraten de brandstof voor ons lichaam. Te veel glucose wordt omgezet in vet en te weinig glucose betekent dat je bloedsuikerspiegel daalt en je voelt je dan slap.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten worden snel in het lichaam opgenomen. Ze zijn te vinden in fruit en groenten, maar ook in koek, snoep e.d. In het eerste geval krijg je de suikers binnen samen met vezels, vitamines en mineralen die ook in fruit en groenten zitten. In het tweede geval zitten verder geen voedingsstoffen die je nodig hebt. Omdat deze enkelvoudige koolhydraten die in fruit en groenten zitten gemakkelijk om te zetten zijn in glucose, kun je deze voedingsmiddelen prima eten. Het kost je lichaam vrij weinig energie om te verbruiken. Deze voedingsmiddelen passen ook prima in een gezonde levensstijl. De tweede groep enkelvoudige koolhydraten kun je beter vermijden. Niet alleen om de suikerdaling te voorkomen, maar ook omdat deze voedingsmiddelen verder geen voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben.

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Deze naam dragen ze omdat het lange ketens moleculen zijn. Dit kost meer energie voor je lichaam om de omzetting tot glucose te laten plaatsvinden. De complexe koolhydraten vindt je in brood, aardappels, rijst en pasta. Het kost je lichaam meer energie, dus calorieën, om de complexe koolhydraten te verbruiken. Buiten de complexiteit van de koolhydraten bevat deze groep voedingsmiddelen ook veel vezels. De verbranding van vezels kost je lichaam ook energie. Daarom zijn de voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst goed om te eten. Kies dan wel voor de volkoren variant ervan, dit levert meteen wat extra vezels op.

Kun je koolhydraten eten als je op je lijn wilt letten?

Dat kan! Kies dan vooral voor de koolhydraten die zitten in groenten en fruit, omdat deze gemakkelijk te verbruiken zijn door je lichaam. En kies voor de complexe koolhydraten, zodat je lichaam goed aan het werk moet. Vermijd de producten die je bloedsuikerspiegel enorm doen schommelen. Uiteraard mag je best eens iets uit deze groep eten, maar houd het dan als een uitzondering.

Bestaan er nu goede en slechte koolhydraten?

Uit bovenstaande blijkt dat je koolhydraten nodig hebt. Als je wilt spreken over slechte koolhydraten zou de groep enkelvoudige koolhydraten, die in snoep, koek en frisdranken zitten als slechte koolhydraten kunnen beschouwen. Als je teveel van deze voedingsmiddelen eet en te weinig beweegt, wordt het teveel als vet opgeslagen. Hiermee heb je wel de kern te pakken: een gezonde levensstijl bestaat niet alleen uit een gezond eetpatroon, maar ook uit voldoende beweging!

Hoe kijk jij aan tegen koolhydraten?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marie-José Thijssen
Door

Marie-José Thijssen

op 25 Jun 2013

ik kijk heel anders aan tegen koolhydraten. gezondheidsraad mag roepen wat ie wil, is niet onafhankelijk maar zit in pocket voedingsindustrie. geven dus niet de juiste info. Er zit voldoende koolhydraten in fruit en groente zodat je de rest allemaal kunt laten slaan. belangrijk weetje over geïsoleerde en elders verwerkte fructose: teveel aan fructose wordt in de lever direct omgezet in vet dat in tegenstelling tot glucose wat een andere weg aflegt in het lichaam.En zeker als iemand kanker heeft/heeft gehad is het heeeeel belangrijk! om alle koolhydraten te laten staan!!!! Kankercellen voeding zich op suikers.Het lichaam kan zelf van vet en eiwit een omzetting maken naar de suikers die we nodig hebben.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jun 2013

Er zijn natuurvolkeren die leven alleen maar op dierlijke produkten en eten niet tot nauwelijks koolhydraten.

Sandra
Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 25 Jun 2013

elk lichaam is anders en reageert anders . persoonlijk eet ik alleen de koolhydraten met lage glycemische index en voel mij daar prima bij en dan merk je ook niet als je te weinig koolhydraten eet. Merk wel door het vele hardlopen dat ik ze toch nodig heb. Interessant stuk karin :-)

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 25 Jun 2013

In een zgn. oerdieet, wat ook wel koolhydraatarm is, worden toch wel zaden, pitten, knollen en fruit gebruikt die óók koolhydraten bevatten. Zoals Karin Matton al zegt kunnen we niet zonder koolhydraten! Téveel eiwitten zijn een belasting voor de nieren omdat eiwitten die niet als zodanig (als bouwstof) gebruikt worden als ketonen vrijkomen...dus ook dat heeft zijn nadelen. Marie José geeft in haar reactie ook aan toch wel koolhydraten te gebruiken, je laat ze ook niet allemaal staan, dat is ook haast onmogelijk! De strekking van dit artikel; dat koolhydraten (toch)goed voor je zijn klopt helemaal! Hoe je dat invult is een ander verhaal...En wat te denken van essentiële suikers...

Karin
Door

Karin

op 25 Jun 2013

Leuk om de reacties te zien. Uiteraard is het altijd belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Feit is dat je koolhydraten nodig hebt. Hoeveel je van de koolhydraten wilt eten, verschilt natuurlijk per persoon. De ene dag heb ik zelf ook meer behoefte aan wat koolhydraten in de vorm van brood, terwijl ik andere dagen juist liever geen brood eet. Probeer hierin je eigen weg te vinden; wat past bij jou en waar voel je je lekker bij!

thiemo
Door

thiemo

op 10 Jul 2014

Heej! Wat vind jij van het paleo dieet als jullie voorstander zijn van koolhydraten?Let me know

Jenaida van Wijk
Door

Jenaida van Wijk

op 25 Jun 2013

Helemaal met Sandra en Marie-José eens. Dat de koolhydraten uit volkoren graanproducten 'langzaam' zijn, zegt niet zoveel. Uiteindelijk wordt het gewoon glucose en als je brood eet zoals we in Nederland doen, word je daar inderdaad vooral dik van.Die volkorenproducten zitten bovendien stampvol antin-nutriënten: gluten, saponines, lectines, fytaat, linolzuur en mycotoxines. Ravage in je lichaam betekent dat.40-70% koolhydraten? Koolhydraten zijn bedoeld voor vechten of vluchten, een snelle energiebron. Dus niet voor de basisenergie. Vetten zijn onze belangrijkste energiebron of zouden dat moeten zijn. Die leveren ook nog veel meer energie op.Koolhydraten uit groente en fruit zijn meer dan voldoende. Daar heeft de mens het miljoenen jaar mee gered. In geval van nood waren we prima in staat om zelf glucose te maken en dat zijn we nog steeds. Maar nood kennen we tegenwoordig niet echt.

Jorn
Door

Jorn

op 01 Jul 2013

Hey Karin,Wat vind je dan van deze stelling: http://www.paleo.nl/waarom-graan-niet-gezond-is/? Vroeger aten we nog geen granen, en onze darmen zijn er ook nog niet aan aangepast waardoor grote delen van de bevolking intolerantie krijgt (zoals de glutenintolerantie bij mezelf).

Laura
Door

Laura

op 08 Oct 2013

Gelukkig weer een advies met iets niet te eten als je kanker hebt of hebt gehad. Weet je wel hoeveel je niet mag eten en mag doen als je kanker hebt gehad?? Een kankerpatiënt (ik dus) zou omkomen van de honger. Eiwitten en koolydraten zijn belangrijk voor lichaam en geest. En liefst van alles een beetje.

Jochie
Door

Jochie

op 15 Apr 2014

Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen!!!!! Glutenvry biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag!!! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL!!! Voedingcentrum heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER!!! Ik herhaal 100 dagen 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met mn biertje en naar hartelust veel recepten uit William Davis' boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingcentrum: shame on you

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading