datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

13 ontgiftende voedingsmiddelen
16 mei 2013 
4 min. leestijd

13 ontgiftende voedingsmiddelen

Misschien niet helemaal Miss Natural style, maar ik heb nog nooit een detoxkuur gevolgd. Gewoonweg omdat dit steeds een brug te ver leek. Want een sapvastkuur volgen tijdens een drukke werkweek of wanneer je een gezin hebt, is nogal heftig. Idealiter neem je in zo’n week namelijk niet al te veel hooi op je vork. De mogelijkheid om de de boel de boel te laten doet zich als werkende moeder helaas niet zomaar voor.

Gelukkig zijn er naast een kuur ook veel dingen die we kunnen eten of drinken om ons lichaam te helpen ontgiften. Er zijn genoeg kruiden, groenten, superfoods en andere voedingsmiddelen die een extra stimulerende werking op lever, nieren, longen en darmen hebben en waarmee je je lichaam toch kunt ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Een lijstje van ontgiftende voedingsmiddelen!

Artisjok

Veel bittere groenten, waaronder artisjok, bevorderen de werking van de lever, gal en de spijsvertering.  In de artisjokbladeren en wortelen zitten bittere stoffen, die een substantie bevatten waardoor de galafscheiding stijgt en die een beschermende werking heeft op de levercellen. De artistjok heeft bovendien een positief effect op de vetstofwisseling.

Brandnetel

Brandnetel is een uitstekend kruid voor een zuiveringskuur. Een kop brandnetel thee per dag, of meerdere verspreid over de dag, heeft verschillende positieve effecten. Het is ongiftend, alkaliserend en bloedzuiverend. Het helpt bij lever-, gal- en milt problemen door de detoxerende werking en het zuivert de maag. Brandnetel is tevens vochtafdrijvend en geeft je energie.

Citroen

Citroen bevat een hoge dosis vitamine C en het werkt bovenal zeer effectief bij het reinigen van de lever. De citroen versterkt leverenzymen en kan het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen, Hierdoor verbetert de stofwisseling, wat zorgt voor schonere darmen. Het verhogen van de stofwisseling heeft ook een positief effect op het afvallen. Begin de dag dus met een glas warm water met uitgeperste citroen!

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever. Zij zitten vol met chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen, met name zware metalen. Chlorofyl kan zorgen voor het gezond houden van je bloed, je spijsverteringsorganen waaronder je darmen en het ondersteunen van je lever en nieren. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, paksoi, waterkers, en rucola. Eet deze, om optimaal van de werking te profiteren, groenten zoveel mogelijk rauw. Een groene smoothie per dag is perfect!

Groenten en fruit met een hoog watergehalte

Groenten en fruit als watermeloen, komkommer en bleekselderij stimuleren de stoelgang en bevorderen het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Komkommer helpt de nieren urinezuur op te lossen.

Asperges, waterkers en artisjokken zijn ook natuurlijke diuretische (waterafdrijvende) voedingsproducten. 
Asperges bevatten asparigine, wat de werking van de nieren stimuleert en daarmee met name ook het verwijderen van toxines uit het lichaam.

Kiemgroenten

Kiemgroenten bevatten een hoge concentratie voedingsstoffen, zelfs hoger dan de groente zelf. De bekendste soorten zijn tuinkers, taugé en alfalfa, maar ook heerlijk zijn bijvoorbeeld broccolikers, preischeuten, rucolakers, en mosterdkers.  Kiemen helpen bij de opbouw van nieuwe cellen, voorzien ze van zuurstof, verjongen het lichaam en werken ook nog eens ontgiftend. Doe dus regelmatig een handje kiemen door je salade of bijvoorbeeld over je soep!

Graangrassen

Gerstegras, tarwegras en kamut-gras bieden allemaal uitzonderlijk veel gezondheidsvoordelen waar ik heel ver over kan uitwijden maar hier niet doe. Allen bevatten grote hoeveelheden chlorofyl en helpen daarom bij het afvoeren van afvalstoffen.

Je kunt het kopen als capsules, maar ook in poedervorm. Tarwegras of gerstegrassap is te krijgen in sommige juice-bars. Het is niet moeilijk om het zelf thuis of in de tuin, te kweken.

Goji bessen

Goji is een van de krachtigste superfoods. De bessen spelen een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunst en wordt ingezet als zeer krachtige beschermer van de  lever. Het helpt schadelijke stoffen uit onder andere voeding en drank te elimineren en de lever te regenereren.

Paardebloem

Paardebloem wordt, vanwege zijn heilzame werking op de lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften. Het heeft invloed op zowel de lever als de galblaas. Het vermeerdert de toevoer van gal, verbetert de doorstroming van stoffen door de lever, gaat galstenen en ontsteking van de gal tegen. Paardebloem is in de vorm van thee en tabletten verkrijgbaar. De plant kan ook vers, bijvoorbeeld in de sla worden gebruikt.

Peterselie

Peterselie bevat niet alleen heel veel voedingsstoffen maar heeft ook een sterk ontgiftende werking. In de natuurgeneeskunde wordt peterselie vaak toegepast als natuurlijk vochtafdrijvend middel. Daarnaast helpt het hoge chlorofylgehalte in peterselie helpt het bloed te reinigen en daarmee ook de nieren, lever, blaas en het lymfesysteem.

Koriander

Koriander helpt zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Deze metalen zoals lood en kwik binden zich aan de koriander en kunnen het lichaam via het spijsverteringskanaal verlaten.

Knoflook

Knoflook activeert leverenzymen die gifstoffen filteren en de (bloed)circulatie verhogen. De zwavel- en waterstofbestanddelen in knoflook helpen om giftige zware metalen te verdrijven. Eet de knoflook bij voorkeur rauw voor een optimaal reinigend effect. Vind je de geur na het eten van knoflook niet zo prettig dan kun je natuurlijk ook kiezen voor capsules.

Vetten

Vergeet de vetten niet tijdens een detoxweek. Essentiële vetten van goede kwaliteit zijn ook ontgiftende voedingsmiddelen en heel belangrijk om de galblaas optimaal te laten werken. Zonder voldoende eiwitten produceert de lever niet voldoende gal voor het lichaam om vetten te kunnen verteren en voedingsstoffen op te nemen.

Plantaardige, onverhitte (koudgeperste) oliën, zoals zijn een goede bron van essentiële vetzuren, die de celwanden van de lever herstellen en ontstekingen helpen tegengaan, zoals:

  • lijnzaadolie
  • hennepolie
  • olijfolie
  • kokosolie (extra virgin)
  • vetten uit vette vis (haring, tonijn, zalm, sardine of makreel’

Vitamines A en D en de Omega-3 vetzuren (ook chia zaadjes zijn hier rijk aan) zijn van groot belang bij het detoxen. Zonder deze componenten zullen alle processen minder snel en goed verlopen. Zorg dus dat je hier genoeg van binnenkrijgt.

Ken jij nog meer ontgiftende voedingsmiddelen?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Claudia Bosscher
Door

Claudia Bosscher

op 02 Jan 2014

Waar kan je die Brandnetel kopen? Ik kan het echt nergens vinden.

Sylvia
Door

Sylvia

op 09 Feb 2014

Ik ken natuurlijk wel brandnetelthee en brandnetelkaas, maar verse...? Ik zou het proberen in een ekowinkel, daar kunnen ze je vast helpen!

Guus
Door

Guus

op 22 Oct 2015

zelf plukken is het beste

Youssef
Door

Youssef

op 15 Feb 2014

Je kun het t beste als thee kopen en dan bij de Tuinen van het merk Jacob hooy.Mvg, Youssef

dimphy
Door

dimphy

op 18 May 2015

Brandnetel kan je in elke goede reformwinkel of speciale kruidenwinkel kopen. Nog beter is om de jonge topjes (b.v. in het bos, maar wel een plekje waar geen honden kunnen komen) b.v. 5 topjes afplukken, goed wassen en dan even opkoken ongeveer 1 minuut en dan 10 min. laten trekken. Daarna zeven en warm opdrinken eventueel zoeten met een klein theelepeltje honing. Als je dit 1 week lang iedere dag 1 mok drinkt, zal je je beter voelen. Succes!

Herman
Door

Herman

op 29 Oct 2015

Langs de weg staan genoeg in de zomer.

Joris
Door

Joris

op 22 Mar 2016

Bijdehandjes gegeten zeker

H.Bron
Door

H.Bron

op 15 Nov 2015

Kwaliteit gegarendeerd

vlinder
Door

vlinder

op 16 Jan 2016

Brandnetels groeien gewoon in het veld en tuin. Die kun je met handschoenen plukken.

Rosa Smit
Door

Rosa Smit

op 15 Jul 2014

Ik zou niet voor jacob hooy kiezen maar voor piramide. Jacob hooy is nml niet biologosch.Rosa

Simon
Door

Simon

op 03 Nov 2014

Bij het zoeken naar goede informatie over ontgiften kwam ik op deze website terecht. Je kunt inderdaad op zoveel makkelijke en natuurlijke methoden het lichaam ontgiften, zelf ben ik laatst begonnen aan een thee kuur het resultaat was verrassend. Ik begon me steeds beter te voelen.Ook ben ik begonnen met het ontgiften door gebruik van ontgiftingspleisters van kanji Kenko wellicht kent iemand deze ? Absoluut de moeite waard om eens te proberen (geen bewuste reclame) ze hebben een proefpakket voor nog geen € 6 euro! Bizar om te zien hoe zwart deze pleisters worden na ze een nachtje te hebben opgehad. Ben benieuwd of er nog meer bezoekers zijn die deze pleisters wel eens hebben geprobeerd.Vriendelijke groet, Simon

Anthoni Anthonissen
Door

Anthoni Anthonissen

op 26 Jan 2019

Hallo. Ik heb ze ook geprobeerd. Een sukses. Alleen een beetje duur, maar de gezondheid is belangrijker dan geld. Dus gewoon regelmatig kanji kenko doen

Nathalie
Door

Nathalie

op 04 Mar 2015

Ik zie dat het topic al wat ouder is, maar ik wil toch graag aangeven dat Mariadistel ook werkt ter ondersteuning van de lever. Ik zweer bij de capsules Mariadistel van Arkocaps. Door de vele medicijnen die ik (heb) gebruik(t), heeft mijn lever het zwaar. Ik slik de capsules dagelijks en voel me erg goed bij!

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 06 Mar 2015

Dank je Eva , voor deze prachtige nuttige info, steeds weer kom ik op deze site terecht, ivm vele kwalen. Gr.kim.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 12 Mar 2015

Leuk om te horen Kim... niet van je kwalen natuurlijk ;)

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 26 May 2015

Lieve Eva*** Ik ben alweer n stap verder. Ik had van kleinsafaan 'n gemis aan één leverenzym ! 'n chronisch verlaagd cortisol , daardoor die enorme beestachtige zoutverslaving, lage bloeddruk, lage suiker, kortom n langdurige bijnieruitputting. SHIT !!! o.k. e i n d e l i j k heb ik 'n TOP M.D.L. arts , ik noem z'n naam, want hij is de eerste arts in die 25 jaar die alles , echt alles is aan het uitzoeken. De doortastende dokter Koek, mdl met als specialisme ; lever. Ik zit in mn 2e fikse burnout, en heb nu n mini dosering prednison, want ik sliep dus helemáál niet meer. Dit jaar alweer 2 zware buikoperaties gehad. Bijna 30 in totaal. ok mn lever dus. De lever is vergroot, en hij drukt, logisch (wat ligt er op mn lever, heel veel) Transcendente meditatie heeft me ooit héél goed gedaan, dus nu weer beginnen. Mijn vraag om n lang verhaal kort te maken , Eva, ik lees veel , dat weet je, maar ik bots nu op iets heel vreemds. Mariadistel en grapefruit reinigen de lever, maar......vertragen ook de afbraak van gifstoffen. HOE kan dat ? Moet ik nu wel of niet grapefruit en mariadistel gebruiken ? Eva, jij weet alles, en ik wacht met spanning op jouw antwoord. hartelijke groeten, kim(Maastricht)

Panneke
Door

Panneke

op 18 Jul 2015

Beste Kimberley, je bent de eerst waarbij ik mijn eigen verhaal herken. Ik mis verschillende leverenzymen (CYP2D6, 3A4, 3A5, 1B1) en dat weet ik pas 4 jaar. Altijd moe geweest, nooit iets gevonden. Nu weet ik dus dat mijn lever niet goed ontgift. Van een vitaminepil raak ik al vergiftigd, als ik die meerdere dagen achter elkaar slik. Eentje per week kan nog net. Een enorme zoektocht hoe ik aan mijn energie kan komen. Als ik alleen doe waar ik energie voor heb, doe ik niet zoveel op een dag. Welke dokter ik ook bezoek, ze geven me allemaal pillen waar ik uiteindelijk zieker word dan ik al was. Ik ga dokter Koek ook eens benaderen. Dat je Prednison slikt verbaast me. Ik verdraag bijna geen enkel synthetisch medicijn namelijk. Waarom heeft hij je dit gegeven? En weet dokter koek alles over P450 cytochromen?

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 21 Jul 2015

Lieve Panneke. Ik ben net terug van opname azm. Ik had 4 maanden lang kolieken en verstoppingen, blijkt n knik in de darm naast t stoma te zijn. Weer n buikoperatie voor de deur.............. Prednison was voor een maand . Gestopt, werd helemaal opgedraaid ervan, van 5 mg. Ja, weinig pillen, vitamines en van de dokter , minimaal. Dokter Koek is een schat, een wonderbaarlijke man die doorzoekt totdat hij iets vind, hij is gespecialiseerd in lever, hij weet er echt ALLES van. t Was dus niet mn lever die drukte , maar het stukje darm dat ik rechts nog had, dat steeds opzwol door de vezeld die er niet doorkwamen. . Dr. Koek heeft alles in t werk gesteld me zo goed mogelijk te helpen, chirurg ,spoed, enz. De meest sympathieke man die in t azm werkt. Ik krijg nu lyrica 75 van de pijnpolie Reijnaertkliniek, mn buik is zo toegetakeld dat er vele zenuwen pijn deden. Over jou; laat t B12 nakijken, van laagnormaal ben je ook al uitgeput, laat de schildklier nakijken, en de bijnierschorshormonen. Zeker weten dat er iets duidelijks uitkomt ! Maar dat kun je allemaal aan dr. Koek vragen. Laat je niet afschepen naar n andere arts ,want daar heb je dus helemaal niks aan, hij is leverspecialist naast z'n MDL . Sterkte, lieve groeten ,kim.

Panneke
Door

Panneke

op 25 Jul 2015

Hi Kimberley, dank voor je bericht. Herkenbaar, de heftige reactie op medicatie en vitaminepillen. Ik ga dr. Koek benaderen en hopelijk weet hij raad met me. Als je weet welke naam het enzym heeft dat je mist, kun je in de Flockhart Tabel (ff opzoeken op internet) zien welke medicijnen je beter niet kunt nemen, omdat je ze niet omzet of afbreekt (maar opstapelt en daardoor ziek wordt of veel bijwerkingen ervaart). Genoeg slapen, mediteren, gezond eten...doe zelf zoveel mogelijk om je lichaam tot rust te brengen. Stress zoveel mogelijk vermijden. Sterkte meissie.

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 26 Jul 2015

Ja Panneke, je hebt gelijk. Al die dingen zijn goed. En t lever enzym is bekend, een van de groep 450, De apotheek, huisarts, en artsen zijn op de hoogte. Ik slijk niet zoveel. Dit alles verklaart wel dat ik mn levenlang vaak misselijk ben geweest. En wat deed ik dan, ik "dronk alles weg". Ook de pijn aan mn dikke darm, dom dom dom. Ik ben 54 en leef al lange tijd helemaal zuiver. Zo rond mn 30/40/ greep ik naar alcohol en pillen. Toen ik ziek werd,colitis, ben ik gaan lezen, en heb me teruggetrokken. Nu pas staat t in mn dossier; colitis ...............na 25 30 jaar ellende. En hij is eruit. 1 meter. Over jou, als t enzym bij jou bekend is, moet de apotheek en huisarts op de hoogte gesteld worden. Succes *** gr.kim.

ernst
Door

ernst

op 14 Nov 2015

honing met kaneel doen ze in azie al meer dan 3000 jaar in de thee of gewoon met heet water merk je snel groeten

John van der Werff
Door

John van der Werff

op 07 Dec 2015

Heb je goede en gezonde theesoorten en kruiden nodig, kijk dan eens op onze site. Ook voor vragen, staan wij je graag terzijde. Met kruidige groet, John en Sabine van der Werff Biologisch kruidentuintje

John van der Werff
Door

John van der Werff

op 07 Dec 2015

Bij ons kan men ook terecht voor gezonde theesoorten en kruiden. Met kruidige groet,John neenSabine van der Werff Biologisch kruidentuintje

charly
Door

charly

op 26 Jan 2016

Hi, ik heb een lang verhaal maar zal proberen het zo kort mogelijk te houden. Zo'n 5jaar geleden heb ik 2 slokjes weedthee gedronken waarna ik in het zknhs ben beland vanwege een shock toestand. Daarna ben ik opeens allergische voor van alles. Morfine, cashewnoten, slokje wijn etcetc. Waardoor ik dus steeds weer in het zknhs beland. De laatste keer was vorige week omdat ik chlorella had geslikt (kreeg in de ambulance een terugval. 2e ambulance erbij. Na ongeveer 6 uur weer met ambulance naar zknhs gebracht vanwege weer een terugval. Heb inmiddels een epipen. Maar ik ben bang geworden om iets te nemen. Wil graag al die gifstoffen uit mijn lijf hebben. Help!!!ajb😢

Robert
Door

Robert

op 19 Jan 2017

Ik zelf heb zeer goede ervaringen met een 100% natuurlijk Medisch Detox Hulpmiddel op basis van een vulkanische klei-mineraal: Zeoliet. Het is een CE-gecertificeerd Medisch product, dus veilig, en met een wetenschappelijk bewezen werking. Ik heb al enige jaren de ziekte van Lyme met ernstige vermoeidheidsklachten. Op aanraden van mij orthomoleculair arts ben ik dit gaan gebruiken om mijn lichaam te ontdoen van zware metalen en gifstoffen. Tevens had ik last van meerdere voedselintoleranties waar dit middel ook goed voor werkt. Ik gebruik het inmiddels enige maanden en voel ik mij een stuk energieker. Groeten Robert

Taurus
Door

Taurus

op 12 Mar 2017

Kan je fotonenbehandlingen aanraden.

Taurus01
Door

Taurus01

op 12 Mar 2017

Kan je fotonenbehandlingen aanraden.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading