datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De gezondheidsnadelen van E-nummers
14 januari 2014 
3 min. leestijd

De gezondheidsnadelen van E-nummers

E-nummers… kunnen we er nog omheen? Je hebt er ongetwijfeld wel van gehoord en anders bekijk je maar eens in de supermarkt diverse etiketten. Daar vind je ze zeker vermeld, want dat is bij wet verplicht op voorverpakte producten. Bij verse producten en restaurants is dit niet verplicht.

Maar wat zijn die E-nummers nou eigenlijk? Het zijn hulpstoffen, additieven, veelal chemisch gemaakt om ons voedsel langer houdbaar, lekkerder of mooier te maken. En dit liefst zo goedkoop mogelijk. Vaak is het gebruik van E-nummers goedkoper dan het doel op een andere manier te bereiken. Helaas weegt dit voordeel echter niet op tege de vele naelen die E-nummers kunnen hebben voor je gezondheid.

Wat zijn E-nummers?

Toevoegingen zijn niet alleen maar slecht. Denk aan conserveermiddelen om producten langer houdbaar te maken. Bedorven voedsel kan nog veel gevaarlijker zijn! Ook door de toenemende vraag naar ‘gemaksvoedsel’ is het gebruik van conserveermiddelen en andere toevoegingen alleen maar toegenomen. Ook willen consumenten dat hun voedsel er aantrekkelijk uitziet. En door gebruik van onder andere kleurstoffen kan dit doel bereikt worden (gekleurde snoepjes, rood vlees, etc…).

Op de site van foodwatch kun je meer informatie vinden over E-nummers, of in het artikel van Evelien op deze site. Er zijn natuurlijke en kunstmatige E-nummers. En ze zijn niet allemaal schadelijk. Rode bietensap kan bijvoorbeeld ook als kleurstof dienen en heeft een E-nummer. Maar dat is er een die je zonder bezwaren kunt gebruiken.

Gezondheidsnadelen van E-nummers

Wat kunnen de problemen zijn bij gebruik van E-nummers?

 • Allergische reacties
 • Mogelijk kankerverwekkend
 • Hoofdpijn
 • Tintelingen
 • Versnelde hartslag
 • Gedragsverandering
 • Nadelige gevolgen voor de tanden (zure additieven)

De problemen die op kunnen treden zijn divers, niet iedereen is even gevoelig en meningen zijn verdeeld. Wetenschappelijk is het niet allemaal hard te maken. Echter, het is ook niet bekend hoe de wisselwerking is tussen als die soorten additieven…

E-nummers en voedselveiligheid

De voedselveiligheid is iets wat de Europese Unie zegt hoog in het vaandel te hebben staan. Bedorven eten wil niemand en kan ook gevaarlijk zijn! Maar gezien de mogelijke risico’s en het feit dat ze volgens mij vaak overbodig zijn ben ik toch verbaasd dat je zoveel moeite moet doen om ze te vermijden. Ik hoef geen kunstmatig fel-roodgekleurde kers op mijn aspartaam-gezoette slagroomgebakje, houdbaar gemaakt met conserveermiddelen. Dat is toch ook niet echt goed voor de volksgezondheid!

Ik denk dat we daar als consument ook wel wat aan kunnen doen: als we E-nummervrije producten kopen stimuleren we ook het aanbod! Want om het doel te bereiken zijn ook vaak (soms wel duurdere) alternatieven mogelijk.

E-nummer vrije producten

Echte E-nummer vrije producten zijn in het algemeen verse, gezonde, natuurlijke en pure producten. Basisvoedingsmiddelen die we nodig hebben. En deze basisvoedingsmiddelen zijn niet duurder en zelfgemaakt is goedkoper dan lang houdbare, reeds bereide producten. Enkele grondregels om eenvoudig E-nummers te verminderen in je voeding:

 • Geen kant en klare maaltijden kopen .
 • Geen pakjes en zakjes
 • Geen light dranken
 • Geen fel gekleurd snoep/gebak/zoutjes
 • Wél zelf koken en bakken (dan weet je wat je erin stopt)
 • Gebruik zoveel mogelijk pure ingrediënten, en zo min mogelijk bewerkte producten
 • Vraag in restaurants of ze ve-tsin (E-621) gebruiken (In o.a. Duitsland staat het op de kaart erbij vermeld)
 • Lees etiketten

Meer weten over E-nummers?

Om tussen de bomen het bos nog te zien in de enorme hoeveelheid E-nummers zijn er verschillende boeken en App’s in de handel om het je wat gemakkelijker te maken. Zo kun je de E-nummers met een twijfelachtige reputatie vermijden.
Ook kun je je bij Miss Natural inschrijven voor de Week zonder E-nummers, zodat je een week lang informatie, tips en adviezen over E-nummers, en bovendien lekkere recepten ontvangt. Of wat dacht je van de e-cursus ‘Koken zonder E-nummers’? Hiermee leer je in 30 dagen alles over schadelijke en niet-schadelijke E-nummers, de verschillende benamingen, waar je ze in kunt vinden en hoe je ze kunt vermijden. Zo wordt het boodschappen doen voor een E-nummervrij leven een stuk makkelijker! En natuurlijk krijg je bij deze cursus een aantal heerlijke recepten die je bewijzen dat koken zonder E-nummers niet alleen gezonder, maar ook lekker en heel eenvoudig kan zijn.

Heb jij weleens gezondheidsklachten gehad van E-nummers?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Christel
martijn
Door

martijn

op 14 Jan 2014

wat een goed artikel over E nummers! Heb discussie gehad over E621 met Unilever. Je wil niet weten hoe gehaaid ze zijn om recht te praten wat krom is. Lijkt wel mafia. Gr Martijn Smit

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 15 Jan 2014

Dat wil ik juist wel weten ;)

Lieve
Door

Lieve

op 06 Mar 2016

Helaas maar waar, het artikel bevat onjuiste informatie. Een verduidelijkende film:

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine