datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Eetbare insecten: Waarom ik geen Meelwormen, Krekels, Sprinkhanen en Kakkerlakken ga eten!
11 november 2023 
3 min. leestijd

Eetbare insecten: Waarom ik geen Meelwormen, Krekels, Sprinkhanen en Kakkerlakken ga eten!

Vanaf 1 januari 2018 is Verordening (EU) 2015/2238 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 van kracht geworden, waarbij het concept van “nieuwe voedingsmiddelen” werd geïntroduceerd, inclusief insecten en hun delen. Een van de meest gebruikte insectensoorten zijn: meelwormen (Tenebrio molitor), huiskrekels (Acheta domesticus), kakkerlakken (Blattodea) en treksprinkhanen (Locusta migrans). 

Sustainable Development Goals

Onderzoek toont aan dat eetbare insecten parasieten bij zich dragen die pathogeen (ziekmakend) kunnen zijn voor de mens. De Stichting SDG Nederland promoot het eten van insecten als ‘toekomstbestendig’ voedsel, de Sustainable Development Goals van de 2030 Agenda. Maar de afgelopen jaren hebben de meeste restaurants die insecten op de kaart aanboden juist die sprinkhanen, krekels en meelwormen van de kaart gehaald. De consument heeft er geen interesse in! Bijna niemand wil insecten eten voor het klimaat. Maar wat als insecten ongevraagd door je voeding gedaan worden?

Eetbare insecten met parasieten

In deze context is de ondoorgrondelijke kwestie de rol van eetbare insecten bij het overbrengen van parasitaire ziekten die aanzienlijke verliezen in de voortplanting ervan kunnen veroorzaken en een bedreiging kunnen vormen voor mens en dier. Het doel van deze studie was het identificeren en evalueren van de ontwikkelingsvormen van parasieten die eetbare insecten koloniseren in huishoudelijke boerderijen en dierenwinkels in Centraal-Europa en het potentiële risico van parasitaire infecties voor mens en dier te bepalen. Het experimentele materiaal bestond uit monsters van levende insecten van 300 huishoudelijke boerderijen en dierenwinkels, waaronder 75 meelwormkwekerijen, 75 huiskrekelboerderijen, 75 sissende kakkerlakkwekerijen in Madagaskar en 75 migrerende sprinkhanenkwekerijen.

Ziekmakend voor de mens

Parasieten werden gedetecteerd in 244 (81,33%) van de 300 (100%) onderzochte insectenkwekerijen. In 206 (68,67%) van de gevallen waren de geïdentificeerde parasieten alleen pathogeen voor insecten; in 106 (35,33%) gevallen waren parasieten potentieel parasitair voor dieren; en in 91 (30,33%) gevallen waren parasieten potentieel pathogeen (ziekmakend) voor de mens. Eetbare insecten zijn een onderschat reservoir van menselijke en dierlijke parasieten. Het onderzoek wijst op de belangrijke rol van deze insecten in de epidemiologie van parasieten die pathogeen zijn voor gewervelde dieren. Uitgevoerd parasitologisch onderzoek suggereert dat eetbare insecten de belangrijkste parasietvector kunnen zijn voor gedomesticeerde insectenetende dieren. Volgens deze studies zou het toekomstige onderzoek zich moeten richten op de noodzaak van constante monitoring van bestudeerde insectenkwekerijen op ziekteverwekkers, waardoor de voedsel- en voederveiligheid toeneemt.

Insecten eten een trend?

De groeiende vraag (en de pushende agenda) naar licht verteerbaar en voedzaam voedsel heeft bijgedragen aan de opkomst van nieuwe voedselbronnen in de landbouwverwerking. Eetbare insecten zijn zo'n categorie onderbenutte voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde [1]. Insecten worden gekweekt voor directe consumptie en voor gebruik bij de productie van voedsel en diervoeders [2]. Het concept van “nieuwe voedingsmiddelen”, inclusief insecten en hun delen, is geïntroduceerd door Verordening (EU) 2015/2238 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende nieuwe voedingsmiddelen, die op 1 januari 2018 in werking is getreden. De groeiende populariteit van exotische huisdieren heeft ook de vraag naar nieuwe voedingsmiddelen vergroot.

Ziekteverwekkers en Parasieten

Eetbare insecten worden echter vaak geïnfecteerd door ziekteverwekkers en parasieten, die aanzienlijke productieverliezen veroorzaken [3]. Deze ziekteverwekkers vormen ook een indirecte bedreiging voor mensen, vee en exotische dieren. De meerderheid van de insectenkwekerijen in de wereld zijn huishoudelijke bedrijven, en in Europa worden eetbare insecten zelden op grote schaal geproduceerd. In de Europese Unie is entomofagie zeldzaam en wordt het beschouwd als een cultureel taboe [4]. Er worden meer dan 1900 soorten insecten als eetbaar beschouwd.

De meest populaire eetbare insecten zijn:

  • Meelwormen (Tenebrio molitor)
  • Huiskrekels (Acheta domesticus)
  • Kakkerlakken (Blattodea)
  • Treksprinkhanen (Locusta migrans)

Meelwormen eten

Meelwormen zijn kevers uit de familie Tenebrionidae. Volwassen kevers zijn over het algemeen 13-20 mm lang en larven hebben een lengte van ongeveer 30 mm. Tijdens hun korte levenscyclus van 1-2 maanden leggen vrouwtjes ongeveer 500 eieren. Een van de grootste meelwormleveranciers ter wereld is HaoCheng Mealworm Inc., dat 50 ton levende insecten per maand produceert en 200.000 ton gedroogde insecten per jaar exporteert [7]. Meelwormen worden gebruikt in de voeding van mens en dier en zijn een populaire voedselbron voor exotische huisdieren, waaronder reptielen en insecteneters. De voedingswaarde van meelwormlarven is vergelijkbaar met die van vlees en kippeneieren [8]. Meelwormen zijn gemakkelijk op te slaan en te vervoeren. Ze zijn rijk aan goed beschikbare voedingsstoffen en worden beschouwd als een veelbelovende voedingsbron voor de pluimvee- en viskweek. Meelwormen kunnen ook worden toegediend aan huisdieren en vee [4].

De populariteit van de consumptie van meelwormen door mensen neemt vooral in Europa toe, maar betekend dit dat je ze ook moet gaan consumeren?

Eet jij al insecten? 

Bron en verwijzingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613697/

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading