Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Fabrikanten vermommen E-nummers

Steeds vaker vermelden fabrikanten op de ingrediëntenlijst de ‘gewone naam’ van E-nummers. Op deze manier kan een fabrikant de consument laten geloven dat zijn product geen E-nummers bevat. Terwijl er bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst wel ‘mononatriumglutamaat’ staat vermeld, wat de benaming is voor smaakversterker E621, of ‘aminosweet’, dat we eigenlijk kennen als aspartaam of E951.

Eva van Zeeland, de initiatiefnemer van Miss Natural Lifestyle, vindt dit misleidend en wil consumenten weer kritisch laten kijken naar wat er op verpakkingen staat. Dit doet zij met een nieuwe cursus ‘Koken zonder E-nummers’, dat via oneplanetcrowd.nl gecrowdfund wordt.

Klachten zoals hoofdpijn en maag-darmstoornissen

Eva van Zeeland volgde een opleiding orthomoleculaire geneeskunde en ontdekte de risico’s en nadelen van E-nummers. Ze vertelt hoe de consument voor het lapje gehouden wordt, “Soms staan er op de verpakking kreten als ‘zonder toegevoegde E-nummers’ of ‘nu zonder smaakversterkers’. Vervolgens kijk je in de ingrediëntenlijst en zie je inderdaad dat er geen E-nummer te vinden is. Helaas is dat niet altijd waar. Ook al staat in de ingrediëntenlijst op de verpakking van een voedingsmiddel geen E-nummer, toch kunnen deze er wel degelijk in zitten. Een E-nummer heeft namelijk ook een ‘gewone naam’. Ik vind dit een kwalijke zaak, omdat E-nummers allerlei klachten kunnen veroorzaken, zoals hoofdpijn, hyperactiviteit, slapeloosheid, astma, eczeem, netelroos, neusverkoudheid en maag-darmstoornissen.* Omdat er zoveel verschillende benamingen zijn en in veel producten waarvan men het ook niet verwacht E-nummers worden gestopt, weten we niet hoeveel we ervan binnen krijgen. En omdat aan zoveel voedingsmiddelen verschillende E-nummers zijn toegevoegd, kun je E-nummers in allerlei denkbare combinaties binnenkrijgen. Het is mogelijk dat een E-nummer op zichzelf geen ongewenst effect heeft, maar samen met een andere stof wel.”

*Grootste boosdoener is smaakversterker E 621 (ve-tsin, MSG), ontstane klachten zijn ook wel bekend als ‘Chinees Restaurant syndroom’.

Zonder pakjes en zakjes

Het is Eva’s missie mensen te wijzen op een gezonde lifestyle, waarvan E-nummers geen onderdeel hoeven uit te maken. Met de nieuwe online cursus Koken zonder E-nummers geeft Eva van Zeeland praktische tips en lekkere recepten voor koken zonder toevoegingen. De cursus bestaat uit 12 delen en is bedoeld voor iedereen die graag gezond en puur wil koken zonder pakjes, zakjes en ander voorbereidt en bewerkt voedsel. Geïnteresseerden kunnen deze cursus helpen crowdfunden via Oneplanetcrowd.nl.

Oneplanetcrowd.nl

Via Oneplanetcrowd.nl financieren ondernemers de ontwikkeling van hun innovatieve producten en diensten met crowdfunding. Projecten op Oneplanetcrowd dragen een steentje bij aan een betere planeet; ze zijn milieuvriendelijk of hebben een sociaal-maatschappelijke meerwaarde.  Bij Oneplanetcrowd is iedereen zowel consument als potentiële investeerder, oftewel crowdfunder. Je kunt namelijk al meedoen met een klein bedrag. Je investeert in een innovatie, waar je in veel gevallen als eerste klant gebruik van maakt!

Zou jij willen investeren in gezondheid?
Handtekening-Miss-Natural

Deel jouw mening

Comment Section

1 reactie op “Fabrikanten vermommen E-nummers


Door Katinka op 8 juli 2013

Vind ik een goede investering!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!