datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Heerlijke recepten met superfood zwarte bessen
25 februari 2014 
4 min. leestijd

Heerlijke recepten met superfood zwarte bessen

Als je aan superfoods denkt, dan zijn dat vaak Goji bessen, chiazaad, tarwegras, hennepzaad, kokos, etc. Maar superfood hoeft zeker niet alleen uit exotische landen te komen. Ook in Nederland hebben wij ons eigen superfood. Neem nou de zwarte bes, die vooral in loofbossen te vinden is. Het is een lekkere en vooral gezonde vrucht met heel veel geneeskracht.

De zwarte bes stimuleert de doorbloeding en versterkt het immuunsysteem, waardoor we minder ziek en verkouden worden. Daarnaast werken zwarte bessen vochtafdrijvend en zijn ze goed voor de stofwisseling.

De Zwarte Superbes

In 1712 was het sap van de zwarte bes (Ribes nigrum) al bekend als een levenselixer. Het werd verkocht als middel voor allerlei kwalen. Niet alleen de bessen werden gebruikt, maar ook de bladeren, knoppen en bloemen van de plant. Men beweerde dat als je dit levenselixer dagelijks dronk een heel lang leven zou lijden. Het stond garant voor een eeuwige jeugd.

Maar deze plant werd ook gebruikt bij de doctoren en kwakzalvers als medicinale plant. Het verminderde reumaklachten, zuiverde de lever en nieren. Stimuleerde de alvleesklier en gaf de mensen met astma meer lucht. Als je het benauwd had legde je een kompres op de borst. Deze kompressen werden tevens ingezet bij eczeem, huidziekten, abcessen. De bloemen werden gekneusd en op wonden en netelroos gelegd. En ook is het sap goed tegen ontstekingen in het spijsverteringskanaal.

Het is dan ook niet vreemd dat de zwarte bes bij verschillende onderzoeken (SCR Institute) hoog op de lijst staan van de gezondste superfoods. De bes zou zelfs gezonder zijn dan de goji bes. Andere vruchten die hoog scoren zijn de framboos, blauwe bes, aardbei en de granaatappel.

In zwarte bessen zitten heel veel antioxidanten. Deze beschermen ons lichaam tegen schadelijke invloeden (vrije radicalen). Hoe donkerder het fruit, hoe meer antioxidanten er in zitten. Zo worden er nog steeds tincturen en crèmes gemaakt met als basis zwarte bessen.

Voedingsstoffen van de zwarte bes

In zwarte bessen zitten veel  vitaminen  en mineralen zoals:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B5
  • Vitamine B6
  • Vitamine E
  • Vitamine C
  • Calcium
  • Magnesium
  • Kalium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Polyfenolen
  • Anthocyaninen
  • Chrysanthemine
  • antirrhinine
  • tulipanine
  • myrtilline

De blaadjes

Thee zetten van de blaadjes van de zwarte bessenstruik helpt tegen misselijkheid, darmklachten, verkoudheid en keelpijn. Maar ook gorgelen met koude thee is goed tegen ontstoken keelamandelen. Gekneusde  blaadjes werken verkoelend op een verbrande huid.

De zaadjes

De blaadjes bevatten de essentiële vetzuur Alfa-linoleenzuur. Dit is een omega 3 vetzuur en is in ons lichaam onmisbaar. Zo is het goed voor onze ogen, hersenen, hart en gehoor. Ook zit er in de zaadjes gamma-linoleenzuur en dit werkt vaatverwijdend, bloeddrukverlagend, trombose remmend.

De bloemknoppen

De knoppen zijn zeer krachtig. Deze worden vaak gebruikt in tonicums en bied een goede ondersteuning bij allergische reacties, hoofpijnen, netelroos, eczeem, hooikoorts en leveraandoeningen.

Zwarte bessen in de keuken

De zwarte bes is lekker zoet als hij goed rijp is en kan op vele manieren gebruikt worden in de keuken. Zo kun je ze pureren en mengen met honing/dadelstroop/rijststroop /kokosbloesemsuiker voor een snelle jam, bijvoorbeeld om op een pannenkoek te smeren. Maar ook over eigengemaakt ijs is het een lekkernij. En wat dacht je van een zomerse vruchtensalade? Doe in een smoothie ook eens een handvol zwarte bessen. Zo zijn er allerlei mogelijkheden te bedenken waarin we de zwarte bes kunnen verwerken. Tot slot hieronder nog een aantal recepten.

Recept: Zwarte bessenbrood

Dit heb je nodig:

  • 350 gram meel (amandelmeel maakt het zoeter)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 zakje gist
  • 50 gram biologische roomboter, in kleine blokjes
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 200 gram zwarte bessen
  • 3 el fijngehakte verse munt
  • 150 ml vers geperste sinaasappelsap

Zo maak jet het brood klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een broodvorm in en bedek hem met bakpapier.
  3. Zeef het meel, gist en de bakpoeder boven een kom.
  4. Wrijf met je vingertoppen de blokjes roomboter erdoor tot er fijne kruimels ontstaan.
  5. Roer de kokosbloesemsuiker erdoor en maak in het midden een kuiltje.
  6. Doe de zwarte bessen en de munt in het kuiltje in het meelmengsel en giet er ook wat sinaasappelsap in. Giet er niet teveel ineens bij.
  7. Meng de droge ingrediënten langzaam met de vloeistof tot alles goed is gemengd. Het deeg moet zacht en soepel zijn, voeg anders nog een beetje sinaasappelsap toe.
  8. Doe het deeg in de voorbereide broodvorm en strijk het glad.
  9. Laat het deeg met een schone theedoek erover zeker 50 minuten op een koele plaats staan.
  10. Bak het brood circa 1¼ uur of tot het gerezen en mooi bruin is en stevig aanvoelt.
  11. Laat het brood in de vorm afkoelen gedurende 5 minuten en leg het dan op een rooster om verder af te koelen.

Dit brood kan overigens ook heel goed in een broodbakmachine gebakken worden.

Recept: Zwarte bessen sorbetijs

Dit heb je nodig:

  • 500 gram zwarte bessen
  • 350 dl water
  • 1 eiwit
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • Eventueel een ijsmachine

Zo maak je het ijs klaar:

  1. Was de bessen en laat ze 5 minuten afgedekt sudderen in 1,5 dl water. Kijk of het fruit na 5 minuten zacht is, laat het anders nog een paar minuten sudderen.
  2. Als de puree afgekoeld is pureer je het met de staafmixer. Heb je geen staafmixer of keukenmachine, dan kan het ook boven een kom: wrijf de bessen met een lepel door de zeef. Vind je dat er teveel pitjes in de puree zitten, wrijf de puree ook nog eens met een lepel door de zeef.
  3. Breng in een schone pan het resterende water met de suiker/stroop aan de kook en los de suiker al roerend op.
  4. Schenk de stroop in een schaal en laat het afkoelen.
  5. Meng de bessenpuree met de suikerstroop.
  6. Klop het eiwit stijf en roer de bessenpuree met de suikerstroop er voorzichtig doorheen.
  7. Bij een ijsmachine laat je het ijs draaien totdat het stevig is. Maar zonder ijsmachine zet je het in de vriezer en roer je het in het begin elk halfuur even om zodat er geen ijskristallen gaan vormen.

Drankje tegen keelpijn en verkoudheid

Dit heb je nodig:

  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 6 dl kokendheet water
  • 4 takjes munt
  • 150 g zwarte bessen, vers of diepvries.
Zo maak je het drankje klaar:
  1. Prak de bessen.
  2. Laat de suiker oplossen in het hete water en voeg dan de munt en de bessen toe.
  3. Laat het 5 minuten trekken, zeef het eventueel en drink het warm op.

Schrijf je nu in voor de SuperFood Week

Wil jij ook meer weten over superfoods, wat ze kunnen doen voor je gezondheid, hoe je ze kunt gebruiken en nog veel meer? Schrijf je dan nu met onderstaand formulier in voor de gratis SuperFood Week!

Eet jij graag zwarte bessen?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Rianne
Door

Rianne

op 19 Jul 2014

Wat zien de recepten er lekker uit. Alleen komt de foto niet overeen met de zwarte bes. Op de foto zie je de blauwe bes. Zijn de recepten voor de blauwe of voor de zwarte/cassis bes?

Marianne Lucardie
Door

Marianne Lucardie

op 22 Sep 2014

Super leuke site, alleen jammer van die foto die niet overeenkomt!

T. Maring
Door

T. Maring

op 02 Jul 2016

de foto die bij het artikeltje over zwarte bessen staat - is een foto van bosbessen of blauwe bessen. Waar gaan de recepten dan over? Graag even duidelijkheid. Ik zoek recepten en toepassingen van de zwarte bes.

Arianne
Door

Arianne

op 12 Jul 2016

Een lang leven lijden? Dat wil toch niemand?!

Jolandevanluijk
Door

Jolandevanluijk

op 15 Jul 2016

De foto bij het verhaal over zwarte bessen zijn blauwe bessen en die zijn bepaald niet dezelfde soort.

Gerda
Door

Gerda

op 02 Jul 2018

Nou zo ziet mijn zwartebessenplant er ook uit hoor.

Hilde
Door

Hilde

op 26 Jun 2019

De foto toont blauwe bessen (vaccinium corymbosum) te zien aan het sterretje onderaan, een zwarte bes is een cassisbes (ribes nigrum) en heeft een uitsteekseltje onderaan.

Margaret Willems
Door

Margaret Willems

op 09 Jul 2020

Ik denk dat er een misverstand is tussen blauwe bes en zw@rte bes, Foto is blauwe bes totaal anders dan zwarte bessen. Correctie gevraagd

Anita
Door

Anita

op 16 Jul 2021

foto komt niet overeen met zwarte bessen, foto is van blauwe bessen ook wel bosbessen genoemd.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading