datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Hoe en waarom je xeno-oestrogenen beter kunt vermijden
30 oktober 2014 
3 min. leestijd

Hoe en waarom je xeno-oestrogenen beter kunt vermijden

Chemische stoffen zijn er in overvloed en er komen steeds weer nieuwe stoffen bij. Een aantal van deze stoffen gedraagt zich als hormonen of verstoren de natuurlijke hormoonbalans in je lichaam. Ze gedragen zich in je lichaam als het ware als lichaamseigen oestrogenen. Deze worden xeno-oestrogenen, of ook wel pseudohormonen, genoemd. Het woord ‘xeno’ komt uit de Griekse taal en betekent in deze context ‘lichaamsvreemd‘.

Gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen

Er vinden veel onderzoeken plaats naar de gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen, maar er blijft tot dusverre nog veel onduidelijk/onbekend.  Er is bijvoorbeeld in The Journal of American Medical Association een publicatie verschenen (september 2012) waarin staat dat BPA (bisfenol A) één van de redenen voor overgewicht bij kinderen kan zijn. BPA is een chemisch middel en tegenwoordig wordt dit gebruikt als ingrediënt om plastic te maken (plastic kan dus helaas BPA lekken). Eén van de onderzoekers uit bovengenoemd onderzoek geeft aan dat naast verkeerde voeding en gebrek aan bewegen zeker ook gekeken moet worden naar de invloed van schadelijke stoffen uit de omgeving op het krijgen van overgewicht.

Xeno-oestrogenen kunnen onder andere de lever belasten en verhogen mogelijk het risico op het ontstaan van hormoongerelateerde ziektebeelden. Ze kunnen zich gaan opstapelen in je lichaam. Ook PMS, prostaat- en borstkanker worden in verband gebracht met het teveel aan oestrogenen in onze wereld (Krishnan et al.; Long et al., bron).

Dagelijkse blootstelling

We worden dagelijks aan chemische oestrogenen blootgesteld. Als voorbeelden kan ik noemen: de plastic waterfles, verzorgingsproducten, shampoo, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Je zal je nu vast afvragen wat je dan nog wel kunt gebruiken. Verderop in dit artikel heb ik een aantal tips voor je.

Enkele bekende xeno-oestrogenen:

 • Plastic verbindingen zoals BPA, DEHP (weekmakers) en phthalaten
 • Industriële verbindingen zoals PCB’s die onder meer in verf en lijm zitten, en vergeet ook vooral de dioxines niet. Dit kom je tegen in vervuilde lucht en in het vet van zuivel, vis en vlees.
 • Synthetische hormonen, zoals de oestrogenen en progesteron in de pil.
 • Toevoegingen in voeding zoals E127, E310 t/m E312 en E320.  E310/312 of propylgallaat is ook onlangs pas erkend als xeno-estrogeen. Deze E-nummers worden gebruikt om het ranzig worden van oliën en vetten tegen te gaan. Gallaten zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar verboden en worden afgeraden voor hyperactieve kinderen. Ze zitten in chips, zoute snacks, goedkope visolie, salami, lang houdbare vleesproducten, vlees in blik, soep, kauwgom en dierenvoeding, en zijn giftig voor mens en dier.
 • Toevoegingen in cosmetica: E214 t/m E219 (parabenen). Parabenen worden veel gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn vooral effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze stof komt ook voor in cosmeticaproducten als crème, shampoo, scheerschuim, handcrème, massageolie, lotions, zonnecrème, lippenbalsem, douchegels, schoonmaakmiddelen en vloeibare wasmiddelen.

Deze lijst is absoluut niet volledig, maar geeft wel globaal weer hoe vaak je xeno-oestrogenen tegen kunt komen in het dagelijks leven!

12 tips om xeno-oestrogenen te vermijden 

 1. Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlijke voeding. Eet mager vlees/magere vis en minder vetrijke dierlijke producten zodat je minder dioxines binnenkrijgt.
 2. Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Miss Natural schrijft hier regelmatig over, dus kijk even op de site.
 3. Neem alleen dranken die verpakt zijn in glazen flessen en laat pakken staan. Heb je nog een plastic waterflesje? Ruil dit dan in voor een roestvrijstalen flesje of neem een flesje gemaakt van verantwoord plastic want ja, dat bestaat ook (bijvoorbeeld de Dopper).
 4. Doe geen maaltijden verpakt in plastic in de magnetron. Vermijd sowieso zoveel mogelijk eten wat in plastic verpakt is.
 5. Voeding uit blik ook vermijden, want blik wordt vaak gecoat met plastics die xeno-oestrogenen kunnen bevatten.
 6. Bewaar eten in glazen schaaltjes of aardewerk, roestvrij staal, etc.
 7. Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.
 8. Gebruik geen pesticiden of insecticiden of kies eventueel een biologische/natuurlijke variant.
 9. Neem je eigen stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen. Zo hoef je niet om een plastic tasje te vragen in de winkel.
 10. Vermijd luchtverfrissers en geurkaarsen, behalve als er uitsluitend natuurlijke aromatische oliën inzitten.
 11. Wist je dat kassabonnen ook BPA bevatten? Voorzichtig dus met aanpakken!
 12. Nog pannen met een teflon anti-aanbaklaag in de kast? Vervang deze door pannen met bijvoorbeeld een keramische anti-aanbaklaag. Dit zijn ideale pannen en ze zijn niet extreem duur.

In één keer alles aanpassen en/of veranderen zal voor veel mensen lastig zijn. Kijk wat er voor jou op dit moment haalbaar is en breidt dit dan langzaam uit.  We willen je niet bang, maar bewust maken!

Maak je lichaam schoon met een detox!

Een detox zorg ervoor dat de giftige stoffen in je lichaam worden afgevoerd, voedingsstoffen beter worden opgenomen en je je energiek, stralend en fit voelt. De Clean Start 21 dagen detox is meteen een goede start naar een gezondere natuurlijke levensstijl. Want veel informatie en tips kun je ook na je detox blijven gebruiken. Net als de heerlijke recepten natuurlijk!

Vermijd jij xeno-oestrogenen al?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Linda
Door

Linda

op 28 Oct 2013

Jeetje ik vind dit wel erg ver gaan. Ik lees de artikelen hier altijd met veel interesse en haal er veel uit. Maar volgens dit artikel kan je bijna niks meer eten of gebruiken.....

Jolanda
Door

Jolanda

op 28 Oct 2013

Het gaat ook ver, maar we hebben het met z'n allen zelf zo ver laten komen... en het terugdraaien is verdraaid lastig omdat we verwend zijn met alles wat we nu hebben. Stukje bij beetje dan maar... Behalve dit informatieve verhaal is het boek van Julia Kang (100% gifvrij) ook een boek waarbij je diverse malen op je hoofd gaat krabben.... en gaat nadenken... en dat is de bedoeling!

Truus Muts
Door

Truus Muts

op 14 Mar 2017

Typisch we worden wel steeds ouder :)

Anita
Door

Anita

op 28 Oct 2013

Voorzichtig met het aanpakken van een kassabon?...Snel handschoenen aantrekken gaat me wat te ver!

Christel
Door

Christel

op 28 Oct 2013

Er staat niet dat je bijna niks meer mag eten maar dat het raadzaam kan zijn om op te letten waarin het voedsel verpakt is. Ook ik ben langzaam aan gestart met veranderingen: Heb jaren uit plastic spa flesjes gedronken, tegenwoordig heb ik thuis en op mijn werk een Dopper flesje staan. Als ik de kassabon niet meer nodig heb, dan laat ik die in de winkel achter. Ik heb altijd een extra tasje bij me en kijk nu naar het vervangen van mijn huidige cosmeticaproducten en schoonmaakproducten. Zoals ook genoemd in dit artikel: kijk wat voor jou haalbaar is en we willen je niet bang maar bewust maken. Luister vanavond naar Geiske de Ruig in het Natuurlijk Spreekuur voor nog meer info!

Josine
Door

Josine

op 29 Oct 2013

Hoe verklaar je dat een heleboel biologische producten ook gewoon in plastic verpakkingen zitten? En allerlei superfoods in plastic tonnetjes te koop zijn?

Josine
Door

Josine

op 29 Oct 2013

Waarom zitten er een heleboel biologische producten ook gewoon in plastic verpakkingen zitten? En allerlei superfoods in plastic tonnetjes te koop zijn? Dit lijkt me dan gelijk minder verantwoord.

Christel
Door

Christel

op 29 Oct 2013

Geen idee als ik heel eerlijk ben. Misschien dat een verantwoorde verpakking duurder is en dat het product dan ook duurder wordt? Aan de andere kant valt me wel op dat er gelukkig wel steeds meer aandacht is voor verantwoorde verpakkingen. Hopelijk zet deze trend de komende jaren door.

Loes
Door

Loes

op 22 Aug 2014

Hi,Ik kan best zeggen dat ik kauwgom verslaafd ben, per dag wel 2 pakjes wat er door heen gaat.... Wat voor invloed heeft dat op mijn lichaam? Alvast bedankt!

Veronique
Door

Veronique

op 03 Nov 2014

Super artikel ! Juist wat ik nu nodig heb. Momenteel heb ik hormonale problemen en ik ben ervan overtuigd dat xeno-oestrogenen zeker voor mij te vermijden zijn.

marja van Duijn
Door

marja van Duijn

op 20 Jun 2016

Bewust zijn van wat er in de wereld omgaat en terug naar een natuurlijke leef stijl is van wezenlijk belang voor gezondheid van mens en wereld alles is EEN we kunnen niet meer zeggen het gaat mij niet aan het gaat ons alle maal aan.zie de laatste acties van Green Peace over m.b.t pesticiden

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine