datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Worteltaart met stevia, natuurlijk zoet!
27 augustus 2012 
2 min. leestijd

Worteltaart met stevia, natuurlijk zoet!

Een lekkere verantwoorde taart bakken zonder suiker, dat kan met stevia! Wat denk je van een heerlijke zoete worteltaart met hazelnoten, krenten en rozijnen?

Je maakt de worteltaart met stevia eenvoudig zelf thuis in de oven en zo geniet je binnen 2 uur van een gezonde taart. Klinkt goed toch?

Wat is stevia?

Stevia is een plantje dat in zijn blad grote hoeveelheden zoete stoffen opslaat, het wordt daarom ook wel sweetleaf genoemd. Je kunt de blaadjes gedroogd kopen en er hele zoete ‘thee’ van trekken. Ondanks zijn zoete smaak bevat stevia geen calorieën en is het niet slecht voor je tanden. Stevia heeft een intens zoete smaak, de in de plant aanwezige zoetstoffen steviosiden en rebausiden zijn 200-300 keer zo zoet als suiker.

Waar stevia komt het vandaan?

Stevia rebaudiana is een plant die van oorspronkelijk in subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika voorkomt. De stevia die je vindt in zoetmiddelen wordt gekweekt.  Meestal wordt van stevia een extract of concentraat gemaakt. Dit extract kan worden opgelost in andere alcohol of glycerine. Ook wordt stevia in als (wit) poeder verkocht of in de vorm van zoetjes. Stevia heeft een wat dropachtige iets bittere nasmaak als je het in hoge concentraties gebruikt.

Natuurlijk zoet met steviaBak een taart met stevia!

Je kunt stevia kopen als blad, in poedervorm, als druppeltjes of als ‘zoetje’. Een ruime sortering hiervan vind je bij de natuurvoedingswinkel.

Bakken met stevia lukt het beste als je ook andere zoetmiddelen gebruikt. Zo hoef je er niet teveel van te gebruiken, heb je geen onprettige nasmaak en mis je niet het volume dat suiker normaal inneemt in je gebak.

Ingrediënten voor worteltaart met stevia

In deze kruidige taart met veel zoete smaken (wortel, krenten en rozijn) is de suiker vervangen door stevia.

  • 1 sinaasappel
  • 75 g hazelnoten
  • 150 g boter
  • 1 tl stevia, vloeibaar
  • 150 g volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g krenten en rozijnen
  • 1 el koekkruiden
  • 3 eieren, gesplitst
  • 200 g geraspte wortel

Bereiding worteltaart met stevia

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Vet een cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.
  3. Rasp de schil van sinaasappel.
  4. Hak of maal de hazelnoten heel fijn.
  5. Roer de boter met de stevia, koekkruiden, sinaasappelrasp en de eidooiers tot een zachte massa.
  6. Schep het meel erdoor. Meng de krenten en rozijnen erdoor.
  7. Klop het eiwit in een andere kom stijf.
  8. Schep de gehakte walnoten en de geraspte wortel door de eiwitten.
  9. Schep het mengsel door de rest van het beslag.
  10. Schep alles in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 1 uur à 1 uur en 15 minuten gaar.
  11. Laat de cake in de uitgeschakelde oven 15 minuten afkoelen.
  12. Stort hem daarna op een rooster en laat hem verder afkoelen.

Gebruikte maten

1 tl = 1 theelepel van 5 ml (maatlepelsetje, ca. 1 ½ gewoon theelepeltje)

1 el = 1 eetlepel van 15 ml

Geniet van deze lekkere worteltaart!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
nathalie
Door

nathalie

op 27 Aug 2012

Klinkt lekker!

Noor
Door

Noor

op 27 Aug 2012

Leuk recept. Helaas vind ik stevia in de koffie echt afschuwelijk. Dus ik weet niet of ik een taart ermee lekker zou vinden. Maar het valt te proberen.

Lydia
Door

Lydia

op 27 Aug 2012

Zou het ook met honing kunnen? Is het trouwens hazelnoten of walnoten? In legenda hazel ?

Carin Bors
Door

Carin Bors

op 03 Sep 2012

Erg lekker en gezond, de perfecte combi! Vergeet alleen niet het bakpoeder tijdig toe te voegen. Het kleine beetje stevia, proef je echt niet terug.

anicca
Door

anicca

op 23 Sep 2012

Ik heb het recept gebruikt (alleen boter vervangen door kokosolie) en de cake is lekker geworden. Alleen kloppen er 2 dingen niet in het recept, merkte ik (helaas erg laat ivm de bakpoeder). In ingrediënten staat wel bakpoeder, maar komt niet terug in bereiding en in bereiding staan walnoten die niet genoemd worden in ingrediënten.

ilse
Door

ilse

op 16 Sep 2014

Hoi, kan dit recept ook gemaakt worden met stevia poeder ipv druppels? Wat is het verschil? En is het dan ook een theelepel? Dankjewel! (ook al via fb geplaatst, maar ik weet niet wat de juiste plek is)

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading