Een lekkere verantwoorde taart bakken zonder suiker, dat kan met stevia! Wat denk je van een heerlijke zoete worteltaart met hazelnoten, krenten en rozijnen?
Je maakt de worteltaart met stevia eenvoudig zelf thuis in de oven en zo geniet je binnen 2 uur van een gezonde taart. Klinkt goed toch?
Wat is stevia?
Stevia is een plantje dat in zijn blad grote hoeveelheden zoete stoffen opslaat, het wordt daarom ook wel sweetleaf genoemd. Je kunt de blaadjes gedroogd kopen en er hele zoete ‘thee’ van trekken. Ondanks zijn zoete smaak bevat stevia geen calorieën en is het niet slecht voor je tanden. Stevia heeft een intens zoete smaak, de in de plant aanwezige zoetstoffen steviosiden en rebausiden zijn 200-300 keer zo zoet als suiker.
Waar stevia komt het vandaan?
Stevia rebaudiana is een plant die van oorspronkelijk in subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika voorkomt. De stevia die je vindt in zoetmiddelen wordt gekweekt. Meestal wordt van stevia een extract of concentraat gemaakt. Dit extract kan worden opgelost in andere alcohol of glycerine. Ook wordt stevia in als (wit) poeder verkocht of in de vorm van zoetjes. Stevia heeft een wat dropachtige iets bittere nasmaak als je het in hoge concentraties gebruikt.
Bak een taart met stevia!
Je kunt stevia kopen als blad, in poedervorm, als druppeltjes of als ‘zoetje’. Een ruime sortering hiervan vind je bij de natuurvoedingswinkel.
Bakken met stevia lukt het beste als je ook andere zoetmiddelen gebruikt. Zo hoef je er niet teveel van te gebruiken, heb je geen onprettige nasmaak en mis je niet het volume dat suiker normaal inneemt in je gebak.
Ingrediënten voor worteltaart met stevia
In deze kruidige taart met veel zoete smaken (wortel, krenten en rozijn) is de suiker vervangen door stevia.
- 1 sinaasappel
- 75 g hazelnoten
- 150 g boter
- 1 tl stevia, vloeibaar
- 150 g volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 150 g krenten en rozijnen
- 1 el koekkruiden
- 3 eieren, gesplitst
- 200 g geraspte wortel
Bereiding worteltaart met stevia
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Vet een cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.
- Rasp de schil van sinaasappel.
- Hak of maal de hazelnoten heel fijn.
- Roer de boter met de stevia, koekkruiden, sinaasappelrasp en de eidooiers tot een zachte massa.
- Schep het meel erdoor. Meng de krenten en rozijnen erdoor.
- Klop het eiwit in een andere kom stijf.
- Schep de gehakte walnoten en de geraspte wortel door de eiwitten.
- Schep het mengsel door de rest van het beslag.
- Schep alles in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 1 uur à 1 uur en 15 minuten gaar.
- Laat de cake in de uitgeschakelde oven 15 minuten afkoelen.
- Stort hem daarna op een rooster en laat hem verder afkoelen.
Gebruikte maten
1 tl = 1 theelepel van 5 ml (maatlepelsetje, ca. 1 ½ gewoon theelepeltje)
1 el = 1 eetlepel van 15 ml
Geniet van deze lekkere worteltaart!
nathalie
op 27 Aug 2012Noor
op 27 Aug 2012Lydia
op 27 Aug 2012Carin Bors
op 03 Sep 2012anicca
op 23 Sep 2012ilse
op 16 Sep 2014