datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Oer leesvoer voor hongerige Paleo fans
21 juli 2013 
5 min. leestijd

Oer leesvoer voor hongerige Paleo fans

In de afgelopen dagen ben je al veel te weten gekomen over oervoeding. Misschien is het voor jou de aanleiding om met de Paleo leefwijze aan de slag te gaan. Wil je er meer over weten? Er zijn de afgelopen jaren al diverse boeken van Nederlandse auteurs verschenen over dit onderwerp. Hieronder vind je een overzicht van enkele aan te raden boeken over Paleo, of oervoeding. Lees je mee?

Paleo Toetjes en Snack Recepten

Mitchel van Duuren, auteur van ‘De Paleo Revolutie’, maakte samen met zijn vriendin Nathalia het e-book ‘Paleo Toetjes & Snack Recepten‘. Met de recepten in dit e-book kun je lekker blijven snoepen zonder schuldgevoel!
In het e-book staan 32 verschillende desserts met prachtige foto’s. Je leert onder andere hoe je Paleo Proof:

  • Amandelcake
  • Fruit ijsjes (zonder ijsmachine)
  • Chocolate Chip Cookies
  • en Blueberry Muffins

kunt maken. In de keuken staan wordt een feest met deze recepten!

Het Oerdieet – Anna Elling

Voor zover ik weet, is ‘Het Oerdieet‘ van Anna Elling het eerste boek over oervoeding van een Nederlandse auteur.  Het verscheen in 2002 en legt duidelijk uit wat de verschillen zijn tussen onze huidige voeding, de voeding zoals onze verre voorouders die gebruikten en wat de gevolgen zijn van deze snelle ontwikkeling in ons voedingspatroon. Het boek bevat ook verschillende lekkere recepten. Het is uitsluitend nog tweedehands verkrijgbaar tegen (vaak) pittige prijzen.

Oergondisch genieten – Ria Penders en Yvonne van Stigt

Oergondisch genieten‘ is een zeer compleet en duidelijk boek over alle voordelen van oervoeding, ook weer voorzien van een heleboel recepten. Het boek bevat naast lekkere recepten ook veel informatie. Het werd geschreven door twee diëtisten en PNI therapeuten. PNI staat voor Psycho Neuro Immunologie en is een jonge wetenschap, die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem.

De auteurs hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer mensen gaan eten volgens de principes van oervoeding, dit veel positieve effecten heeft op lichaam en geest. Met het boek willen zij de kennis doorgeven en ons leren met pure en onbewerkte voedingsmiddelen smakelijke, oergondische gerechten maken. Zie ook de eerder op Miss Natural verschenen recensie over dit boek.

Oergezond het jaar rond! – Yvonne van Stigt en Stefan Alfons

Wil jij niet alleen oer gaan eten, maar ook meer aandacht gaan besteden aan bewegen, dan is ‘Oergezond het jaar rond!‘ een absolute aanrader. Het bevat een korte basisuitleg en dan volgt voor elke week van het jaar een dagmenu (in totaal dus 52 stuks). Daarnaast is er voor elke week een serie oefeningen volgens het Sofa Fit principe. Voor iedereen die niet naar de sportschool kan of wil, is dit een serie oefeningen om thuis te doen, startend met een basismodule gevolgd door een aantal specialisatiemodules.  Het boek heeft een ringband en je kunt hem neerzetten. Hartstikke handig als je je oefeningen doet!

De leuke, lekkere, OERGEZONDE lunchtrommel – Yvonne van Stigt

Zeer recent verschenen en alweer een hartstikke handig boek van Yvonne! Vaak is het bij oervoeding best lastig te bedenken wat je voor de lunch moet nemen, vooral als je buitenshuis werkt of op school zit. Yvonne van Stigt geeft handige tips en heel veel lekkere recepten in haar boek ‘De leuke, lekkere, oergezonde lunchtrommel‘ en wat daarnaast zo leuk is, is dat ze ook voorbeelden geeft voor de bentobox. Zeer populair in Japan en nu ook hier steeds bekender: maak van de lunch voor jezelf of voor je kinderen wat meer werk en doe dit in een speciale bentobox lunchtrommel. Je lunch wordt een feestje want wie wil er nu niet (bijvoorbeeld) een spinazieflensje met geitenkaas, een gehaktballetje, een omeletrolletje met kipfilet, letters van geitenkaas, een bakje vers fruit en een bakje walnoten?

 

De Paleo Revolutie – Mitchel van Duuren

Mensen die “de Paleo Revolutie” gebruiken voelen binnen enkele korte weken direct verschil in broekmaat, energieniveau, stemming en andere fantastische bijwerkingen van het volgen van de informatie uit dit boek. Mitchel noemt echter ook de bijwerkingen. Dit boek is niet perse een gids om af te slanken. Dat je gewicht en vet verliest is slechts een bijwerking (een hele leuke voor een hoop mensen). Net zoals meer energie een bijwerking is. Je hebt geen honger meer en voelt je enthousiast. Je hebt geen last meer van snaaimomenten en je twijfelt geen moment meer aan jezelf. Paleo is enorm goed voor je zelfvertrouwen.

Natuurlijk is een volledige transformatie van je lichaam niet in één week te realiseren – zo werkt dat nou eenmaal niet bij gezond afvallen. Maar door de verandering van je relatie met voeding en je lichaam zorgt de Paleo Revolutie ervoor dat je met plezier kunt afvallen, zonder pijn en moeite. En zo zou afvallen altijd moeten zijn.

OERsterk & OERsterk Koken – Richard de Leth

Het boek ‘OERsterk‘ van Richard de Leth is naar mijn mening een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die ook meer over de achtergronden van oervoeding wil weten. Het is een boek én een kleine mini-encyclopedie over hoe we onze gezondheid kunnen behouden en kunnen verbeteren. Alle facetten die hiervoor nodig zijn, worden in het boek beschreven, zowel psyche, voeding, beweging als ontspanning. Eerder schreef ik er al een recensie over voor Miss Natural.

Dit jaar verscheen ook ‘OERsterk koken‘, een logisch vervolg op OERsterk. Dit kookboek schreef Richard samen met Jolanda Dorenbos en vormt een perfecte combi met OERsterk. Ook hier schreef ik eerder een recensie over.

Oerdis – Liesbeth Smits en Henk Huizing

Dit boek beschrijft de speurtocht naar onze oerdis. Liesbeth Smits van het Amsterdams Archeologisch Centrum begon namelijk in 2004 al met de uitwerking van het concept ‘Oerdis‘ wat een lastige opdracht bleek, want er is maar weinig bekend over de manier waarop de oermens at. Uiteindelijk is er toch behoorlijk wat kennis uit binnen- en buitenland verzameld wat is samengebracht in dit leuke A-4 formaat boek. Het bevat ook 9 dagmenu’s en een aantal recepten.

Oergezond met Oerdis – Karine Hoenderdos en Angela Severs

Alweer een heel recent boek, ook in A-4 formaat. In ‘Oergezond met Oerdis‘ beschrijven Karine en Angela het eerste Nederlandse wetenschappelijke onderzoek naar oervoeding en een aantal (soms opvallende) resultaten. Tussendoor vind je interviews met o.a. deelnemers aan dit onderzoek, de projectleiders en een internist. Daarnaast uiteraard de basisinfo over oervoeding en een aantal recepten.

Hallo Paleo – Willeke Linneman

Hallo Paleo‘ is een ontzettend leuk geïllustreerd kookboek met heel veel lekkere recepten. Alle recepten passen binnen het oervoeding concept. Ze zijn glutenvrij, zuivelvrij en bevatten geen toegevoegde suikers. Toch nog zin in patat, spaghetti of pannenkoeken? In dit onlangs verschenen kookboek vind je de oerversies! Lees de volledige recensie en maak meteen kans op 1 van de 5 exemplaren, die Miss Natural weg mag geven!

Wat is jouw favoriete Oer leesvoer?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading