Vragen en antwoorden over Levensstijl

Kun je het suikergebruik ook afbouwen met deze cursus of moet je meteen helemaal van de suiker af?


Je kunt beter wel meteen cold turkey gaan! Dus geen suiker meer eten. Dan heb je het beste effect.

Ik vroeg me nu alleen af, koolhydraten waarvan suikers… deze producten mag je wel of niet?


Je moet op de ingrediëntenlijst kijken om te zien of daar een vorm van suiker in zit.

Wat doe ik tijdens een weekend weg? Of in een restaurant?


Weekendjes weg zijn altijd wat lastiger. Maar gelukkig is het wel mogelijk om goede keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld altijd kiezen voor volkoren. Daarnaast is het slim wat snackjes mee te nemen, zoals gedroogd fruit e.d. En bij de maaltijden weet je dat alle rijst en pasta gerechten altijd ´wit´ zijn. Echter, bij vlees en visgerechten is de saus vaak met suiker. Sowieso loont het om ergens te gaan eten waar ze zelf de sauzen maken. Maar je kunt altijd vragen of de saus los geserveerd mag worden, zodat je zelf kan doseren hoeveel saus je op vis-vlees-salade wilt doen.
Natuurlijk kun je altijd bekijken welke gerechten hoogstwaarschijnlijk de minste suiker bevatten (bijvoorbeeld geen jam nemen, maar wel kaas).

Ik heb opeens last van puistjes, is dat normaal?


Het kan een soort van ‘detox’ reactie zijn, gaat vaak via de huid, helaas! Vooral honing en aloe vera is aanrader!

Ik ben zwanger. Zijn de afvalstoffen die vrijkomen (dat gebeurt toch met afkicken?) schadelijk voor de baby of is dat verwaarloosbaar?


Dat gebeurt inderdaad met afkicken, maar helaas is de wetenschap hier niet om ons te helpen (ze doen hier niet echt onderzoek naar helaas). Ik ben het volledig met je eens, het is beter zonder suiker dan met suiker. Uiteindelijk moet je zelf kiezen, maar ik denk dat het afkicken van suiker met de afvalstoffen minder erg is dan bijvoorbeeld met een sapkuur, detoxkuur of een rawfood levensstijl. Zorg dus dat je niet teveel ‘andere’ aanpassingen gaat maken, maar het wel rustig aan doet en eerst alleen de suiker. Als je eenmaal begint met gezond eten, zul je namelijk merken dat je allemaal ‘nieuwe’ dingen tegenkomt die je ook wel zou willen doen, maar doe daar dus wel rustig mee. 40 dagen zonder suiker is een prima begin.

Ik heb last van mijn darmen, is dat normaal?


Het kan zijn dat ze moeten wennen aan al dat nieuwe eten, niet alleen suikervrij maar ook veel minder bewerkt eten. Daarnaast kan ik je wel aanraden je brood een beetje af te wisselen. ‘s Ochtends kun je bijvoorbeeld een zelfgemaakt sapje nemen met bijvoorbeeld muesli in rijstmelk/sojamelk/amandelmelk. Daarnaast kun je ‘s middags ipv alleen brood ook wat groenten toevoegen, in de vorm van een salade, of soep als je thuis bent. Dus brood uitbannen hoeft absoluut niet, maar probeer meer groente per maaltijd te eten. Daarnaast is zuivelvrij of alleen zure zuivel een goed idee voor je darmen. Zoals je ziet is het een beetje experimenteren en kijken hoe je lichaam reageert, elk lichaam reageert weer anders en soms heeft het ook even tijd nodig.

Ik heb meer eetlust, is dat normaal?


Ja dat kan! Let erop dat je gezond genoeg eet, met veel groenten en fruit. Het kan namelijk ook zijn dat jouw lichaam graag extra vitaminen wil, en dat je daarom zo snel weer honger hebt, omdat je lichaam aangeeft dat je meer moet eten, omdat de vitaminen nog niet binnen zijn.

ADHD is een neurologische aandoening die niet zomaar op je dak kan vallen door het eten van suiker. Waarom zeg je dat je ADHD kunt krijgen door suiker?


Het klopt dat ADHD een neurologische aandoening is. Nu is het echter zo, dat sommige mensen nergens last van hebben zonder suiker, en wel erg last hebben met suiker. Maar niet iedereen heeft dat, maar een x percentage van de mensen die de aandoening hebben, merken dit duidelijke gevolg. Dat ADHD een gevolg kan zijn van suiker, is net zoiets als dat obesitas een gevolg kan zijn van suiker. Alleen de mensen die gevoelig zijn om dik te worden, merken dit zeer sterk wanneer ze suiker consumeren, en merken dat ze kilo’s verliezen wanneer ze geen suiker consumeren. Het is dus niet zozeer dat suiker de ziekte (of kwaal) creëert, maar de ziekte of kwaal kan zichtbaar worden door de consumptie van suiker, en weer afnemen bij suikervrij eten. Als suiker ADHD zou creëren, dan zou bijna heel Nederland ADHD hebben.

Ik ben na het eten van een suikervrij baksel helemaal van slag (trek in zoet, eetbuien, etc.) Is dat normaal?


Waarschijnlijk ben je extra gevoelig voor suiker, waardoor ook suikervervangers ‘teveel’ zijn. Beperk deze zoveel mogelijk dan. Neem fruit en gedroogd fruit, maar bijvoorbeeld ook geen sappen e.d.


Hoe doe ik het bij een triatlon: bij hoge intensiteit heb je bij lange inspanning (kwart, halve en hele triatlons, resp. 2, 5 en 11 uur sporten) toch echt snelle en licht verteerbare suikers nodig.

Ik ben hier zelf niet echt mee bekend, maar ik hoor veel over bananen, die beter zijn dan energiedranken, groentesappen (gejuiced) zodat de beschikbare energie direct kan worden gebruikt door de afwezigheid van vezels. Het is dus niet zo dat je dan wel geraffineerde suiker nodig hebt, maar je moet even kijken welke andere mogelijkheden voor jou werken.
Reactie plaatsen