Vragen en antwoorden over Suikervrij en producten

Ik ben een fan van biologische karnemelk, is dat ook oke?


Jep!

Gisteren echter nam mijn 14-jarige zoon een verrassing voor me mee van de bakker, had zelfs nagevraagd of het suikervrij was de schat: een croissantje. Maar daarna voelde ik me echt weer helemaal niet lekker, zit daar dan toch suiker in?


Croissantjes worden altijd gemaakt van witmeel, dus dat is waarschijnlijk waarom je je niet zo lekker voelde. Er volgt een deel over volkorenproducten, waar je meer informatie vindt

Zit er suiker in magere yoghurt?


In magere yoghurt zit geen suiker. In deel 2 kun je precies lezen hoe je erachter komt of een product suiker bevat of niet.

Is er een alternatief voor limonade siroop?


Je hebt (Ekoland) diksap in heel veel verschillende smaken, een prima vervanger!

Zijn de koekjes van Organic Billy’s Farm goed?


Die koekjes zijn inderdaad goed. Ik zou niet elke dag een zak eten, maar de koekjes zijn gemaakt met zo puur mogelijke ingrediënten.

Kunnen ovenfrieten gewoon? Er zit geen suiker in, maar wel vet?


Ovenfrietjes kunnen hoor, je hebt inderdaad suikervrije varianten. Vet maakt niets uit, je lichaam heeft het gewoon nodig, het is een essentiële voedingsstof! Natuurlijk kun je wel voor een gezonde vet kiezen: kokosolie/kokosvet is heel gezond, of anders olijfolie, frituurvet is niet zo gezond vanwege de bewerking dat het heeft ondergaan.

Zijn er ook vleesvervangers zonder suiker?


Vleesvervangers zoals Valess zijn bewerkte producten en heel erg moeilijk zonder suiker te vinden. Je zou zelf tofu en dergelijke kunnen kruiden en meer gerechten maken zonder vlees en zonder Valess. Maak bijvoorbeeld gebruik van tofu, noten en kaas.

Kan bier?


Ingrediënten zijn per merk verschillend, maar in principe wordt er geen suiker toegevoegd. Alcoholproducten wordt niet geëtiketteerd met ingrediënten, dat hoeven ze helaas niet, daarom is het lastig de specifieke ingrediënten na te zoeken. Bier wordt wel gemaakt van granen (delen ervan). Met alcohol is het altijd extra opletten. Alcohol kan voor sommigen niet echt leuke effecten hebben. Blijkbaar werkt alcohol bij sommigen net zoals een grote lading suiker. Je kunt dus diezelfde avond of de dag erna verschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, verstopte neus, moe, etc. (niet te verwarren met een kater, dit kan al met 1-2 glazen)

Bestaat er suikervrije chocoladepasta?


Ik ken helaas geen chocopasta zonder suiker.

Bestaat er suikervrije chocolade zonder zoetstoffen?


Ja! Lovechock, verkrijgbaar in de natuurwinkel en online via de Miss Natural Shop.

Brinta is toch ook suikervrij? Of zit ik dan helemaal fout?


Brinta is inderdaad volkoren en vrij van geraffineerde suiker!

Is er een suikervrije soya melk/yoghurt?


De sojayoghurt en melk van Provamel (naturel alleen) is suikervrij!

Mag ik suikervrije kauwgum?


Suikervrije kauwgom is ook met zoetstoffen, net zoals light producten. Ikzelf ga liever voor laurierdrop.

Ik heb de biologisch appelstroop van AH in de kast, er staat wel suikerbietensap op de etiket, maar omdat het uit groeten en fruit komt, is dat goede suiker?


Ja, deze kan wel.

Is de jam van St. Dalfour ook geschikt?


De jam op basis van druivensap is goed. Je hebt ook jam van Zonnatura zonder toegevoegde suikers (en appelstroop).

Waar vind ik suikervrije bouillonblokjes?


Cenovis heldere bouillon is suikervrij en glutenvrij (en vrij van gist/MSG, nog een voordeel!) Je kunt deze in de natuurwinkel kopen.

Mag wijn?


Wijn uit Italië, Spanje en Australië is dankzij hun wet zeker weten suikervrij (in andere landen mag er suiker worden toegevoegd zonder dat dat vermeld wordt op het etiket. Oppassen met alcohol, dezelfde dag of de dag erna kun je wel ‘afkickverschijnselen’ krijgen. Als je dat hebt kun je het beter laten staan.

Kan rode port?


Port is in principe gewoon versterkte wijn. Officieel heeft port absoluut geen toegevoegde suiker nodig, het nadeel van alcohol is dat fabrikanten dat niet hoeven te zeggen wanneer ze dit stiekem toch doen. Het is ook helemaal niet nodig, want de druiven zijn zoet genoeg! Dus als je graag port drinkt, het kan wel. Wel met mate natuurlijk en let goed op of je lichaam diezelfde dag of de dag erna erop reageert (vermoeid, misselijk, hoofdpijn).

Even een vraagje over brood en suiker… Ik bak zelf brood en haal mijn meel bij de molen. In het recept van het meel staat dan 1 eetlepel suiker toevoegen. Welke vervanger kan ik dan het best toevoegen en hoeveel?


Ik doe vaak een eetlepel biologische honing. De suiker is een soort voeding voor de gist, dus als je iets hebt wat het gist ook voedt, dan werkt dat hetzelfde.

Hoe zit het met couscous en bulger?


Couscous en bulgur zijn helemaal prima en inderdaad lekker door de salade.

Hoe zit het met risotto en sushi rijst?


Risotto is ook witte rijst en sushi rijst ook. Helaas!
 
Marianne
Door

Marianne

op 22 Mar 2016

In het magazine staat een artikel over koolhydraadarm eten om van diabetes af te komen. Ik heb dat gedaan en gebruik geen medicijnen meer. Er staat bij de tips op nr. 10 dat je een voedingssuplement kunt gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kies voor een goed merk. Nu ben ik wel heel benieuwd uit welke suplementen ik kan kiezen. Ik vind alleen suplementen die een normale spiegel helpen te stabiliseren. Alleen medicatie van de arts verlaagd de bloedsuiker, dus ik vind dit een vreemde opmerking. Ik ben heel benieuwd wat uw reactie hierop is.

Marianne
Door

Marianne

op 22 Mar 2016

Ik gebruik herbamare van Vogel ipv bouillonblokjes. Daar zitten geen smaakversterkers in.

Andrea
Door

Andrea

op 18 Feb 2016

Over je antwoord op de vraag over de biologische AH-appelstroop die ok zou zijn... Suiker in stroop is erg geconcentreerd. Hoe natuurlijk die suiker erin ook is, je krijgt er in verhouding alsnog heel veel van binnen. Je kunt dus niet zeggen dat het gewoon ok is om te eten mijns inziens. Of mis ik iets?

Sharon
Door

Sharon

op 02 Jan 2016

In de runderbouillontabletten van Cenovis zit karamelsuiker, nu mijn zoon zonder toegevoegde suikers moet eten kan ik deze blokjes wel of niet gebruiken? Ik mag graag soepen maken in mijn slowcooker zonder toegevoegde ellende maar een runderbouillonblokje moet toch kunnen...Ik word een beetje kierewiet van het etiketten lezen. Sinds zoon suikervrij eet doen wij ook gewoon lekker mee!! :-)

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 02 Jan 2016

Hoi Sharon, goed dat jullie met het hele gezin suikervrij zijn gaan eten. Ik zou toch eens kijken voor een alternatief blokje zonder suiker.

LienekeSchaaf
Door

LienekeSchaaf

op 04 Oct 2015

Ik schrok van het volgende. Een literfles biologische boeren yoghurt gekocht van Weerribben Zuivel. Glazen fles mooi etiket en lekkere yoghurt. Blijkt er per 4,8 gramsuiker in te zitten-staat op het etiket. Dat verwacht je toch niet?

Willemse
Door

Willemse

op 08 May 2016

Sterker nog, alle karnemelk en alle yoghurt en melk, biologisch of niet, bevat 35 gram suiker per liter, in de kannetjes boerenyoghurt is dat zelf 55 gram. De industrie is ons aan het vergiftigen.

Suzanne
Door

Suzanne

op 02 Oct 2015

Beste, "Cenovis heldere bouillon is suikervrij en glutenvrij (en vrij van gist/MSG, nog een voordeel!) Je kunt deze in de natuurwinkel kopen." Er zit dextrose in. Dus niet suikervrij!

Marlein
Door

Marlein

op 03 Jan 2014

"Wijn uit Italië, Spanje en Australië is dankzij hun wet zeker weten suikervrij (in andere landen mag er suiker worden toegevoegd zonder dat dat vermeld wordt op het etiket." Geldt dit ook voor prosecco? 

Linda
Door

Linda

op 05 Dec 2013

Hallo, In welke soorten chips zitten er geen suiker, Ik hoorde dat er in naturel chips geen suiker zit, Klopt dat. Groetjes Linda koppe

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 05 Dec 2013

JA, gewoon de naturel chips! Daar zit ook geen E621 in :)

ingrid m
Door

ingrid m

op 13 Oct 2014

In de burrito-chips van de Lidl en van AH zit ook geen suiker. In alle andere chips (behalve de meeste naturel) zit wel chips dus ook in de burrito-chips van andere merken.

Saskia
Door

Saskia

op 14 Jan 2014

Volgens mij verschilt dit nog wel per merk, had laatst een zak huismerk naturelchips van een supermarkt in mijn handen en daar zat gek genoeg wel weer suiker in... Die heb ik maar even teruggelegd :)

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 14 Jan 2014

Oh, dat zie je niet veel! Blijven lezen inderdaad :)

Veerle
Door

Veerle

op 30 Nov 2013

Ik las dat yoghurt een zuur melkproduct is en daarom beter dan gewone melk. En wat met platte kaas (verse kaas in Nederland) ? Is het beter om yoghurt dan platte kaas te eten ? En kies ik best voor magere (minder vetten) dan volle yoghurt (meest natuurlijke) ?

Esther
Door

Esther

op 04 Mar 2013

Ik zit er over te denken om 40 dagen suikervrij te proberen, maar ik ben wel een broodeter. Kan ik gewoon brood eten als ik dit probeer?

Jolien
Door

Jolien

op 11 Feb 2013

Hoi Eva, even een vraag over wijnen en toevoegen van suiker. Zie namelijk staat dat er 3 landen zijn waar het verboden is om toe te voegen, maar als ik op deze website kijk: http://www.wijnidee.com/2002/09/23/chaptalisation/ en je scrollt naar beneden naar de tabel, staan er volgens mij wel delen van Italie en Spanje tussen waar het is toegestaan. Of ben ik nou gek geworden? Ik hoor graag jouw mening!!

Reactie plaatsen