Vragen en antwoorden over Volkoren

Ik vond een hele lijst met producten die geen suiker zouden bevatten, super handig! Maar nu ik hem zo bekijk zie ik dat er allerlei soorten niet volkoren pasta op staan. Dat kan toch niet? Is deze lijst dan wel betrouwbaar? Het leek me wel een mooie inspiratiebron…


Ja, dat is het nadeel, sommigen die suikervrij eten die eten wel gewoon witte bloemproducten, en soms wordt ook maltodextrine over het hoofd gezien. Je kunt het gebruiken als basis, maar wel ook zelf even checken groetjes!

Wat is er mis aan pasta’s van tarwebloem? Je bent voorstander van de volkorenvariant lees ik (snap ik ook!), maar in ‘gewone’ pasta zit toch geen suiker? Mag je die wel of niet eten tijdens deze 40 dagen?


In het deel ‘volkorenproducten’ leer je hier meer over, maar het komt erop neer dat witte bloem (witbrood, witte pasta, witte rijst) dezelfde reactie geeft op je lichaam als suiker. Het zijn, net zoals suiker, geraffineerde koolhydraten waar geen voedingsstoffen meer in zitten. Om die reden raad ik aan om geen witte meelproducten te nemen.

Hoe zit het met bladerdeeg? Bestaat dat volkoren?


In de natuurwinkel vind je bladerdeeg van volkorenmeel.

Je moet vooral de bewerkte koolhydraten moet vermijden. Hoe zit dit dan precies met brood en pasta? Dit zijn toch ook bewerkte koolhydraten (je haalt het immers niet uit de grond of van een boom, maar het wordt gemaakt.


Brood en pasta worden gemaakt van meel of bloem. Volkorenmeel is de meel die niet geraffineerd is, omdat de vliesjes, vezels, vitaminen en mineralen er nog inzitten. Daarom is brood en pasta gemaakt van volkorenmeel ook niet geraffineerd! En witte meel, wit brood, witte pasta wel. Hier gaan we uitgebreid op in in cursusdeel 4, dus dan volgt er nog veel meer handige info hierover.

Is koolhydraat arm brood goed?


Ik zou gewoon volkorenbrood nemen, daar zitten meer goede koolhydraten in dan in dit brood (hier zit tarwebloem in..)

Is volkorenbrood altijd goed? Of zit daar soms ook suiker in?


Volkorenbrood is goed, maar er kan wel suiker inzitten. Dus altijd even het etiket checken.

Als jullie het over boter hebben, bedoelen jullie dan roomboter of margarine?


Het kan allebei, maar mijn persoonlijke -gezonde- keuze is roomboter. In margarine zit vaak veel troep (suiker, e-nummers).

Wat is het verschil tussen meel en bloem?


Meel is al beter dan bloem. Iets wordt volkoren genoemd wanneer het echt volkoren is. Dus alleen wanneer dat erbij staat, heb je de volkorenvariant te pakken. Meel is wel al minder geraffineerd dan bloem, maar meestal is er wel iets mee gedaan. Het kan dus zijn dat de fabrikanten hun producten (net) niet volkoren mogen noemen, vanwege de wetgeving rondom de naam volkoren. In de natuurwinkel staat er bijvoorbeeld wel echt volkoren meel op de verpakking. Maar ik zie op de site van Grand Italia dat ze het wel volkoren noemen, maar niet op de ingredientenlijst misschien. Dat ‘integrali’ is ook volkoren, maar dan Italiaans. Dat is het nadeel – volkorenproducten mogen natuurlijk ook gewoon meel heten, maar niet andersom.

De benamingen zijn namelijk wettelijk vastgelegd wat daaronder wordt verstaan, dus ze kan niet zomaar wat gebruiken voor de broden. Het klopt dat bloem en meel door elkaar kunnen worden gebruikt (zie artikel 1 in de link) maar volkoren staat toch echt anders (zie artikel 16) http://wetten.overheid.nl/BWBR0009669/geldigheidsdatum_13-07-2012
Bij bloem weet je zeker dat er niks in zit, maar bloem mag ook meel worden genoemd. Als er ‘stukjes’ in het meel zitten, mag het geen bloem genoemd worden. Het mag alleen volkoren genoemd worden als alle voedingsstoffen er nog in zitten in natuurlijke hoeveelheden. (art 16).
C de korte
Door

C de korte

op 27 Aug 2016

Is een soort rag in volkorenmeel mee gevaarlijk voor je gezondheid?

Iris
Door

Iris

op 07 Jan 2013

Ik heb een vraag. Ik wil ook minder suiker eten, maar ik val juist gauw teveel af en moet juist moeite doen om een beetje op gewicht te blijven (waardoor ik veel zoetigheid eet). Maar dat is natuurlijk niet echt voedzaam.Hoe zit het wat dat betreft met dit 40 dagenplan?

marianne van nieuwstadt
Door

marianne van nieuwstadt

op 10 Nov 2012

Ik heb al 10 jaar CVS/ME en gebruik al 11 jaar geen suiker.De vermoeidheid is niet weg, maar veel minder!!! Mede door suikervrij eten en drinken.Ben ook bij een arts die orthomoluculaire studie heeft gedaan.Hij begeleidt mij ook. Ben al heel lang aan het zoeken naar een zgn.kookboek met gerechten zonder suiker.Kan ik heet boek van jullie kopen zónder de cursus te volgen?

irene
Door

irene

op 31 Oct 2012

graag wil ik kunnen inloggen als cusist van 40dagen zonder suiker. Misschien wat oenid maar ik het al twee keer gemeld maar het lukt nog niet Hopelijk kunt u helpenVriendelijke groet irene vandewalle

irene
Door

irene

op 27 Oct 2012

Hallo,Bij de vragen heb ik mijn vraag niet gevonden dus nogmaals wat is mijn gebruikersnaam het wachtwoord weet ik wel. Alvast dank Irene V

Reactie plaatsen